Vrancea conduce în topul afacerilor din domeniul confecțiilor textile – 160 de firme!

0
1841


    Firmele de confecții vrâncene au cea mai mare cifră de afaceri în domeniul confecțiilor textile din România, arată un studiu privind dinamica industriei modei realizat de experții de la KeysFin. În Vrancea activează 160 de firme care au avut o cifră de afaceri de 718 milioane lei, la aproape o sută de milioane lei față de județul următor. Aceasta deși Vrancea nu are cele mai multe firme de confecții din țară, poziție ocupată de București cu 865 de producători. Studiul Keysfin, realizat pe baza datelor comunicate de companii la Registrul Comerțului și Ministerul de Finanțe mai arată că două firme din Vrancea sunt în top cinci la nivel național. Topul producătorilor din acest domeniu este condus de firma Alison Hayes SRL, cu afaceri de 337,1 milioane lei, urmată de Formens SRL (245,2 mil.lei), Pandora Prod SRL (198,1 mil.lei), Oztasar SRL (156,6 mil.lei) și Artifex SRL (146,5 mil.lei).
    Compania Pandora Prod operează două fabrici, în municipiul Focșani și în municipiul Tecuci. Produsele pentru clienții externi sunt dezvoltate în sediul de la Focșani, unde este și majoritatea personalului TESA. La fabrica din Tecuci există doar linii de croit și linii de producție. În total, la Pandora Prod lucrează o mie de persoane iar firma este într-o campanie continuă de recrutare de personal calificat, de operatori confecții, CTC, constructori de tipare etc.. Pandora Prod a obținut în 2016 un profit de 17,7 milioane lei la o cifră de afaceri de peste 198 milioane lei iar Artifex a raportat un profit de 2,2 milioane lei.
    Analiza poate fi studiată pe pagina de internet a celor dela KeysFin, www.keysfin.com.  Potrivit datelor KeysFin, comerțul de profil din România este controlat, în proporție de 83%, de investitorii străini, în timp ce în sectorul de producție, business-ul aparține, în majoritate (62%) firmelor locale. În 2016, în industria modei activau 18890 de firme în sectorul de comerț și 5676 în cel de producție, afacerile acestora depășind 23 de miliarde de lei. Numărul investitorilor în acest sector a scăzut față de anul 2013, când erau 25445, însă afacerile au crescut spectaculos, cu aproape 5 miliarde de lei, echivalentul a peste 1 miliard de euro. Rezultatul net înregistrat de piața de fashion în 2016 a crescut de aproape patru ori față de 2013, de la 346,1 milioane de lei la 1,31 miliarde de lei, semn că afacerile au fost, de la an la an, tot mai profitabile. Profitul total raportat de companii s-a ridicat la 1,87 miliarde lei.
    „Perspectivele lui 2018 sunt în general pozitive, pe fondul creșterii consumului. Un avans de 10-15% este de luat în calcul pentru următoarele 12 luni, pe fondul extinderii rețelelor de magazine și, în general, a ofertei comercianților și producătorilor. Principalul semn de întrebare este dat de inflație și de cursul valutar, care pot influența politicile comerciale ale companiilor, dinamica producției și a ofertei”, spun analiștii de la KeysFin.
    Studiul arată, pe de altă parte, că investitorii străini au ajuns să controleze industria de profil. Dovadă că, în 2016, cele 5311 firme cu acționariat majoritar străin înregistrau aproximativ două treimi din cifra de afaceri (64%). „Statistica arată că firmele cu acționari străini au ajuns să reprezinte 22% din totalul celor 24.566 firme din industria de modă. Cei mai mulți investitori sunt din China (1957 firme) Italia (793 de firme) și Turcia (585), iar cele mai mari afaceri le fac italienii, de peste 2,12 miliarde de lei”, afirmă experții KeysFin.
    KeysFin oferă servicii de business information și credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competiției, la studii și analize de sector necesare companiilor care doresc să dezvolte un business sănătos pe piața romanească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here