Ministrul Economiei, la Bruxelles: Regimul diferit aplicat consumatorilor ar trebui interzis în Uniunea Europeană

0
407


Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a ridicat, la Bruxelles, problema produselor alimentare și a altor produse de consum care au ambalaje și mărci identice, dar compoziții și caracteristici diferite pentru statele est-europene în comparație cu alte părți ale pieței unice, susținând că regimul diferit aplicat consumatorilor ar trebui interzis în Uniunea Europeană, informează un comunicat al ministerului de resort, remis marți.
Potrivit sursei citate, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a condus delegația României la lucrările Consiliului Uniunii Europene Competitivitate – COMPET, secțiunea Piață Internă și Industrie, ce a avut loc în data de 12 martie la Bruxelles. ‘Regimul diferit aplicat consumatorilor ar trebui interzis în UE. Problema duală a calității are un impact puternic asupra consumatorilor, în special asupra celor din Europa de est. Orice propunere legislativă pe această temă trebuie să fie clară și trebuie analizată și discutată cu atenție, fiind de dorit interzicerea unui regim diferit aplicat consumatorilor în UE’, a declarat Dănuț Andrușcă.
Ministrul Economiei a anunțat că România își propune organizarea la București, pe durata Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, a ceremoniei pentru încheierea lucrărilor Forumului Pieței Interne 2018 – 2019, un eveniment important care va oferi un generos cadru de dialog pentru o evaluare de etapă și pentru identificarea tendințelor, în perspectiva unui nou deceniu de transformări economice. Totodată, oficialul român a anunțat și intenția de a organiza un eveniment care să marcheze împlinirea a 25 de ani de funcționare a pieței unice europene, în luna mai a acestui an, la București.
Consiliul UE Competitivitate își propune să impulsioneze competitivitatea și creșterea economică a Uniunii Europene, pe agenda de lucru a acestei reuniuni aflându-se patru teme importante: Semestrul European cu privire la Digitalizarea economiei UE, Politica industrială și adoptarea Concluziilor Consiliului privind strategia UE referitoare la politica industrială pentru competitivitate, creștere și inovare, piața unică la 25 de ani și calea de urmat pentru dezvoltarea acesteia, bilanțul competitivității, cu accent, în special, asupra impactului și a consecințelor economice provocate de restricțiile din domeniul serviciilor.
În acest context, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a prezentat poziția României pe fiecare dintre subiectele de agendă. Astfel, cu referire la digitalizarea economiei UE, ministrul Andrușcă a arătat că România susține necesitatea dezvoltării competențelor digitale și implementarea agendei e-skills și educația STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) pentru asigurarea unei forțe de muncă digitale și a unui management digital al companiilor. De asemenea, a declarat că ar trebui asigurat accesul liber la programele de formare pentru toate categoriile de persoane, aspect deosebit de important pentru zonele mai puțin dezvoltate din Europa.
În același context, Dănuț Andrușcă a mai afirmat că strategiile de specializare inteligentă contribuie substanțial la creșterea competitivității regiunilor și pot veni în sprijinul reformelor naționale în domeniul digital. În România, experiența pilot de implementare a strategiilor de specializare inteligentă la nivelul regiunilor de dezvoltare (N-E și N-V), cu asistența tehnică din partea Comisiei Europene fost extrem de utilă, în sprijinul inovării. La subiectul referitor la politica industrială, ministrul Economiei a declarat că pentru România este importantă menținerea unei baze industriale puternice care să asigure competitivitatea economiei naționale, crearea de noi locuri de muncă și o pondere semnificativă a produselor cu valoare adăugată mare în exporturile românești. Acesta a susținut că industria europeană are nevoie de o politică pe termen lung, cu orizont cel puțin până în anul 2030, care să aibă în vedere diversitatea actualei baze industriale și să capteze oportunitățile aferente digitalizării, inovării, decarbonizării, economiei circulare, domenii care sunt determinante pentru viitorul industriei.
În plus, a evidențiat importanța menținerii ca obiectiv general strategic a ponderii industriei în produsul intern brut al Uniunii Europene, al cărui nivel indicativ trebuie stabilit pe baza dialogului constant cu reprezentanții industriei. În ceea ce privește piața unică, ministrul Economiei a declarat că, în viziunea României, întărirea pieței unice are nevoie, la nivelul Uniunii Europene, și la nivel național, de mai multă atenție pentru implementarea integrală și la timp a regulilor existente, de construire a încrederii și o mai bună cooperare între autoritățile naționale.
Dănuț Andrușcă s-a referit și la necesitatea de a fi susținute IMM-urile și companiile de tip start-up și scale-up în procesul de adâncire a pieței unice și la necesitatea atenuării decalajului antreprenorial și de cultură antreprenorială între statele membre, precum și creșterea masei de antreprenori care să poată activa transfrontalier și la nivel global. Lucrările Consiliului UE Competitivitate au inclus și dezbateri pe tema viitoarei inițiative a Comisiei Europene – Noul Acord pentru Consumatori – în prezența comisarului european pentru justiție, Vera Juorova. În acest context, Dănuț Andrușcă a ridicat problema produselor alimentare și a altor produse de consum care au ambalaje și mărci identice, dar compoziții și caracteristici diferite pentru statele est-europene în comparație cu alte părți ale pieței unice.
Comisarul Jourova a fost de acord că regimul diferit aplicat consumatorilor ar trebui interzis în UE, în condițiile în care problema duală a calități are un impact puternic asupra consumatorilor, în special asupra celor din statele membre est-europene. În marja reuniunii Consiliului UE Competitivitate, ministrul Andrușcă a discutat succint cu comisarul european pentru piață internă și industrie, Elzbieta Bienkowska, în perspectiva vizitei pe care o acesta o va efectua în România în cursul lunii mai 2018.
Reuniunea de la Bruxelles s-a înscris în rândul acțiunilor incluse pe agenda președinției bulgare a Consiliului UE și a avut drept participanți miniștrii UE cu atribuții în domeniul industriei și creșterii competitivității. Lucrările au fost prezidate de Emil Karanikolov, ministrul bulgar al Economiei. Din delegația României au făcut parte Anca Magdalena Chiser – secretar de stat în Ministerul Economiei și Cristina-Oana Ciobotaru – consilier superior în cadrul Direcției Afaceri Europene și Relații Internaționale, Serviciul Afaceri Europene, Ministerul Economiei.
Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul pentru piață internă, industrie, IMM-uri și antreprenoriat, Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru economia și societatea digitală, Mariya Gabriel, de comisarul pentru concurență, Margrethe Vestager, și de comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, Vera Jourova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here