GALERIE FOTO: Interviu cu deputata Rodica Boboc. „Am un mentor deosebit, în persoana domnului preşedinte Marian Oprişan“

0
4089


Rodica Boboc este o doamnă prin definiție. Elegantă, inteligentă, ambițioasă, sensibilă, perseverentă și cerebrală. Prenumele Rodica poate că nu a fost ales întâmplător, pentru că el semnifică „autoritate, ambiție și cu aptitudinea de a acumula o anumită cantitate de putere, fiind activă și foarte capabilă să își asume responsabilitatea. Este o femeie pasionată care se simte foarte bine în pielea ei și posedă o minte analitică ieșită din comun”. Este exact caracterul deputatei Rodica Boboc. Este deputat PSD din anul 2016 și se ocupă atât la Parlament cât și în Vrancea de problemele oamenilor care îi cer ajutorul.

    Reporter: Ați fost aleasă deputat în 2016. Dar parcursul dumneavoastră politic este unul lung. Unde, când și cum a început cariera dumneavoastră politică?
    Rodica Boboc:
În 2016 am fost aleasă deputat în circumscripția electorală nr. 41 Vrancea și nu pot decât să le fiu recunoscătoare celor care au avut încredere în mine și mi-au acordat votul lor. În ceea ce privește cariera politică, în perioada 2004-2012 am fost consilier municipal, iar ulterior, din 2012-2016, consilier județean. Dar, pot spune că dintotdeauna m-am regăsit în doctrina Partidului Social Democrat pentru că îmi place să îmi ajut semenii. Evident că am avut și am un mentor deosebit, în persoana domnului președinte Marian Oprișan, omul care a știut să pună mereu, problemele vrâncenilor pe primul loc.

    Rep.: Cum a fost trecerea de la politica de nivel local și județean la cea de nivel național?
    R.B.:
Orice schimbare presupune și o perioadă de acomodare, pe care însă am depășit-o. Cred că din actuala poziție, cea de deputat, pot contribui mai mult la rezolvarea problemelor cetățenilor. Se știe foarte bine că acestea sunt dintre cele mai diverse, fiind multă responsabilitate la mijloc, dar mai presus de toate, este și mulțumirea că poți contribui la schimbarea în bine a unor lucruri. Evident că țin în permanență legătura cu vrâncenii și le comunic toate inițiativele legislative. Până la urmă, fie că e vorba de politică la nivel național, județean sau local, apreciez că cel mai important lucru este să ținem întotdeauna cont de ceea ce oamenii au nevoie. Probabil că sunt și destul de mulți care sunt de părere că la București, în Parlament, noi nu ne facem destul de vizibili. Realitatea este cu totul alta. Se muncește foarte mult! Avem întâlniri pe comisii, sunt dezbateri extrem de bine documentate, de asemenea, activitățile din planul Parlamentului, toate acestea au un singur obiectiv și anume acela de a adopta cele mai bune legi, care să vină în sprijinul cetățeanului.

