Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Comitet județean pentru susținerea zonei montane


Acțiunile pentru protecția și dezvoltarea durabilă a zonei montane a județului vor fi realizate prin intermediul Comitetului județean pentru zona montană Vrancea, care a fost constituit săptămâna trecută. Crearea acestui comitet, la nivelul județului Vrancea, este prima acțiune după ce, la nivel național, a fost înființată Agenția Zonei Montane, organism în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această instituție are ca obiectiv elaborarea și implementarea strategiei și politicilor privind dezvoltarea și protecția zonelor montane din România. Un alt obiectiv este de a propune acțiuni de redelimitare a zonei montane a României, prin reintroducerea în lista de zonă montană a unor comunități excluse anterior.
La nivel județean, Comitetul pentru zona montană este condus de prefectul județului, iar secretariatul este asigurat de Direcția Agricolă. Înființarea comitetului are ca scop coordonarea unor acțiuni unitare în domeniul dezvoltării și protecției zonei montane la nivel județean. Prin acest comitet sunt coordonate și avizate proiectele locale privind acțiunile pentru protecția și dezvoltarea durabilă a zonei montane la nivel local, pot fi realizate colaborări cu ONG-uri, agenții economici din zona montană, cu universități, cu alte persoane de drept public și privat, în scopul dezvoltării durabile a zonei montane.
Comitetul „efectuează analiza, sinteza și prognoza fenomenelor social-economice din zona montană, la nivel de județ; inițiază și organizează la nivel local manifestări științifice, culturale, târguri și expoziții, alte activități cu caracter promoțional și educativ, destinate zonei montane; creează parteneriate cu experți, agenți economici și alte persoane juridice care pot contribui la elaborarea de proiecte specifice, studii de fezabilitate, memorii de necesitate sau fundamentări pentru dezvoltarea durabilă montană la nivel local; atrage fonduri din surse interne și externe și le utilizează pentru punerea în aplicare a programelor de dezvoltare durabilă montană la nivel local; sprijină persoanele fizice și juridice pentru înființarea de exploatații agricole montane, construcții agroturistice, grajduri, anexe gospodărești moderne și pentru formarea profesională a celor interesați”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?