Teren suplimentar pentru proiectul Parcului Memoriei Naționale

0
1210


Consiliul Județean Vrancea intenționează să treacă 40 de hectare de teren din domeniul public al orașului Mărășești în domeniul public al județului Vrancea, în vederea întregirii suprafețelor necesare realizării Parcului Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate RO MÂNDRIA”. În acest sens, a fost inițiat un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în ședința ordinară a Consiliului Județean de mâine.
Proiectul vine după ce s-a constatat că un număr de patru stâlpi de la Linia Electrică Aeriană de 400 kv dublu circuit, Gutinaș – Smârdan, ce aparține Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A, sunt amplasați pe terenul deja atribuit pentru Parcul Memoriei Naționale. Prin urmare, nu mai poate fi folosit în acest scop. „Prin H.G. nr. 840 din 22.11.2017 a fost aprobat amplasamentul și declanșarea procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridor de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Linia Electrică Aeriană de 400 kv dublu circuit, Gutinaș – Smârdan, ce aparține Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. (stâlpul de întindere nr. 71 și stâlpii de susținere nr. 72, 73, 74 și 75), care traversează Parcul Memoriei Naționale – RO Mândria. Având în vedere traseul culoarului de expropriere, din reevaluarea proiectului „Parcul Memoriei Naționale – 100 de ani de istorie și demnitate”, rezultă că pentru realizarea acestuia este necesară identificarea și punerea la dispoziție a unei suprafețe suplimentare de aproximativ 40 ha”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

8000 de oameni au plantat 50 de mii de stejari

Peste 8000 de oameni au participat, în noiembrie anul trecut, la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Este vorba de elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali. Oameni din toată România au venit să planteze stejari în Parcul memoriei naționale Ro Mândria Mărășești. Acțiunea a avut loc pe un teren situat în imediata apropiere a orașului Mărășești. Parcul Memoriei Naționale va avea 335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, al cărui sacrificiu a dus la realizarea Marii Uniri de la 1918. Suprafața parcului va fi de 75 de hectare.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a mulțumit tuturor românilor care au venit la Mărășești, în noiembrie, pentru a sădi sentimentul recunoștinței pentru eroii noștri și pentru ca Parcul Memoriei Naționale să prindă rădăcini. „Parcul Memoriei Naționale nu va fi doar o pădure în care noi și generațiile viitoare, copiii noștri și nepoții noștri vor veni pentru relaxare și promenadă, ci va fi și un loc în care se va scrie o imensă lecție de istorie, pe care trebuie să o transmitem din generație în generație. Parcul Memoriei Naționale este o idee îndrăzneață, pe care iată că reușim să o punem în practică”, a spus el.
Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei cu valoare simbolică vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Oprișan, felicitat de Klaus Iohannis 

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru inițiativa realizării Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria. Scrisoarea a fost transmisă lui Oprișan de consilierul prezidențial Sergiu Nistor. „Președintele României vă felicită pentru inițiativă și urează succes proiectului ce constituie nu doar o frumoasă punte a memoriei, ci și un simbolic angajament pentru viitorul națiunii noastre într-o Europă unită, într-o lume a păcii. Sacrificiul înaintașilor noștri pentru idealul unității naționale este moștenirea de neprețuit pe care trebuie să o cinstim, demnitari și simpli cetățeni deopotrivă, atât prin gesturi pioase cât și prin acțiuni și proiecte durabile”, se arată în scrisoare.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va veni pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale în cursul campaniei proiectului din acest an. „E.S. Domnul Klaus Wemer Iohannis vă propune însă ca, în cursul campaniei proiectului din anul 2018, să revină pe câmpurile de bătălie ale Vrancei eroice de acum 100 de ani, pentru a planta unul dintre stejarii ce vor crește în Parcul Memoriei Naționale. Nutrim speranța agreării acestei propuneri și sunt încredințat că, programată din timp, ea se va putea realiza în cele mai bune condiții”, se mai arată în scrisoarea administrației prezidențiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here