Prețul cărnii de miel la tarabele din Piața Moldovei este mai mare decât anul trecut dar clienții pot negocia cu crescătorii de animale. Un kilogram de carne de miel se vindea cu maxim 25 de lei în vreme ce carnea de ied avea un preț de 20 lei kilogramul. Animalele sunt sacrificate în locul temporar amenajat în Obor sau în abatoarele autorizate, pentru a fi respectate toate condițiile legale impuse de autoritățile sanitar veterinare. Zona de vânzare a cărnii de miel este amenajată în interiorul pieței iar reprezentanții Administrației Piețelor au precizat că sunt asigurate toate condițiile pentru comercializarea cărnii de miel la mesele special amenajate. Zilnic vin aproape 40 de crescători de animale care închiriază mese și vând carne de miel sau de ied. Prețul de 25 lei kilogramul de carne este bun pentru crescători, care își acoperă cheltuielile cu întreținerea animalelor. Anul trecut, un kilogram de carne se vindea cu 18-20 lei. „Un kilogram se vinde cu 25 de lei dar mai negociem cu clienții, în funcție de cantitate. Am vândut și cu 23, cu 22 de lei. Dacă oamenii ar avea bani, atunci ar cumpăra mai mult. Mulți vin și cumpără câteva kilograme, să aibă ce să pună pe masă”, ne-a spus un crescător de animale din Suraia.
Sacrificarea mieilor de Paște și comercializarea cărnii de miel sunt organizare sub supravegherea medicilor veterinari. În Piața Obor, sacrificarea mieilor se face până sâmbătă, 7 aprilie. Carnea care provine de la sacrificările de aici are o marcă specială de sănătate. Sacrificarea mieilor în locul temporar amenajat se face cu respectarea tuturor condițiilor de igienă impuse de regulamentele europene referitoare la cerințele generale de igienă pentru animale și cele referitoare la bunăstarea animalelor și gestionarea materialului cu risc specific. „Marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea și certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete și marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman; marcarea carnii de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană”, arată raportul prezentat de DSVSA.
Amenzi pentru comercianții de animale
Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a anunțat că în ultima săptămână au fost derulate mai multe acțiuni de supraveghere și control la 28 obiective economice din județ. Controalele s-au finalizat cu 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 5200 lei. Două amenzi, în valoare de 4000 lei, au fost acordate pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare. O sancțiune contravențională a fost aplicată de inspectori pentru comercializarea produselor alimentare către consumatorul final în spații neaprobate sanitar veterinar iar încă o amendă de 600 lei a fost aplicată pentru cumpărarea animalelor fără documentele prevazute de legislația sanitară veterinară în vigoare. Reprezentanții DSVSA precizează că verificările au vizat 4 secții vinificație, 1 secție fabricare paste făinoase, 1 secție panificație + patiserie, 2 depozite semințe de consum, 1 unitate tip moară, 1 sifonărie, 1 restaurant, 1 farmacie veterinară, 1 depozit farmaceutic, 1 unitate dezinfecție – dezinsecție – deratizare, 1 fermă pui de carne, 2 sesizări, 2 magazine alimentare, 2 restaurante, 1 unitate procesare carne roșie, 6 pescării.