Pastele ‘nu contribuie la îngrășare’ și, în anumite condiţii, ar putea chiar ajuta la slăbit (studiu)

0
437


Persoanele care doresc să slăbească sunt, în general, îndemnate să reducă aportul de carbohidrați din alimentație, însă un studiu realizat în Canada a descoperit că pastele nu ar contribui la creșterea greutății corporale și, mai mult, în anumite condiții ar ajuta chiar la eliminarea kilogramelor în plus. Carbohidrații sunt considerați de multe ori vinovați pentru epidemia de obezitate, însă pastele nu merită o asemenea publicitate negativă, susține o echipă de cercetători de la St. Michael’s Hospital din Toronto, Canada, în urma unui studiu citat marți de AFP și UPI.
Spre deosebire de majoritatea carbohidraților ”rafinați”, care sunt rapid absorbiți în fluxul sanguin, pastele au un index glicemic (IG) scăzut, ceea ce înseamnă că au drept efect o creștere mai lentă a nivelului glucozei din sânge. ”Studiul a descoperit că pastele nu contribuie la îngrășare sau la creșterea cantității de grăsime corporală. De fapt, analizele au relevat chiar o mică scădere din greutate. Așadar, contrar îngrijorărilor, poate că pastele ar putea face parte dintr-o alimentație sănătoasă, precum dieta IG”, a declarat în cadrul unui comunicat de presă dr. John Sievenpiper, unul dintre autorii principali ai cercetării.
În cadrul studiului, ale cărui concluzii au fost publicate în jurnalul BMJ Open, oamenii de știință au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a tuturor dovezilor disponibile în urma experimentelor controlate aleatorii, standardul de aur în cercetarea medicală. Au fost identificate astfel treizeci și două de teste controlate aleatorii în care au fost implicate circa 2.500 de persoane, cu vârsta medie de 50 de ani și un indice al masei corporale de 30,4, care au consumat paste în locul altor carbohidrați în cadrul unei diete sănătoase cu index glicemic scăzut.
Persoanele implicate în aceste experimente au mâncat, în medie, 3,3 porții de paste pe săptămână în locul altor tipuri de carbohidrați. O porție echivalează cu circa o jumătate de cană cu paste gătite. Participanții au pierdut circa o jumătate de kilogram din greutatea corporală în decursul unei perioade medii de monitorizare de doisprezece săptămâni. Echipa de cercetători a atras atenția că aceste rezultate se aplică în cazul unui consum de paste asociate cu alte alimente cu index glicemic scăzut, în cadrul unei astfel de diete. ”Cântărind dovezile, putem spune acum cu încredere că pastele nu au un efect advers asupra greutății corporale atunci când sunt consumate în cadrul unei alimentații sănătoase”, a adăugat Sievenpiper.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here