O echipă de tineri voluntari, studenți la Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iași, membri ai Asociației Caravana cu Medici, a susținut un curs de prim ajutor pentru elevii Școlii ION BASGAN din Focșani. Activitatea „Știi să salvezi, ești un cetățean pregătit” face parte din cadrul Proiectului educațional „Caravana cu Medici vine la tine”, desfășurat de prof. Nedelcu Oana Simona și prof. Dima Alina.
Organizatoarele sunt de părere că aceste activități vin în ajutorul copiilor mici care nu știu să ia măsuri, după puterile lor, atunci când viața cuiva este în pericol. Cei mai mulți elevi de gimnaziu nu rețin nici măcar numerele de telefon ale părinților, pentru că își pun baza în telefoanele mobile. Pentru mulți dintre elevi acesta a fost primul contact cu tehnicile de resuscitare. Anca Elena ȘTEFAN, Daniela GRIGORAȘ, Mihaela GURALIUC și Ștefan SÄNDULACHE sunt cei 4 voluntari care i-au învățat pe școlari când și cum să acorde primul ajutor în situații de urgență.
Prima regulă e să nu te crezi invincibil. Apoi să iei cea mai simplă măsură: să țipi după ajutor. Copiii români nu sunt învățați că cea mai bună alegere e serviciul de urgență, 112. Voluntarii Caravanei cu Medici, din departamentul de „Educație Medicală”, le-au spus elevilor că trebuie să își știe pe de rost adresa completă, pe care o poate transmite operatorului care îi răspunde la apelul de urgență.
Este genul de experiență utilă pentru elevi, pe care îi dorim a fi cetățeni pregătiți ai acestei societăți. Este mai mult decât o experiență plăcută – este un model, care ar trebui ajutat să crească, să se multiplice și să devină parte integrantă a sistemului de sănătate publică, cu speranța că astfel procentul de decese evitabile va fi din ce în ce mai mic, pe măsură ce se va îmbunătăți accesul la tehnologia și cunoștințele medicale ale momentului istoric pe care-l trăim.
Școala ION BASGAN Focșani