Senzaţia de somnolenţă din timpul zilei crește riscul de apariţie a bolii Alzheimer (studiu)

0
494


Senzația excesivă de somnolență din timpul zilei resimțită de persoanele vârstnice normale din punct de vedere cognitiv favorizează acumularea plăcilor de amiloid în creier, conform unui studiu publicat în jurnalul JAMA Neurology, citat de CNN. Depozitele de amiloid din creier reprezintă prima etapă preclinică cunoscută a bolii Alzheimer începe cu mult timp înainte de apariția simptomelor vizibile de demență. ”Cunoaștem că somnul este necesar pentru eliminarea toxinelor și (proteinelor) beta-amiloide din creier”, a declarat autorul studiului, Prashanthi Vemuri, om de știință în cadrul Mayo Clinic din Statele Unite. ”De asemenea, cunoaștem că beta-amiloidele cauzează perturbări ale somnului. Așadar, problema este asemănătoare celei cu puiul de găină și oul. În cadrul studiului nostru am dorit să aflăm dacă senzația excesivă de somnolență din timpul zilei favorizează în timp o creștere a plăcii de amiloid la persoanele care nu suferă de demență”, a continuat Vemuri. ”Iar răspunsul este da”, a adăugat el.
Este nevoie de studii suplimentare, însă cercetarea ”adaugă o nouă întrebare” în chestionarul pe care medicii îl pot utiliza pentru evaluarea riscului de Alzheimer al pacienților, după cum a declarat dr. Richard Isaacson, director al Clinicii pentru prevenirea Alzheimer din cadrul Centrului Meical NewYork-Presbyterian Weill Cornell, care nu a fost implicat în această cercetare. ”De fapt, descoperirea va schimba modul în care îmi îngrijesc pacienții deoarece de acum voi întreba în mod proactiv despre senzația excesivă de somnolență din timpul zilei, acesta fiind unul dintre numeroșii factori de risc ai bolii ce pot fi modificați”, a subliniat Isaacson.
Studiul a fost efectuat pe 283 de persoane cu vârsta medie de 77 de ani care nu fuseseră diagnosticate cu Alzheimer. Oamenii de știință au măsurat cantitatea de placă de amiloid acumulată în timp în creierele acestora și au comparat rezultatele cu datele raportate de fiecare subiect în parte privind gradul de somnolență resimțit în timpul zilei. S-a descoperit că cei care se simțeau cei mai somnoroși în timpul zilei dezvoltaseră, în timpul celor doi ani cât a durat studiul, cel mai mare volum de amiloid cauzator de Alzheimer, în special în zonele din creier responsabile de emoții, amintire și comportament.
În cadrul unui editorial care a însoțit studiul, experții în studiul somnului Bryce Mander și Joseph Winer de la Universitatea Berkeley din California au declarat că această cercetare este prima care abordează în mod direct relația, observată în timp, dintre somnul insuficient și indicatorii biologici pentru apariția bolii Alzheimer. ”Suntem încântați deoarece este primul (studiu) care prezintă dovada în urma studiului longitudinal la oameni”, a precizat Winer în cadrul unui interviu. ”Majoritatea dovezilor pe care le deținem provin de la cercetări pe șoareci sau realizate pe oameni însă doar la un anumit moment, nu pe o perioadă lungă”, a adăugat el.
Cercetarea nu a putut determina, însă, ce fel de tulburare de somn – precum insomnia, apneea obstructivă sau sindromul picioarelor neliniștite – s-a aflat la originea oboselii resimțite în timpul zilei. De-a lungul timpului, numeroase alte cercetări au demonstrat o asociere între somnul fragmentat și declinul cognitiv. În funcție de vârsta sa, o persoană are nevoie între șapte și zece ore de somn în fiecare noapte. Conform Centrului american de control și prevenire a bolilor, una din trei persoane din Statele Unite nu doarme suficient. În plus, între 50 și 70 de milioane de americani se confruntă cu tulburări de somn, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here