Sindromul morţii subite a sugarului ar putea fi parţial cauzat de o mutaţie genetică (studiu)

0
553


Sindromul morții subite a sugarului, care sperie numeroși părinți, ar putea avea parțial o cauză genetică, sugerează autorii unui studiu apărut în revista medicală The Lancet, care insistă în același timp asupra importanței măsurilor de precauție în ceea ce privește poziția nou-născutului din timpul somnului, informează AFP joi.
Studiul americano-britanic sugerează o posibilă legătură între cazurile de moarte subită la sugar și o mutație genetică rară, care afectează funcționarea mușchilor respiratori. Cu toate acestea, chiar dacă legătura ar fi dovedită, demers care necesită studii suplimentare, nu oferă o explicație completă asupra apariției sindromului, subliniază autorii cercetării.
Este importantă așadar respectarea recomandărilor menite să prevină moartea subită a nou-născutului: culcarea bebelușului pe spate și evitarea dormitului în același pat cu părinții săi. ”Studiul nostru este primul care asociază moartea subită a nou-născutului cu o debilitate genetică a mușchilor respiratori. Cu toate acestea, vor fi necesare cercetări suplimentare pentru confirmarea și înțelegerea acestei legături”, a precizat unul dintre autorii studiului, profesorul britanic Michael Hanna, citat de revista The Lancet. Această mutație genetică, SCN4A, este rară, iar estimările spun să se întâlnește la mai puțin de cinci persoane din 100.000, însă era prezentă la patru dintre cei 278 de copii decedați în urma sindromului de moarte subită și examinați în cadrul acestui studiu.
În schimb, cercetătorii nu au detectat mutația genetică la niciunul dintre cei 729 de adulți sănătoși incluși în studiu cu titlul de comparație. Aceste mutații sunt asociate cu o serie de probleme neuromusculare genetice (miopatii, sindrom miastenic…), precum și cu probleme respiratorii. Moartea subită a sugarului (numită și ”moarte infantilă neașteptată”) reprezintă decesul brutal și neașteptat al unui copil cu vârsta mai mică de doi ani – de multe ori mai mică de șase luni – pentru care nu există o cauză identificată.
În țările dezvoltate, numărul de cazuri a scăzut spectaculos de la sfârșitul anilor ”90, după ce autoritățile din domeniul sanitar au recomandat culcarea bebelușului pe spate, și nu pe burtă sau pe o parte. Potrivit cifrelor oficiale publicate la începutul lunii ianuarie, circa 3.500 de nou-născuți mor anual în somn în Statele Unite, țară cu 320 de milioane de locuitori. Numărul deceselor provocate de sindromul morții subite este estimat la aproximativ 300 pe an în Marea Britanie și 250 în Franța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here