Președintele Iohannis a promulgat legea potrivit căreia Vinerea Mare va fi zi de sărbătoare legală și nelucrătoare

0
585


    Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, a informat Administrația Prezidențială, printr-un comunicat. Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe 28 februarie proiectul de lege prin care Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui – devine zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de 42 de senatori și deputați din întreg spectrul politic și a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. Deputații au adoptat-o cu 233 de voturi „pentru”, șapte voturi „împotrivă”și 19 abțineri.”Vinerea Mare în Europa este zi legală de sărbătoare în 16 țări dintre cele 28 ale Uniunii Europene. În România, Codul muncii prevede 14 zile de sărbători legale, mai puține față de alte țări din Uniunea Europeană, de exemplu Belgia, Lituania sau Cipru, care au 16 – 17 zile de sărbătoare legală. (…) Åži în România ar trebui introdusă Vinerea Mare ca zi de sărbătoare legală, fiind unul dintre cele mai semnificative evenimente religioase dintr-un an”, se preciza în expunerea de motive a actului normativ.
Codul muncii stabilește astfel următoarele zile ca sărbători legale în care nu se lucrează: 1 și 2 ianuarie; 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); Vinerea Mare; prima și a doua zi de Paște; 1 Mai, 1 Iunie (Ziua Copilului); prima și a doua zi de Rusalii; 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Națională a României); 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here