Papa Francisc vorbește despre dragostea sa pentru tineri, însă avertizează de asemenea cu privire la ispite și efemer într-o carte de conversații intitulată „God Is Young” („Dumnezeu este tânăr”), care va fi lansată marți, 20 martie, în Italia și alte țări, informează luni AFP. În această carte-interviu cu scriitorul și jurnalistul italian Thomas Leoncini, Jorge Bergoglio se adresează tinerilor, și nu tinereții, pentru că, spune el, „tinerețea nu există”. „A vorbi despre tineri înseamnă a vorbi despre promisiuni și despre bucurie”, spune Papa care a adăugat că, din păcate, înseamnă și a vorbi despre excludere.
Potrivit editurii italiene Piemme, în această carte Papa se adresează ”tinerilor din toată lumea, din interiorul Bisericii și din afara ei, într-un dialog curajos, intim și memorabil. Această carte, continuă Piemme, se dorește a fi ”un pod între generații pentru reînnoirea profundă a societăților”. „Cred că trebuie să cerem iertare tinerilor pentru că nu îi luăm mereu în serios”, susține suveranul pontif, în vârstă de 81 de ani. Mai grav, „nu îi ajutăm mereu să-și găsească calea sau mijloacele care le-ar permite să nu ajungă la excluziune”. „Fiecare ființă umană trebuie să aibă posibilitatea concretă de a lucra, de a dovedi pentru sine și pentru apropiații săi că este capabilă să-și câștige existența”, amintește Papa care a denunțat în mod constant supremația banilor și exploatarea economică. „Nu putem accepta că angajatorii să le solicite tinerilor să efectueze o activitate periculoasă și uneori gratuită”, spune Papa.
În această carte de 160 de pagini în ediția sa franceză, Jorge Bergoglio povestește câteva amintiri din tinerețe, despre momentul în care a simțit vocația sa în urma unei confesiuni și despre momentele de îndoială care au urmat. El își amintește, de asemenea, despre bunicii săi, în special de bunica sa maternă de la care a moștenit pasiunea pentru muzică, ocazie cu care amintește de necesitatea dialogului între generații. „Tinerii de astăzi cresc într-o societate fără rădăcini”, însă există o soluție: „dialogul tinerilor cu bătrânii”. Deoarece prea des, explică Papa, tinerii au iluzia că sunt împreună pe rețelele de socializare, însă „problema internetului este tocmai caracterul său virtual”.
Totuși, nu trebuie să cădem în capcana prea des comună în rândul unora dintre ”părinți care în mintea lor sunt adolescenți, trăiesc o viață efemeră perpetuă și, conștient sau nu, își transformă copiii în victime ale acestui joc pervers”, recomandă de asemenea Papa. În mod similar, el denunță ravagiile intervențiilor chirurgicale cosmetice, populare în rândul tinerilor în anumite țări, în special în America Latină, unde prea mulți tineri încearcă „să corespundă standardelor societății pentru a nu ajunge printre cei excluși”.
În jur de 300 de tineri din lumea întreagă sunt așteptați începând de luni la Roma pentru a-și exprima și sintetiza preocupările în perspectiva unui sinod care le va fi consacrat în luna octombrie.