    Rep: Ați fost aleasă, în 2007, președinta Organizației Focșani a femeilor social democrate, iar în 2010, a organizației județene. Știu că v-ați implicat în multe acțiuni de ajutorare a copiilor și persoanelor defavorizate, a oamenilor bolnavi, în acțiuni de ecologizare, de promovare a mamelor care au și o carieră, a tinerilor. Povestiți-ne câte ceva despre aceste inițiative, care transcend politica și ajung în zona civismului.
    R.B.:
De-a lungul anilor Organizația Femeilor Social-Democrate Vrancea a realizat diferite activități, venind în sprijinul copiilor, persoanelor defavorizate, bolnavilor. Este modul nostru de a dovedi că nu suntem nepăsători la ceea ce se întâmplă cu cei de lângă noi. Vă mărturisesc cu sinceritate că nu aș fi putut realiza toate aceste acțiuni dacă nu aș fi avut sprijin din partea unor doamne inimoase din această organizație. Am mers la casele de bătrâni, la casele de copii, am vizitat bolnavii de la spitalele de pe raza județului Vrancea, am mers de fiecare dată la aceștia cu sufletul deschis și cu o vorbă bună, astea pe lângă donațiile care s-au realizat.
    Sunt convinsă că toți beneficiarii acestor acțiuni au simțit că gestul nostru a fost făcut din inimă. De cele mai multe ori, am plecat cu lacrimi în ochi și mi-am promis mie însămi să pot reveni și să le alin suferința acestora, în măsura în care acest lucru îmi va sta în putere. Ultima acțiune de acest fel, a fost cea din decembrie 2017, când am distribuit pachete unor familii cu probleme financiare. Ne-am bucurat că înaintea sărbătorilor de iarnă, le-am adus zâmbetul pe chip. Nu vă puteți imagina cât de încântați au fost copiii. Pentru toate acestea, cred cu tărie că merită să ne implicăm și să dăruim din puținul nostru și celorlalți aflați în nevoi. De aceea, sunt mândră că sunt președinta Organizației Social Democrate a Femeilor din Vrancea și îmi doresc să pot continua toate aceste activități și pe viitor. Sunt gesturi de normalitate, de omenie, gesturi pe care fiecare dintre noi le-ar putea face. Consider că implicarea civică trebuie să fie mult mai mare, cum de asemenea sunt convinsă că toate acestea ne motivează pe noi frumos, ne evidențiază latura umană, sensibilă, de aceea de multe ori este bine să aprecieze alții ceea ce faci, decât să te lauzi. „Modestia este o virtute a noastră, a tuturor”. 

    Rep: Personal, una dintre cele mai interesante inițiative a OFSD mi s-a părut cea din martie 2013, privind promovarea femeilor de succes din mediul rural. În ultima vreme, se pune din ce în ce mai des problema depopulării satelor românești, în special din cauza emigrării masive, atât către străinătate cât și spre orașe. Ce credeți că trebuie făcut astfel încât acest fenomen să fie stopat?
    R.B.:
Din păcate, acest fenomen al depopulării satelor românești reprezintă o realitate dură, dar asupra căruia trebuie să reflectăm și să găsim cele mai bune soluții. Cred cu toată convingerea că prin proiectele legislative se poate combate acest fenomen. Femeile din mediul rural trebuie tratate cu respect și încurajate. Avem foarte multe exemple de femei care muncesc în condiții nu tocmai adecvate și totuși ele nu abandonează lupta. Merg la serviciu, își cresc copiii, au grijă de familiile lor, fiind așadar niște luptătoare. Ele au nevoie de salarizare corespunzătoare, de locuri de muncă în condiții decente. În cazul specialiștilor, locuințele de serviciu ar putea reprezenta una din soluții. Am câteva proiecte în acest sens, dar prefer să vi le dezvălui la momentul oportun. În plus, este verificat faptul că femeia, oriunde se implică, rezultatele nu întârzie să apară.

    Rep: Ați fost și administratorul Școlii nr. 8 din Focșani. În „mandatul” dumneavoastră această școală a fost modernizată. Care este rolul unui administrator de școală și care este secretul succesului astfel încât o unitate de învățământ să fie modernizată?
    R.B.:
Până la alegerile în funcția de deputat, am fost administrator al școlii „Alexandru Vlahuță” din Focșani. În toată această perioadă am fost preocupată de menținerea patrimoniului școlii, la un nivel cât mai bun. Un învățământ de calitate nu se poate realiza decât dacă resursa umană, elevii și cadrele didactice, beneficiază de un spațiu adecvat și de mijloace de învățământ moderne. Am sprijinit modernizarea unității de învățământ și sunt bucuroasă că s-a putut realiza acest lucru. Rezultatele nu au întârziat să apară, referindu-mă aici la performanțele elevilor care fac cinste școlii, motivează corpul profesoral și îi fac pe părinți să fie mândri de copiii lor.

