Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

#BugetInteligent/Coca Constantinescu (ASF): Nivelul redus de educaţie financiară nu este o figură de stil, ci o realitate cu consecinţe economice și sociale


 Educația financiară din România se află la un nivel modest, țara noastră ocupând locul 124 din 143 într-un clasament global de evaluarea a statelor în funcție de nivelul de educație financiară, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, responsabil pe Sectorul Instrumentelor și Investițiilor financiare. Acesta susține că nivelul redus de educație financiară nu este o figură de stil, ci o realitate cu consecințe economice și sociale, iar în context domeniul necesită un plan cu acțiuni diferite pe termen lung, care să includă campanii de informare și cursuri pe anumite segmente ale populației adulte. Coca Constantinescu explică și de ce sunt importante asigurările, acestea asigurând protecție financiară prin transferul unor riscuri de la asigurat la asigurator, și a menționat rolul asigurării suplimentare a locuinței și al asigurării de viață.
AGERPRES: Cum stă România la capitolul educație financiară?
Cornel Coca Constantinescu: Nivelul redus de educație financiară nu este o figură de stil, ci este o realitate cu consecințe economice și sociale. Educația financiară în România se află la un nivel modest, relevat de studii realizate la nivel internațional, în care România ocupa locul 124 din 143 într-un clasament global de evaluarea a statelor în funcție de nivelul de educație financiară. În contextul mediului economic tot mai complex, al creșterii gradului de intermediere financiară la nivel internațional și al deciziilor pe care trebuie să le ia cetățenii cu privire la administrarea veniturilor și cheltuielilor, educația financiară a devenit o prioritate. Instituțiile și autoritățile de supraveghere financiară, cât și societățile care activează în piețele financiare au demarat în ultima perioada activități și programe coerente și integrate pe termen lung, care să conducă la creșterea nivelului de educație și incluziune financiară.
În ultimii ani, ASF împreună cu inspectoratele școlare din mai multe județe și cu universități au organizat activități de educație financiară în școli, licee și universități de care au beneficiat aproximativ 39.000 de elevi, și 20.000 de studenți din diferite orașe ale țării.
Apreciem că domeniul educației financiare necesită un plan cu acțiuni diferite pe termen lung, care să includă campanii de informare, cursuri, având drept țintă anumite segmente ale populației adulte, astfel încât să conducă la îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor financiare.
AGERPRES: Care sunt sectoarele/produsele unde se simte cel mai mult lipsa educației financiare?
Cornel Coca Constantinescu: Deficitul de educație financiară se reflectă prin necunoașterea unor noțiuni simple, precum dobânda compusă, sau riscurile care sunt acoperite de o „asigurare de casă”. Multe sectoare economice sunt afectate într-o măsură mai mare sau mai mică de lipsa cunoștințelor cu privire la caracteristicile și riscul instrumentele financiare. Acest fapt vulnerabilizează deopotrivă consumatorii prin luarea unor decizii eronate, cât și piețele financiare, prin diminuarea masei critice de clienți, care ar permite printre altele reducerea unor costuri și consolidarea instituțiilor financiare.
AGERPRES: Cum vedeți realizată educația financiară în zona criptomonedelor?
Cornel Coca Constantinescu: Autoritățile de supraveghere pot astăzi doar să avertizeze cu privire la riscul indus de achiziționarea de criptomonede, neexistând o reglementare care să statueze modul de funcționare al acestui instrument și care să prevadă anumite elemente de protecție a consumatorilor.
AGERPRES: De ce sunt importante asigurările?
Cornel Coca Constantinescu: Cred că răspunsul este foarte simplu, când vorbim de asigurări, ne referim la protecție financiară prin transferul unor riscuri de la asigurat la asigurator, riscuri care odată materializate, conduc la diminuarea confortului financiar, care ne asigură o existență civilizată.
AGERPRES: Cum puteți convinge o persoană că are nevoie de asigurări?
Cornel Coca Constantinescu: Aș pune următoarea întrebare pentru a-i permite să găsească singură răspunsul: cum va face față din punct de vedere financiar unei anumite pierderi rezultate din materializarea unui eveniment nedorit, dar posibil. Totodată aș îndemna la efectuarea unei analize cu privire la capacitatea de a suporta în orice moment, integral și de unul singur, pierderile și care ar fi efectele acestei pierderi asupra nivelului de trai al familiei.
AGERPRES: De ce este important pentru o persoană care are o locuință să dețină încă o asigurare pe lângă cea obligatorie?
Cornel Coca Constantinescu: Asigurarea obligatorie PAID oferă o protecție limitată la 20.000, respectiv 10.000 euro în cazul riscului de cutremur, inundație și alunecare de teren. Diferența până la valoarea reală a imobilului se suportă din economiile personale sau din veniturile curente sau viitoare. PAID este un produs obligatoriu, foarte accesibil din punct de vedere al primei, dar nu acoperă integral riscurile amintite mai sus și nici alte riscuri suplimentare. În schimb, polița de asigurare facultativă a locuinței acopera diferența până la valoarea reală a imobilului în caz de cutremur, inundație sau alunecare de teren și în plus acoperă mai multe riscuri, inclusiv cel de incendiu, la valoarea reală imobilului.
AGERPRES: Cât de folositoare este asigurarea bunurilor din locuință? Dumneavoastră aveți?
Cornel Coca Constantinescu: Consider că asigurarea imobilului folosit ca locuință și a bunurilor din casă este absolut necesară astfel încât, în eventualitatea materializării unui eveniment nedorit de distrugere totală sau parțială a acestora, proprietarii să poate să își asigure aceleași condiții de viață, fără grija îndatorării în scopul de refacere, sau înlocuire a bunurilor distruse. Da, eu am o asigurare facultativă.
AGERPRES: Ce înseamnă asigurarea de viață și de ce avem nevoie de ea?
Cornel Coca Constantinescu: Asigurarea de viață oferă o protecție financiară, respectiv o sumă de bani, membrilor familiei, care sunt beneficiarii asigurării, în cazul în care asiguratul decedează, sau o indemnizație, o sumă de bani, asiguratului în caz de boala sau invaliditate permanentă. Asigurările de viață sunt foarte variate, putând include riscuri în funcție de opțiunea clienților și pot reprezenta totodată o formă de economisire, în cazul în care asigurarea are și o componentă de economisire. Utilitatea unei astfel de asigurări este evidentă, în condițiile în care are rolul de a acoperi pierderile financiare survenite ca efect al evenimentelor menționate și a de a echilibra bugetul unei familii.
AGERPRES: Care considerați că sunt cele mai mari provocări cu privire la educația financiară?
Cornel Coca Constantinescu: Transformarea mentalităților cu privire la educația financiară și conștientizarea necesității de îmbunătățire a cunoștințelor financiare la nivelul populației adulte consider că sunt elementele cele mai provocatoare pentru a transpune strategii și a asigura succesul măsurilor și acțiunilor educative. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere că ne adresăm unor segmente largi de populație, cu pregătire profesională diversă și de vârste diferite, astfel încât programele de educație trebuie să fie adaptate la acest dat, ca să își atingă scopul într-un timp relativ scurt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?