Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

GALERIE FOTO: 30 mii euro nerambursabili! Camera de Comerț va implementa un program de pregătire a vrâncenilor care vor să dezvolte o afacere în orașele din județ


    Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea va implementa, în următorii trei ani, un program de pregătire a vrâncenilor care vor să dezvolte o afacere în orașele din județ. Proiectul finanțat din fonduri europene are ca obiectiv dezvoltarea mediului de afaceri prin îmbunătățirea competențelor și abilităților antreprenoriale dar și prin acordarea unui ajutor de câte 30 mii euro pentru înființarea de 60 firme noi. Proiectul „Antreprenoriat, soluție durabilă pentru ocupare” este co-finanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. A fost inițiat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Vrancea, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Proiectul are o valoare de 13,1 milioane lei, din care co-finanțarea UE este de 11,1 milioane lei. Obiectivul principal este dezvoltarea antreprenoriatului prin îmbunătățirea competențelor și abilităților antreprenoriale și sprijinirea înființării și dezvoltării de noi firme, ca oportunitate pentru dezvoltare regională și creșterea gradului de ocupare în Regiunea Sud-Est.
    Prezentarea proiectului a avut loc, ieri, la sediul Prefecturii Vrancea. Prezent la eveniment, prefectul Sorin Hornea, le-a urat succes în derularea acestei inițiative care vizează dezvoltarea tinerilor antreprenori și a mediului de afaceri din județ. „Am avut plăcerea să dăm o mână de ajutor pentru a lansa acest proiect care reprezintă una dintre preocupările Camerei de Comerț Vrancea pentru dezvoltarea tinerilor antreprenori. Cred că toate proiectele pe care le-a făcut CCIA participă la dezvoltarea mediului de afaceri vrâncean”, a spus prefectul Sorin Hornea.
    Prezentarea proiectului „Antreprenoriat, soluție durabilă pentru ocupare” a fost realizată de președintele CCIA Vrancea, Sorin Vornic și de Victoria Aciobăniței, managerul de proiect. Sorin Vornic le-a mulțumit autorităților locale, Consiliului Județean, Primăriei Focșani pentru sprijinul primit până acum dar și pentru susținerea pe care o vor acorda în următorii trei ani pentru dezvoltarea mediului de afaceri. Vornic a subliniat că proiectul depus de CCIA Vrancea a obținut 99 de puncte din cele 100 posibile, ceea ce arată încrederea în capacitatea pe care o are această rețea de asociații profesionale  care promovează mediul de afaceri. „Împreună cu noi, cele două camere din Galați și Constanța vor gestiona proiectul la nivelul Regiunii 2 Sud-Est. Este un proiect dedicat acestei regiuni pe care noi, Camera de Comerț l-am câștigat cu un scor foarte bun, 99 de puncte din 100 posibile. Suntem în top beneficiari ai acestui program european. Suntem, de departe, cea mai credibilă instituție la nivelul Camerei de Comerț a României și cel mai bun network de asociații profesionale care promovează mediul de afaceri din România. Fiecare județ care o Cameră de Comerț, care nu sunt doar o clădire cu o tăbliță și un număr de căsuță poștală. Sunt camere de comerț care au personal dedicat mediului de afaceri din județul unde ființează”, a spus președintele CCIA, Sorin Vornic.

30 mii euro pentru a începe o afacere

    Obiectivul proiectului este de a dezvolta un mediu de afaceri credibil, corect, un mediu de afaceri durabil. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani. Președintele CCIA Sorin Vornic a subliniat că proiectul nu înseamnă doar cei 30 mii euro acordați nerambursabil celor care au un plan de afaceri. Importantă este și pregătirea ca antreprenor, cursurile cu lectori specializați care îi fac pe întreprinzători mai pragmatici în realizarea unui plan pe baza căruia să dezvolte afacerea. „Vom pregăti, numai în Vrancea și Buzău, 120 de persoane. Ne adresăm nu neapărat managerilor, vorbim de antreprenori, cu totul altceva. Managerul este cel care gestionează o afacere care există, antreprenorul creează. Poate că ceea este nevoie în țara aceasta este să creem business-uri, activități care să fie profitabile. Ne adresăm celor care au idei și care nu au resurse. De aceea există bănci cu credite dar există și aceste programe de finanțare unde, fiind membrii UE și cotizând la bugetul european, avem dreptul să folosim acești bani pentru a ne dezvolta mediul de afaceri local”, a adăugat președintele CCIA, Sorin Vornic. 
    Acesta a explicat că, în fiecare județ, vor fi selectate câte 10 persoane care vor primi finanțare de 30 mii euro doar în baza planurilor de afaceri depuse și analizate. Tot în cadrul proiectului vor fi organizate două seminarii, la Focșani și Adjud, de promovare a antreprenoriatului din perspectiva dezvoltării durabile, egalității de șanse și nondiscriminării. Va mai avea loc un seminar de inovare socială „Valorificarea superioară a resurselor locale prin dezvoltarea antreprenoriatului”. Persoanele ale căruri planuri de afaceri au fost selectate vor participa la ateliere de lucru precum și la stagii de mentorat în firme selectate. „Cu mare încredere vă invităm, toți cei care aveți idei, să participați la cursurile ce se finanțează prin acest program și să aveți curajul să depun un proiect pentru a vă dezvolta propria afacere”, a încheia președintele CCIA Vrancea, Sorin Vornic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?