Un tânăr condamnat pentru trafic de droguri rămâne cu BMW-ul, dar fără Iphone

0
2585


Un tânăr, care a înființat o cultură de cannabis în casa lăsată moștenire de părinți, în comuna vrânceană Gura Caliței, a fost condamnat la închisoare. El a primit o pedeapsă de 2,1 ani, iar instanța a dispus suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
„(…) condamnă pe inculpatul G(…) Alin, la 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. În baza art. 67 alin. 2 C. pen. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prev. de art. 66 lit. a și b C. pen., respectiv dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 2 ani (…) condamnă pe același inculpat la 3 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc pentru consum propriu în formă continuată. (…) contopește pedepsele principale și complementare aplicate inculpatului si dispune ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, sporită cu o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv cu 1 (una) lună închisoare, și dispune ca acesta să execute o pedeapsă principală de 2 ani și 1 lună închisoare și pedeapsă complementară 2 ani interzicerea exercitării drepturilor (…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei principale aplicate, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani (…) obligă pe inculpat să urmeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate. Conform art. 93 alin. 1 C.pen. obliga pe inculpat, ca pe durata termenului de supraveghere, sa respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probațiune Brașov, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; – să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informații si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență. Conform art. 93 alin. 3 C. pen obligă pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 zile, la una din cele doua instituții menționate în baza de date afișată de Direcția Naționala de Probațiune, respectiv Primăria mun. Brașov sau Direcția de Servicii Sociale Brașov, în măsura în care starea de sănătate îi va permite (…), se arată în hotărârea luată de magistrații de la Tribunalul Vrancea.

Control judiciar menținut

Instanța i-a menținut măsura controlului judiciar, măsură dispusă în luna ianuarie a.c., și a dedus din pedepsa aplicată perioada reținerii și arestării preventive de la data de 17.10.2017 la data de 31.01.2018.
Magistrații de la Tribunalul Vrancea au mai dispus confiscarea, în vederea distrugerii, cu păstrarea obligatorie de contraprobe, a următoarelor cantități de droguri: o plantă canabis cu masă netă de 22,40 grame, 22 plante canabis cu masă netă 192,15 grame, cantitatea de canabis de 1,72 grame masă netă și cantitatea de canabis de 7,79 grame masă netă, rămase în urma efectuării analizelor. De asemenea, tânărul a mai rămas și fără un telefon marca Iphone; un ventilator de culoare neagră; trei transformatoare de curent electric de culoare mov; 6 timere de culoare albă; un temporizator temperatură; o lanternă de culoare neagră; o lampă și s-a menținut măsura asigurătorie a sechestrului, instituită asupra acestor bunuri.
În schimb, instanța a dispus ridicarea măsurii sechestrului asigurător instituită de procuror asupra unui autoturism marca BMW. Instanța a mai dispus confiscarea specială de la inculpat a sumei de 17.000 lei reprezentând suma de bani obținută prin valorificarea drogurilor de risc. Soluția nu este definitivă. Inculpatul și procurorul pot face apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Trimis în judecată pentru trafic și deținere de droguri

    Tânărul de 32 de ani a fost trimis în judecată în luna noiembrie a anului trecut. Conform rechizitoriului, începând din anul 2015, Alin G. a desfășurat activități de trafic și deținere de droguri, a procurat semințe de cannabis de pe internet și a înființat culturi de cannabis indoor la locuința din Gura Caliței. Anchetatorii arătau în rechizitoriu că el cultiva cu ajutorul unor instalații artizanale mai multe plante de canabis, în mai multe etape și perioade succesive, deținând produsele rezultate atât în scopul consumului cât și al comercializării. Cele mai multe dintre produse le vindea cu sume cuprinse între 3.000 și 7.000 lei. 
La data de 17 octombrie 2017, anchetatorii au găsit în mașina sa 8,24 grame fragmente vegetale constituite din cannabis, iar la percheziția efectuată în aceeași zi la imobilul din Gura Caliței s-au identificat două instalații artizanale în care erau cultivate 23 de plante de cannabis în diferite stadii de dezvoltare. Alte două plante au fost găsite în curtea casei. Anchetatorii spuneau atunci că este vorba despre o cantitate recoltată și traficată de aproximativ 600-700 grame de canabis, în valoare totală de aproximativ 20.000 lei.
La momentul efectuării percheziției la imobilul din Gura Caliței, pe site-ul DIICOT a fost postat un comunicat de presă cu privire la acest caz. Conform informațiilor oferite de DIICOT, „din cercetările efectuate a rezultat faptul că inculpatul G(…) Alin este consumator de droguri de aproximativ 6 ani de zile, iar începând cu anul 2015 acesta a luat hotărârea infracțională de a înființa culturi de cannabis in door la imobilul din comuna Gura Caliței, județul Vrancea, lăsat moștenire de părinții săi. Acesta a procurat semințe de cannabis de pe diferite site-uri, iar dispozitivele genul timere, ventilatoare, lămpi, cort, pompă de apă, ghivece au fost achiziționate de la diferite magazine de specialitate. Începând din anul 2015, inculpatul G(…) Alin a înființat în mod succesiv și repetat mai multe culturi de cannabis indoor (aproximativ 4-5) la imobilul sus menționat, iar produsele rezultate, respectiv fragmentele de cannabis, le-a deținut în scopul consumului, dar cea mai mare parte în scopul comercializării, vânzându-le către diferite persoane din municipiul București cu sume cuprinse între 3000-7000 lei. Cu ocazia percheziției domiciliare efectuate la data de 17 octombrie 2017 au fost descoperite 25 de plante de cannabis, 2,08 grame fragmente vegetale – inflorescențe și 8,24 grame fragmente vegetale – inflorescențe, precum și mai multe dispozitive folosite la întreținerea culturii de cannabis, un minicântar electronic și o agendă în care printre altele erau efectuate însemnări despre întreținerea și stadiul culturii de cannabis, iar în autoturismul proprietate personală au fost descoperite mai multe fragmente vegetale de cannabis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here