Ana-Maria Rusu, profesoară de Educaţie Muzicală, Şcoala Gimnazială „Anghel Saligny” și Colegiul Național „Unirea”, Focşani – profesor MERITO 2018

0
3254


    Ana-Maria Rusu are 37 de ani și este, pentru cei 1.260 de elevi ai săi de la Școala Generală „Anghel Saligny” și de la Colegiul Național „Unirea”, de peste drum, „doamna de treabă, care se îmbracă frumos”. În online, pentru aproape 11.000 de oameni care îi urmăresc pagina de Facebook „Mai multă educație muzicală în școli”, este profesoara care predă muzică creativ și distractiv.
Într-o zi de luni din februarie, le-a împărțit elevilor de la a VII-a D clopoței colorați și niște tuburi în diferite nuanțe de roșu, verde, albastru și mov. Se numesc boomwhakers și au scrise pe ele litere de la A la G, corespondente ale notelor muzicale. Elevii țin tuburile într-o mână și le lovesc de cealaltă, în timp ce fac un exercițiu de sincron pe culori. Profesoara le proiectează pe tablă litere colorate, iar o steluță țopăie deasupra notelor care trebuie cântate. Din boxele de pe pervaz se aud acordurile melodiei Twinkle, twinkle, little star, iar copiii, cu gurile deschise de concentrare, așteaptă să le vină rândul.
    După ce au cântat Frère Jacques, Odă bucuriei, CanCan, Rolling in the Deep și genericul de la Star Wars, Rusu strânge tuburile și pornește spre următoarea oră. Poartă un pulover vișiniu, fustă gri și ciorapi cu fețe zâmbitoare. Părul blond-gri e tuns asimetric, iar unghiile sunt lăcuite în trei culori. La gât are un lănțișor subțire, din aur, cu pandantiv – o Cheie Sol.
    Rusu predă de doi ani în Focșani, unde s-a mutat pentru a fi alături de soțul său, dar spune că și-a format mâna în cei 10 ani petrecuți la Școala Gimnazială „George Tutoveanu” din Bârlad. Acolo a avut mulți copii cu cerințe educative speciale – autism, Sindromul Turner, Sindromul Down. (…)
    Rusu are vocea răgușită, nu stă aproape niciodată pe scaun și de multe ori dansează în fața clasei, pe cântecele copiilor. Crede că astea sunt motivele pentru care are 42 de kilograme, la 1,65 metri. (…)
    Prezența ei se vede peste tot prin școală. La intrarea profesorilor este o pianină albă; pe o masă din cancelarie este o tamburină; într-o sală sunt pungi cu desene cu Mozart, foi pe care copiii i-au scris „La mulți ani” și cutii de sos, care se transformă în instrumente; pe peretele de la parter, un portativ cu 1.100 de note muzicale, fiecare purtând semnătura unui elev. (…)
    O vreme, Rusu a predat și unei secții de rugby, de la un liceu pedagogic. „La început, orice colind suna ca pe stadion. Am învățat, prima dată, imnul Naționalei de Rugby, apoi am căutat melodii de același gen, ca să îi atrag. După aceea am încercat să plec un pic mai departe. Nivelul maxim a fost să cântăm de 8 Martie, cu un cor de băieți, melodii pentru profesoarele din cancelarie.”
    Coordonează și două coruri cu elevii – cu cei 60 de la „Saligny”repetă sâmbăta și cu cei 86 de la „Unirea”, vinerea. Participarea e voluntară și nimeni nu e dat afară. Pentru Olimpiada Națională Corală, dedicată anul acesta învățământului gimnazial, a selectat 40 de elevi. Vor cânta Bruno Mars, acompaniați nu de pian, cum se întâmplă de obicei, ci de tuburi și tamburine.

Text de Oana Racheleanu
Foto de Doria Drăgușin
   
Sursa: www.proiectulmerito.ro
Articolul integral pe http://www.proiectulmerito.ro/ana-maria-rusu/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here