Patru voluntari din Armenia, Italia, Spania și Turcia, implicați în proiectul
„EVS Architec of Change” derulat de Asociatia „Voluntariat Pentru Viață” Mărășești, derulează activități de educație financiară în județul nostru, pe Serviciul European de Voluntariat. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, proiectul a început pe 1 octombrie 2017 și se desfășoară în Liceul „Gheorghe Asachi” din Focșani și două școli din Garoafa și Ciușlea. „La mijlocul lunii noiembrie 2017 au sosit și cei patru voluntari. Proiectul este unul de mobilități pentru tineret, mobilități ale Serviciului European de Voluntariat. Voluntarii s-au integrat foarte bine în societatea românească și au ca scop implementarea unor activități nonformale din domeniul financiar. Competențele-cheie sunt esențiale datorită caracterului lor universal, iar acestea sunt utile în orice context al vieții. Ele reprezintă o combinație a cunoștințelor, a abilităților și a atitudinilor adecvate fiecărui context și sunt necesare în special pentru împlinirea și dezvoltarea personală, pentru includerea în societate dar și pentru ocuparea unui loc de muncă. În cadrul activităților din proiect accentul se pune pe dezvoltarea spiritului de ințiativă și antreprenoriat stimulând gândirea critică, creativitatea, inițiativa, rezolvarea de probleme, evaluarea riscurilor, luarea deciziilor și gestionarea constructivă a sentimentelor”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Sesiunile de educație financiară pe care le vor susține cei patru voluntari vor contribui la dezvoltarea aptitudinilor financiare, economice și manageriale în rândul acestora. Vor avea oportunitatea de a transfera copiilor și tinerilor noțiuni specifice domeniului financiar într-o manieră antrenantă și distractivă, folosind metode de educație nonformală.
Cea mai mare parte a activităților din proiect se desfășoară sub forma unor workshopuri inițiate de voluntarii SEV împreună cu copiii și tinerii din mediul rural. Voluntarii își vor îmbunătăți abilitățile de comunicare în limba engleză, de public speaking și lidersheap, dar și abilitatea de a cunoaște și înțelege oameni din diferite medii și culturi. Voluntarii au posibilitatea să comunice în propria limbă cu familia și prietenii prin intermediul instrumentelor online, dar și cu ceilalți colegi voluntari SEV, învățând unii de la alții cuvinte uzuale și expresii din propriile țări. „Au participat, în primele trei luni de proiect, la cursurile de limbă română oferite prin programul Erasmus+ voluntarilor SEV, unde au avut posibilitatea să învețe și să practice limba română. După cele trei luni de pregătire lingvistică, voluntarii dețin cunoștințe de vocabular și gramatică funcțională și conștientizarea principalelor tipuri de interacțiune verbală și registre ale limbii române. După participarea în proiectul SEV din cadrul programului Erasmus+, toți voluntarii vor primi, la finalul stagiului, Certificate Youthpass care le vor atesta participarea la o experiență educațională și vor dovedi perioada de învățare nonformală”, se detaliază în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Certificatul Youthpass va certifica participarea în cadrul unui proiect SEV și va cuprinde datele personale ale voluntarului în prima parte, iar cea de a doua parte a certificatului va cuprinde datele organizației „Voluntariat pentru Viață” și detalii legate de proiect, activitățile, sarcinile și rolul voluntarului SEV. În partea a treia se va găsi o auto-evaluare, sub forma a opt competențe cheie obținute de voluntarul SEV în urma implicării în proiect. „Acest parcurs al învățării voluntarului va fi continuu monitorizat, evaluat și observat de către mentor. Mentorul va fi persoana ce va ghida voluntarul în identificarea aspectelor pe care vrea să le învețe sau a competențelor pe care dorește să le dezvolte, pornind de la nevoile voluntarului și oportunitățile oferite de activitățile sale de voluntariat”, se mai precizează în comunicat.
