Plata contribuţiei de sănătate pentru beneficiarii indemnizaţiei de creștere a copilului a fost eliminată

0
447


Plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) a fost eliminată pentru beneficiarii de indemnizație creștere copil, de venit minim garantat și de indemnizație acordată pentru concediului de acomodare în urma unei adopții, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), remis miercuri.
Conform sursei citate, Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de urgență, eliminarea prevederilor referitoare la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate din bugetul de stat pentru persoanele care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copilului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.111/ 2010, de ajutor social prevăzut de Legea nr. 416/ 2001 privind venitul minim garantat sau de indemnizație pe perioada concediului de acomodare prevăzută de Legea nr. 273/ 2004 privind procedura adopției, iar aceste categorii de beneficiari ai drepturilor sociale devin asigurați fără plata contribuției, având acces la serviciile de sănătate prevăzute de Legea nr.95/2006.
„În cazul drepturilor la concediu și indemnizație pentru creșterea copilului, a drepturilor de ajutor social și a celor de concediu de acomodare și indemnizație aferente, stabilite până la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, plata contribuției de asigurări sociale de sănătate se asigură de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, până la 31 martie 2018”, conform Ministerului Muncii. De asemenea, în comunicat se mai spune că Ordonanța de urgență mai prevede ca sumele reprezentând contribuții de asigurări sociale de sănătate, pentru drepturile aferente perioadei până la 31 decembrie 2017, să nu se mai recupereze, măsura fiind luată ținând cont de categoria de beneficiari care prezintă vulnerabilitate crescută atât pentru sănătate, dar și economică.
Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.111/ 2010 privind concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, cu modificările și completările ulterioare, Legii nr. 416/ 2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare și Legii nr. 273/ 2004 privind procedura adopției, republicată, persoanele care primesc indemnizație pentru creșterea copilului, ajutor social sau indemnizație pe perioada concediului de acomodare, beneficiau și de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate.
Cuantumul contribuției se calcula prin aplicarea cotei procentuale, prevăzută de lege, la valoarea indemnizației acordate pe perioada concediului pentru creșterea copilului, a indemnizației pe perioada concediului de acomodare, respectiv la cuantumul ajutorului social.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here