Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Fermierii din zona Adjudului au făcut coadă la APIA


    Aproape jumătate din fermierii din zona Adjudului și-au depus cererile pentru subvențiile europene la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La nivelul județului Vrancea se înregistra un procent de peste 30% la depunerea cererilor unice, iar raportat la centrele locale, cei mai harnici erau cei de la Adjud, cu peste 43%. Până la mijlocul săptămânii trecute erau înregistrate aproape 7 mii de cereri depuse din partea fermierilor, majoritatea proprietari cu suprafețe mici de teren. Directorul APIA Vrancea, Ionel Partene, a arătat că numărul estimat de fermieri care ar trebui să depună cererile unice în acest an este de 22585 iar până acum au fost depuse peste 30% din numărul estimat. Analiza celor de la APIA arată că suprafața aferentă cererilor depuse până acum este de 18388 hectare, adică 11,6% din cele 158418 hectare estimate inițial. Această situație este explicată prin absența marilor fermieri, cei care lucrează suprafețe mai mari de 50 hectare și care aleg să depună cereri aproape de termenul final.
        Cererile unice de plată se depun în perioada 1 martie – 15 mai, la centrele locale și centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) de la Focșani. Fermierii vor depune o singură cerere chiar dacă dețin suprafețe de teren în mai multe localități sau în mai multe județe. Cererile unice de plată se depun la centrul județean APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mare de 50 hectare teren agricol și la centrele locale APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafață mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol. Și în acest an sunt trimise invitații către toți fermierii prin care sunt anunțați asupra zilei în care sunt programați să se prezinte cu documentele la APIA, numele funcționarului cu care trebuie să discute. Săptămânal, cei de la APIA vor trimite la primării listele cu fermierii care trebuie să vină la depunerea cererilor astfel încât să poată fi eliberate toate documentele necesare la depunerea cererilor.
        Conform procedurilor APIA, completarea declarației de suprafață se realizează electronic, folosind aplicația IPA- Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea cererii unice de plată, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic. Același principiu se aplică și pentru fermierii, crescători de animale, care vor completa Cererea unică de plată – declarație sector zootehnic, împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic.
         APIA precizează că, potrivit OUG 3 din 2015, „fermierii activi persoane fizice și/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători de animale, potrivit prevederilor legislației în vigoare..(…)” trebuie să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic, se află la dispoziția lor sau o copie a anexei nr.24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?