Toți pescarii sportivi care ajung, începând de vineri, în Delta Dunării pentru a prinde știucă sunt obligați, pentru prima dată în istoria Rezervației, să redea mediului natural exemplarele capturate, după ce anul trecut pescarii comerciali au depășit cu peste 47,6 tone cota alocată de autorități. Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Mușetescu, a declarat că pescarii sportivi care ajung în Deltă pentru știucă sunt verificați de entitățile cu abilități de control din cadrul Administrației RBDD. „Îi vom controla pe pescarii sportivi ca și anul trecut, atunci când am făcut oarece ordine în zonele cu presiune mare, Roșu, Isac, Uzlina, Chiril, Fortuna și Åontea. Am dat grămezi de amenzi și am confiscat lansete și alte bunuri ale unor pescari recreativi care veneau în Deltă doar pentru știucă. Targetul nostru și al Comisariatului de control integrat este pescuitul recreativ la știucă și pescuitul la scrumbie”, a afirmat guvernatorul Mușetescu.
Pescuitul recreativ sportiv tip „Catch&release” la știucă, prevăzut de ordinul comun al ministrului Agriculturii și al ministrului Mediului privind prohibiția pescuitului în acest an, se va încheia la începutul lunii viitoare, atunci când începe prohibiția generală a pescuitului în România. După încheierea prohibiției, exemplarele de știucă din Deltă vor putea fi capturate în același sistem, măsura urmând să expire la intrarea în vigoare a ordinului de prohibiție a pescuitului în România din anul 2019. „Åtiuca nu mai are timp să crească în condițiile actualei presiuni din partea pescarilor fie ei sportivi sau comerciali. Chiar și atunci când există o populație de știucă într-un ghiol și prinzi 30 de știuci într-o zi, toate subdimensionate, ești tentat să încalci legea și să le păstrezi. Este demonstrat că știuca s-a adaptat la aceste condiții în care orizontul ei de viață este mai mic de doi ani și atinge maturitatea sexuală mult mai repede decât știu ihtiologii că ar trebui să o facă”, a explicat guvernatorul RBDD.
Åtiuca, una dintre speciile care atrage pescarii sportivi în Delta Dunării, este apreciată pentru carne și icre, producția din această specie de interes economic atingând un nivel record de 2.666 de tone în anul 1965, potrivit Institutului Național de Cercetare Delta Dunării. Anul trecut, pescarii din Deltă au capturat 185.686 kilograme de știucă, în condițiile în care cota repartizată a fost de 138.022 kilograme, conform datelor Administrației RBDD. Cota a fost depășită în zonele Åontea-Fortuna, Razim-Sinoe, Gorgova-Uzlina, Roșu-Puiu și Somova-Parcheș. Normele Administrației RBDD nu prevăd sancționarea asociațiilor de pescari care declară că au capturat peste cota alocată de autorități, iar de-a lungul timpului pescarii din Deltă au anunțat că au mai depășit cotele alocate la unele specii.
Anual, pe baza sondajelor și a studiilor efectuate în Deltă de specialiști, se stabilesc cantitățile maxime care pot fi pescuite în perimetrul RBDD, pe zone și pe specii. Propunerile specialiștilor sunt adoptate de autoritățile centrale, iar cotele aprobate prin decizii la nivel național se împart de către Administrația RBDD asociațiilor de pescari. Aceste cote reprezintă efortul maxim de pescuit care poate fi efectuat în diferite perimetre astfel încât să se asigure o exploatare durabilă, iar resursa piscicolă să nu fie pusă în pericol.