Mărturii ale voluntarilor despre experiența din România
Iată, în continuare, câteva din mărturiile voluntarilor care derulează activități de educație financiară în cadrul proiectului „EVS Architec of Change” derulat de Asociatia „Voluntariat Pentru Viață” Mărășești:
„Bună, numele meu este Bahar Bozaci, sunt absolventă a Facultății de Drept și am urmat un master în studii feminste. De trei ani de zile sunt membru al Fundației Educația Voluntarilor din Turcia și am fost și voluntar pentru copii într-o școală de vară alternativă. Aici mi-am descoperit interesul pentru educația nonformală și de aceea am ales să aplic pentru proiectul SEV „Architects of Change”. Acum sunt sigură că am luat decizia corectă. Asociația Voluntariat pentru Viață e o organizație grozavă și mă bucur că am întâlnit oameni așa buni, ne fac să ne simțim mereu ca acasă. Mentorul nostru e foarte atent cu noi și de ajutor. Ori de câte ori avem nevoie de materiale și de îndrumare ei sunt mereu prezenți. Facem voluntariat în cadrul Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” și Palatului Copiilor din Focșani, dar ajungem și la școlile din Garoafa și Ciușlea. Totul e minunat! Copiii sunt dornici să fie părtași ai activităților noastre, iar încântarea și fericirea lor mă motivează foarte mult spre a-mi descoperi abilități noi. Acest proiect e o foarte mare oportunitate pentru a face diferența atât în viața copiilor, cât și a noastră și de aceea mă simt foarte norocoasă. Åi unde mai pui că în tot acest timp avem posibilitatea de a descoperi cultura și limba română. Chiar îmi place aici, românii sunt oameni extrem de prietenoși, iar Crăciunul e minunat!”.
„Salutare, numele meu este Carmen și sunt parte din proiectul SEV „Architects of Change”. Până în clipa aceasta am avut o experiență extrem de călduroasă și interesantă în România. Åi pentru că obiceiurile și tradițiile românești nu sunt foarte cunoscute în Europa, am fost foarte plăcut surprinsă să descopăr modul în care au fost păstrate cântecele și datinile strămoșești, unele mai vechi chiar și decât Creștinismul, dar pierdute, din păcate, pe bătrânul continent. La început m-am temut că nu voi putea interacționa așa cum trebuie cu copiii, de vreme ce nu știu limba română, dar ei sunt foarte dornici să ne cunoască, să petreacă timp cu noi, să se lase implicați în toate activitățile noastre, așa că acum nu mai am această teamă. Ce m-a atras la acest proiect? Faptul că am avut posibilitatea nu numai să descopăr o cultură ce mă întriga de ceva vreme, ci, dat fiind faptul că am un master în „Politici sociale,” să și învăț despre Organizațiile Nonguvernamentale și despre activitățile nonformale pe care le poți desfășura împreună cu elevii”.
„Bună, sunt o armeancă ce se numește Marine și care este parte din proiectul SEV „Architects of Change”. Încă din clipa în care am ales să vin în Focșani, am simțit că voi avea parte de experiențe de neuitat, de lărgire a propriilor orizonturi și că mă voi simți ca acasă. Am avut dreptate! În plus, de când sunt aici, am descoperit că perla României o reprezintă oamenii săi. Sunt buni, primitori și gata să-ți sară în ajutor. Cultura românească a reușit să îmbine cu succes tradițiile vechi și noi și de aceea o admir foarte tare. Oriunde te duci ești îmbrățișat de căldură și de vibrații pozitive și este de la sine înțeles faptul că aceste șapte luni de voluntariat mă vor ajuta să mă dezvolt și mă vor conduce către excelență și auto-îmbunătățire. Astfel, ca arhitecți ai schimbării, știm că putem face diferența doar prin punerea în comun a ideilor, a viziunilor, prin câștigarea unor competențe noi și nu există o cale mai bună pentru a face toate acestea decât schimbul cultural”.
,,Salut! Eu sunt Eren și aceasta e prima mea experiență în afara granițelor Turciei. Au trecut abia 20 de zile, dar sunt fericit să mă aflu aici. Înainte să plec, simțeam nevoia să mă cunosc mai bine, să descopăr culturi noi și țări diferite și mă bucur că acest traseu a început în România. Un traseu pe care îl străbat pas cu pas, în care mă descopăr și redescopăr, în care încerc să folosesc cuvinte și expresii românești, să învăț dansuri și tradiții și cred că dacă gândești pozitiv, chiar dacă uneori e mai dificil, totul va fi bine! Românii sunt oameni primitori, care îți sar mereu în ajutor, chiar dacă mulți dintre ei nu vorbesc limba engleză, iar Focșani îmi pare un oraș blând și liniștit, perfect pentru mine. Vremea e puțin cam răcoroasă, dar m-am învățat repede cu ea. Înainte să ajung aici, îmi doream să aflu mai multe despre sistemul educațional românesc. Am descoperit elevi sociabili și prietenoși, dornici de implicare în activitățile noastre, iar profesorii ne ajută foarte mult în tot ce ne propunem să facem”.
Proiectul „EVS Architec of Change” derulat de Asociația „Voluntariat Pentru Viață” Mărășești este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, program gestionat în Romania de ANPCDEFP.