Papa Francisc îl demite pe directorul de comunicaţii de la Vatican în urma unui scandal privind o scrisoare a lui Benedict

0
804


Monseniorul Dario Vigano, șeful italian al Departamentului de Comunicații al Vaticanului, și-a anunțat demisia, după ce a fost acuzat că a ascuns informații dintr-o scrisoare papală, într-un așa numit scandal ”Lettergate”, a anunțat miercuri Vaticanul, potrivit Reuters și dpa. „În ultimele câteva zile, au apărut multe polemici legate de activitatea mea”, a scris Vigano în scrisoarea de demisie către Papa Francisc, făcută publică de Vatican. El a precizat că demisionează pentru „a nu întârzia, afecta sau chiar bloca” actuala reformă a sistemului de comunicații al Vaticanului, parte a unor eforturi mai ample ale Papei Francisc de a reduce birocrația la Vatican.
În comunicatul scurt al Vaticanului se precizează că Papa Francisc a „acceptat” demisia lui Vigano, însă o sursă de la Vatican a declarat că prelatului i s-a spus să își înainteze demisia, ceea ce înseamnă că a fost dat afară. Săptămâna trecută, Vigano, 55 de ani, a transmis presei o scrisoare a fostului Papă Benedict al XVI-lea care îl punea într-o lumină bună pe succesorul acestuia, Papa Francisc. Însă pasajele în care Benedict era mai critic au fost blurate. În cele din urmă, scrisoarea a fost făcută publică în întregime sâmbătă. Scandalul a fost supranumit ”Lettergate”.
Episodul a pus Vaticanul într-o situație stânjenitoare și a fost un eșec de relații publice, cu atât mai mult cu cât la începutul anului Papa a scris un document în care atrăgea atenția asupra ‘știrilor false’. Scrisoarea trebuia să rămână confidențială, însă Vigano a citit pasajele selectate la o prezentare la 12 martie a unei serii de broșuri despre teologie ale Papei Francisc publicate de Vatican.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here