Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Cafeaua afectează metabolismul într-un mod mai profund decât s-a considerat anterior (studiu)


Consumul regulat de cafea a fost asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, însă un studiu restrâns sugerează că acest obicei zilnic are un efect mult mai profund asupra metabolismului decât se credea anterior, relatează UPI. Cercetarea, efectuată pe 47 de persoane adulte care obișnuiau să bea cafea în mod regulat, a descoperit că o cantitate importantă de cafea consumată zilnic – între patru și opt cești pe zi – a afectat nivelurile a peste o sută de metaboliți din sânge. Metaboliții reprezintă o gamă largă de produși intermediari ai metabolismului, nivelurile acestor substanțe fiind influențate de consumul de alimente sau de băuturi.
Oamenii de știință au anticipat mare parte dintre efectele constatate, însă unele dintre ele i-au surprins. Spre exemplu, consumul de cafea a determinat o scădere a nivelurilor anumitor metaboliți asociați cu sistemul endocannabinoid – același care este influențat de marijuana. Această reducere este opusul a ceea ce se întâmplă când o persoană consumă marijuana, au notat cercetătorii. Nu este clar deocamdată ce presupune acest lucru pentru sănătatea organismului, însă numeroase studii au descoperit că persoanele care beau regulat cafea prezintă un risc mai mic de a dezvolta anumite afecțiuni în comparație cu cele care nu consumă această băutură, a explicat Marilyn Cornelis, profesor-asistent de medicină preventivă în cadrul Facultății de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, una dintre cercetătorii care au realizat acest studiu. Printre potențialele beneficii se numără un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson, diabet, scleroză multiplă și anumite tipuri de cancer. ”Însă, majoritatea acestor studii analizează doar asocierile (…) cantitatea raportată de cafea ingerată și riscul de îmbolnăvire”, a declarat Cornelis care a precizat că studiul său a încercat ”să înțeleagă mai bine mecanismul, procesul biologic ce susține aceste asocieri”.
Participanții la studiu s-au abținut de la consumul de cafea timp de o lună, apoi în următoarele 30 de zile au consumat câte patru cești pe zi, iar în a doua lună cantitatea a fost crescută la opt cești pe zi. La finalul fiecărei luni au fost prelevate probe de sânge care au fost analizate și comparate. Printre efectele care i-au surprins pe cercetători s-au numărat modificări ale anumitor metaboliți asociați cu anumiți hormoni, precum testosteronul și estrogenul, dar și metabolismul acizilor grași. Nu este clar dacă aceste modificări au implicații asupra sănătății. ”Studii ulterioare pot face săpături mai adânci pentru a afla mai multe despre conexiunea cu metaboliții endocannabinoizi, spre exemplu pentru a afla dacă astfel se poate explica de ce consumatorii de cafea au un risc scăzut de anumite afecțiuni.
Sitemul endocannabinoid contribuie la reglarea unei varietăți de funcții în corp, a notat Cornelis, precum tensiunea arterială, somnul, apetitul și arderea caloriilor. Cafeaua a fost asociată unui management mai bun al greutății corporale și este posibil, după spusele ei, ca efectele sale asupra endocannabinoizilor să joace un rol în acest sens. Cornelis a precizat că efectele cafelei asupra organismului sunt la polul opus față de cele ale consumului de marijuana – celebră pentru că stimulează pofta de mâncare. Concluziile au fost publicate în Journal of Internal Medicine. Potrivit recomandărilor alimentare din Statele Unite, persoanele adulte pot consuma în siguranță până la 400 de miligrame de cofeină pe zi – aproximativ cât au consumat participanții la studiu în luna a doua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?