GALERIE FOTO: Procurorul Nicolae Pîrcălăbescu, invitat la „Săptămâna educației juridice“ de la Colegiul Tehnic Ion Mincu

0
619


    Elevii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” au marcat Săptămâna educației juridice în școli printr-o activitate specială, care s-a desfășurat, vineri, 9 martie, în biblioteca liceului și a fost coordonată de profesoarele Ioana Cojocaru și Cezarina Nicodei. Invitat special la activitate a fost procurorul Nicolae Pîrcălăbescu, care le-a vorbit elevilor despre legislația din țara noastră și nu numai, specifică faptelor comise cel mai frecvent de către tineri, precum violența în școli, consumul de substanțe interzise, traficul de droguri. Discuțiile au debutat cu explicarea, pe înțelesul elevilor, a noțiunii de drept și care sunt formele răspunderii, în cazul încălcării legilor, la diferite vârste. Ei au aflat că de la vârsta de 14 ani pot răspunde pentru faptele comise. S-a vorbit apoi despre cauzele, dar și urmările posibile, în cazul încălcării normelor de drept, în anumite situații, de către adolescenți: violența în școli, conducerea fără permis a autovehiculelor, consumul de droguri, postări pe internet care lezează imaginea altor persoane, etc.
    Deoarece elevii sunt tentați la această vârstă să consume droguri, s-a amintit despre diferența dintre mai multe sisteme de drept, din țări diferite și pedepsele aplicate consumatorilor sau traficanților de droguri, inclusiv pedeapsa cu moartea. „Domnul procuror a adus în discuție ultimele modificări din domeniul legislației și care va fi impactul lor asupra activității magistraților. Elevilor li s-au explicat sancțiunile în cazul răspunderii penale, civile, contravenționale sau disciplinare. Detenția și cazierul au fost alte subiecte la care elevii au solicitat mai multe lămuriri”, transmit coordonatoarele activității. În finalul activității, elevii au fost sfătuiți să urmeze facultatea de drept și să își construiască o carieră în domeniul juridic. Lor li s-au explicat etapele pe care le vor avea de parcurs până când vor deveni procurori, judecători, avocați sau consilieri juridici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here