GALERIE FOTO: Elevi de la mai multe unități de învățământ au sărbătorit Ziua Francofoniei la Școala Ștefan Cel Mare din Focșani

0
1122


    Elevii focșăneni au organizat un eveniment special dedicat Zilei Internaționale a Francofoniei. Manifestarea cultural artistică a avut loc în sala media de la Școala „Ștefan Cel Mare”, fiind parte a proiectului județean „Comunitate și educație interculturală”. În acțiune au fost implicați elevi de la Colegiul Național Unirea, Școala gimnazială „Duiliu Zamfirescu”, Școala gimnazială Milcovul, Școala „Nicolae Iorga”, Școala „Ștefan Cel Mare”, Școala „Victor Slăvescu”, Liceul Pedagogic „Spiru Haret”. Invitat special la eveniment a fost cel mai cunoscut francez din municipiu, Bernard Cheere, managerul de la Artifex, alături de care s-au aflat primarul municipiului, Cristi Misăilă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean, prin inspectorul general Dorin Cristea și inspectorul general adjunct Aurel Șelaru. Deschiderea evenimentului a fost realizată de directorul școlii, profesorul Maria Pătrașcu. Aceasta a arătat că acțiunile dedicate Zilei Francofoniei sunt o tradiție în unitatea școlară dar „anul acesta, școala noastră a demarat proiectul #Haikunoi2018”. Primarul Cristi Misăilă le-a mulțumit tinerilor elevi pentru activitățile realizate și le-a promis că de 1 iunie municipalitatea a pregătit o surpriză deosebită.
    La eveniment trebuia să participe și ambasadorul Elveției, Excelența Sa, Urs Herren, însă acesta nu a putut ajunge din cauza condițiilor meteo. „În „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei” vă mulțumim, dragi elevi și profesori, că ajutați imaginea municipiului nostru, promovând atât limba franceză, cât și activitățile, talentele și aplecarea profundă către cultură a tinerilor. Implicarea, atât a Școlii „Stefan cel Mare”, cât și a domnului Bernard Cheere, managerul unei companii locale de succes, în organizarea unor evenimente culturale, ne obligă și pe noi, cei din administrația publică a orașului. Întotdeauna am considerat cultura și manifestările care țin de legătura dintre oameni, factorul principal pentru o dezvoltare armonioasă a viitorului, în toate celelalte aspecte ale vieții cotidiene. Vă felicit pentru interesul pe care-l manifestați în promovarea valorilor francofone și vă urez mult succes în tot ceea ce vă propuneți!”, a spus primarul Misăilă.
    Bernard Cheere, managerul de la Artifex, este născut la Lyon și de opt ani se află la Focșani. Francezul a devenit cunoscut prin implicarea în organizarea Festivalului de Blues de la Focșani, eveniment care în această toamnă se află la a treia ediție. De altfel, acesta i-a invitat pe tineri să vină în Piața Unirii, în perioada 7-9 septembrie, pentru a participa la acest festival de blues cu artiști internaționali. „Franceza este a cincea limbă cea mai vorbită din lume, după chineză, engleză, spaniolă și hindi. Franceza devine din ce în ce mai vorbită în lume, este vorbită și în Africa. Este și o limbă diplomatică, de aceea este din ce în ce mai mult printre primele locuri din lume. Nu cred că sunt mulți rezidenți francezi la Focșani. Sunt de opt ani la Focșani unde organizăm un Festival de Blues, care anul acesta a ajuns la a treia ediție, cu artiști din foarte multe țări ale lumii. Festivalul vă așteaptă cu brațele deschise, este gratuit, cu sprijinul sponsorilor locali și naționali”, a spus Bernard Cheere. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here