Numărul persoanelor fără adăpost, în creștere exponenţială în Europa (studiu)

0
350


Aproape 11 milioane de persoane sunt fără adăpost în Europa, unde numărul celor aflați într-o astfel de situație a explodat în ultimii ani în unele țări, își exprimă îngrijorarea Fundația Abbé Pierre și Federația europeană a asociațiilor naționale pentru persoanele fără adăpost (FEANTSA), într-un studiu făcut public miercuri, citat de AFP. Această „altă Europă”, cea „a marginalilor” (persoane fără domiciliu personal, persoane aflate în stradă, în adăposturi sau în centre de cazare de urgență), reprezintă 5% din cele 220 de milioane de gospodării europene, conform statisticilor adunate de cele două asociații. Numărul persoanelor fără adăpost a crescut în majoritatea țărilor europene și chiar a explodat în Germania (+150% între 2014 și 2016, ajungând la 860.000) și în Irlanda (+145% între 2014 și 2017, 8.857).
Dintre țările europene, numai Finlanda și Norvegia au reușit să înregistreze scăderi ale numărului persoanelor fără adăpost. Finlanda a redus cu 18% numărul acestor persoane printr-o politică prin care accesul la o locuință este considerat un drept fundamental, și nu „o problemă socială inevitabilă” care ar fi legată de probleme personale, spun cele două asociații. În celelalte state europene, unde cifrele sunt în creștere, raportul evidențiază absența unei politici globale de luptă împotriva fenomenului persoanelor fără adăpost, a exploziei prețurilor la locuințe și a creșterii inegalităților. „Între 2010 și 2016, costul locativ pentru gospodăriile sărace a crescut în trei sferturi dintre statele membre ale UE”, evidențiază raportul.
Tinerii între 18 și 24 de ani, cei mai afectați, plătesc pentru locuință aproape 40% din veniturile lor, o proporție care poate ajunge la aproape 50% în anumite țări precum Grecia. Pentru asociațiile angajate în lupta împotriva acestui fenomen, reducerea la zero a numărului persoanelor fără adăpost în Europa „nu este o utopie” dacă este introdusă o politică globală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here