Mobilier de la Ministerul Educației pentru două grădinițe noi din Vrancea

0
1393


    Ministerul Educației Naționale (MEN) a anunțat că grădinițele nou construite din Anghelești, comuna Ruginești, și din Slobozia Bradului primesc mobilier pentru sălile de clasă. Acordarea mobilierului are loc în cadrul Proiectului Reforma Educației Timpurii în România (P.R.E.T). Potrivit informațiilor furnizate de primarul comunei Slobozia Bradului, mobilierul este gata și urmează să fie livrat de producător în următoarele zile. „Săptămâna care vine va sosi mobilierul. Este terminat de producător și urmează să ne fie livrat. Noi mai avem câteva lucrări de făcut, care conform proiectului au revenit în sarcina administrației publice locale. Am prevăzut bani pentru gard, amenajarea curții, a unui spațiu de joacă pentru copii. Tot noi vom face și fosa septică, vom monta pavele. Deja am executat 25% din lucrări, am lucrat la utilități și am montat două centrale termice”, ne-a declarat edilul Iulian Dumitru.
    Acesta ne-a mai spus că pentru toate lucrările care trebuie executate de Primărie, autoritățile au prevăzut 410 mii lei. Noua grădiniță va avea 8 săli de clasă în care vor fi înscriși 192 de elevi, dar nici așa nu se rezolvă problema spațiului de școlarizare, motiv pentru care autoritățile mai au în plan construcția unei grădinițe în satul Liești. „Urmează să semnăm contractul pentru o nouă grădiniță, cu patru săli de clasă, în satul Liești. Proiectul este aprobat, noi avem banii pentru cofinanțare, care înseamnă 2% din întreaga valoare a proiectului. Aceste proiect va fi realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a doua (PNDL 2) și va executat în 18 luni”, ne-a mai precizat Iulian Dumitru. Edilul speră ca în viitor să mai construiască și o școală cu 10 clase în satul Slobozia Bradului.
    Atât autoritățile, cât și conducerea școlii își doresc ca la începutul anului școlar viitor, în septembrie să se inaugureze noua grădiniță. „Noi avem deja trei grupe care funcționează în altă locație, o să mai înființăm 5 grupe din toamnă. Sperăm să reușim să primim cât mai mulți copii în grădiniță. Mai sunt câteva lucrări de făcut în curtea grădiniței, care vor fi realizate de Primărie, mobilierul vine de la Minister, iar colegele educatoare vor amenaja și decora frumos sălile de clasă, ca să ne putem primi copiii într-un spațiu primitor”, ne-a precizat directoarea Voica Costache. Aceasta ne-a mai spus că  a avut câteva discuții cu reprezentanții OvidiuRo, care au spus că vor susține și ei amenajarea sălilor de clasă. Totodată, trebuie precizat faptul că odată cu crearea celor 5 noi grupe, Școala Slobozia Bradului a scos la concursul de titularizare 5 posturi de educatoare.
    Construcția unei grădinițe în satul Slobozia Bradului se impunea, deoarece de câțiva ani, au fost improvizate săli de clasă, într-o clădire a primăriei, unde funcționează și un cabinet medical, precum și o farmacie. Aceste săli de clasă erau foarte înghesuite, motiv pentru care autoritățile sanitare nu au acordat aviz de funcționare niciodată. În Slobozia Bradului sunt 400 de copii cu vârste preșcolare din care doar 170 sunt înscriși la grădiniță. Înscrierea copiilor se face în funcție de vârstă, începând cu cei de 5 ani, considerându-se vârsta prioritară, dat fiind faptul că ei vor intra la clasa pregătitore, la 6 ani. Trebuie spus că interesul părinților pentru înscrierea copiilor la grădiniță a crescut de când a intrat în vigoare Legea 248/2015, care prevede ca familiile defavorizate să primească tichete sau vouchere, în valoare de 50 de lei, pentru cumpărarea de alimente sau rechizite pentru copiii care au o prezență constantă la grădiniță.

Grădiniță nouă și în Anghelești

    Tot în cadrul Proiectului Reforma Educației Timpurii în România s-a construit în județul Vrancea și o grădiniță în satul Anghelești, din comuna Ruginești. Și această grădiniță va primi mobilier în perioada imediat următoare. Potrivit informațiilor furnizate de edilul comunei, în Anghelești s-a construit o grădiniță nouă, cu trei săli de clasă, care să deservească aproximativ 70 de copii. Ridicarea unei noi grădinițe s-a impus în sat deoarece grădinița veche, construită în 1945, era foarte deteriorată și nu mai putea fi reabilitată. „Era o grădiniță din 1945 și se impunea una nouă în sat. Noi facem terenul de joacă, gardurile, magazia de lemne, centrala termică a fost montată și cum se încălzește începem lucrul. Avem bani în buget pentru aceste lucrări, încă de anul trecut. Cum vine mobilierul vom și muta copiii acolo. Lucrările pe care le mai avem noi de făcut sunt în exteriorul clădirii așa că în interior se pot desfășura activitățile în condiții foarte bune”, ne-a declarat primarul Ion Avram.
    Acesta ne-a mai precizat că în momentul actual, preșcolarilor din sat li s-au asigurat trei săli de clasă în interiorul școlii. Pentru lucrările ce revin în sarcina Primăriei, autoritățile locale au alocat 220 de mii de lei. De asemenea, edilul ne-a mai spus că, la nivelul comunei, mai există în derulare un proiect de reabilitarea și modernizare pentru școlile din satele Anghelești, Copăcești și Ruginești, prin PNDL 2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here