    Rep: Ați fost aleasă, alături de Daniela Mihalcea, Aura Eșeanu și Luminița Balaban, în Consiliul Național al Femeilor Social Democrate din România. Atunci a fost aleasă și noua președintă a social – democratelor la nivel național, în persoana europarlamentarului Viorica Dăncilă, care a preluat ștafeta de la Rovana Plumb. Acum, Viorica Dăncilă este prim ministru. Cum vedeți faptul că România are pentru prima dată o femeie prim ministru?
    R.B.:
Sunt de părere că Guvernul României merită să fie condus de o femeie, întrucât doamna prim-ministru Viorica Dăncilă este omul care a demonstrat că este un adevărat profesionist, în plus are tactul necesar de a rezolva problemele cu diplomație. Cu siguranță că și experiența ca europarlamentar o va ajuta. Ca să nu mai vorbim de puterea de muncă de care poate da dovadă o femeie. La toate acestea se adaugă dorința de a face ca lucrurile să se îndrepte pe un făgaș normal. Într-un cuvânt, doamna prim-ministru Viorica Dăncilă are toate calitățile necesare unui om politic de valoare.    
 
    Rep: Ați organizat anul trecut la Focșani, Simpozionul regional despre discriminarea femeilor pe piața muncii, la care a participat și doamna prim-ministru Viorica Dăncilă. Aveți o relație personală, apropiată cu doamna prim-ministru?
    R.B.:
Anul trecut am avut onoarea ca la simpozionul regional privind discriminarea femeii pe piața muncii să o avem alături de noi pe doamna Viorica Dăncilă, la momentul acela președintele OFSD. Simpozionul s-a dovedit a fi o activitate de succes, tema abordată a fost una extrem de actuală, întrucât mai există încă situații în care egalitatea de gen este doar la nivel declarativ. Cu toate acestea, trebuie recunoscut faptul că s-au făcut pași importanți în acest sens. Mentalitatea bărbaților s-a mai schimbat. Femeia este tratată cu respect, ca egal al bărbatului, așa cum și trebuie. În politică, PSD este partidul care a pus în practică toate acestea, singurul partid care i-a dat femeii rolul ce i se cuvine. De aceea, la alegerile locale, parlamentare, femeile au avut un loc eligibil și pentru că acest partid chiar crede că femeia are un cuvânt de spus în prima linie a vieții politice, iată că a dat și prima femeie-premier din istoria României. În privința relației mele cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, vă pot spune că am participat în nenumărate rânduri la activitățile organizate de dumneaei, în calitate de președinte al Organizației Femeilor Social Democrate. O apreciez pentru tot ceea ce a făcut, pentru tenacitatea de care dă dovadă, pentru unitatea pe care a reușit să o aducă în cadrul organizației. Sunt convinsă că va face același lucru și în Guvernul României.  

    Rep: Sunt femeile discriminate pe piața muncii în România?
    R.B.:
Nu cred că sunt la momentul acesta.

    Rep: În 2016 a fost înființată Liga Tinerelor Femei Social Democrate și ați invitat domnișoarele și doamnele să se alăture organizației de femei social democrate. Care sunt argumentele înscrierii în această ligă?
    R.B.:
În primul rând, toate doamnele și domnișoarele care au convingeri de stânga, regăsindu-se în doctrina PSD, sunt binevenite în Liga Tinerelor Femei Social Democrate. Totodată, cred că a venit momentul ca și tinerele social democrate să se implice în viața politică, să ia atitudine și să aibă idei constructive iar acolo unde constată derapaje să acționeze. Personal le voi susține în demersurile pe care le vor realiza dumnealor.

    Rep: Mai este politica o lume a bărbaților sau putem spune că deja femeile ocupă un rol la fel de important în acest domeniu?
    R.B.:
Cred că nu se mai poate vorbi în prezent de faptul că politica este o lume a bărbaților. Noi femeile am demonstrat deja că suntem capabile oricând să ducem la bun sfârșit o sarcină dată. Avem ambiție, suntem perseverente, cât despre inteligență și dăruire, suntem egale bărbaților.  Femeia în diferite funcții de conducere, a știut să se impună pentru că este un bun organizator, dar în același timp și pentru că este capabilă să comunice foarte ușor cu toți ceilalți.

    Rep: Vin oamenii la cabinetul dumneavoastră de parlamentar din Focșani? Care sunt problemele pe care vi le prezintă?
    R.B.:
Da, sunt într-o continuă comunicare cu vrâncenii mei, așa cum îmi place mie să-i numesc. Mă caută, stăm de vorbă, lămurim anumite aspecte. Problemele pe care le au sunt diverse, fiecare vine să-și spună păsul. Am răbdarea necesară de a-i asculta, pentru că știu cât de important este să-i fii omului alături la greu. Evident că sunt și situații în care nu îi pot ajuta, dar îi îndrum către instituțiile abilitate. Omul trebuie să simtă că atunci când vine să-ți împărtășească problema, ești în măsură să-i dai cel mai bun sfat, să-l ghidezi în așa fel încât să-și poată rezolva problemele. Acesta este rolul nostru, al demnitarilor, de aceea am primit votul de încredere al oamenilor. Cel mai grav este să le înșeli încrederea. Odată ce și-au pierdut încrederea, nu mai poți restabili comunicarea cu ei. 

    Rep: Åžtiu că aveți o fiică. Nu a atins-o și pe ea acest „microb” al politicii?
    R.B.:
Fiica mea este cea mai de preț în această viață. Rațiunea mea de a merge mai departe și sursa de energie inepuizabilă. Sunt un om împlinit pentru că sunt o mamă, o bunică fericită. Am doi nepoți pe care îi iubesc enorm. Simt că Dumnezeu mă iubește pentru toți cei mai dragi mie. În privința orientării către politică a fiicei mele, apreciez că cel puțin pentru moment, atenția ei trebuie să se îndrepte către cei doi copilași. Indiferent de deciziile pe care le va lua în viitor, eu o voi susține mereu în mod necondiționat, și ea știe acest lucru.  Dacă va dori să facă politică, o va face pe cea a Partidului Social Democrat, pentru că este o mare admiratoare și susținătoare a acestui partid.

    Rep: Veți candida la un nou mandat de parlamentar în 2020?
    R.B.:
Pentru moment, consider că fac bine tot ceea ce fac, totdeauna am iubit oamenii și mi-a plăcut să interacționez cu ei, să-i ajut. În privința unei noi candidaturi rămâne de văzut. Să fim sănătoși, să ne ferească Dumnezeu de tot ce este rău. Îmi doresc să duc la bun sfârșit toate proiectele demarate. Vreau ca la finele acestui mandat să-mi privesc concetățenii și să pot citi în ochii lor prețuirea față de omul căruia i-a dat votul și care a reușit să schimbe câteva lucruri în bine. Iubesc organizația pe care o conduc, iubesc vrâncenii, îi respect și de aceea îmi doresc să fiu tot timpul alături de ei.

FLASH INTERVIU

Cartea de pe noptieră
– cea care îți aduce relaxare, te încarcă pozitiv                                          
Bărbatul ideal – tandru, fidel, capabil să-mi respecte deciziile, într-un cuvânt,  omul care să mă înțeleagă și pe care să pot conta.
Copiii – reprezintă, din punctul meu de vedere, binecuvântarea vieții, rațiunea de a depăși orice obstacol.                     
Politică – evident că opțiunea mea este legată de politicile de stânga, cele ale PSD, singurele care pun pe primul loc cetățeanul.                           
Vacanța – la munte, alături de cei dragi. Va mărturisesc că deși am din ce în ce mai puțin timp liber, întotdeauna mă bucur să fiu în preajma celor doi nepoței.
Filmele – îmi place să vizionez filme romantice și de comedie. Totodată, urmăresc emisiunile politice, documentarele.          
Frumusețe – mereu cea interioară, întrucât este singura care dă cu adevărat valoare individului.                            
Putere – cred în puterea exemplului. De aceea, consider că omul este cel care are capacitatea de a schimba lucrurile, prin implicare, prin determinare.
Televiziune/radio/ziare/internet – urmăresc cu interes emisiunile TV de toate genurile, utilizez internetul pentru a mă documenta, fiindcă, în actuala societate,  individul trebuie sa fie cât mai bine informat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here