O scrisoare trimisă de Einstein unui coleg matematician, vândută cu peste 100.000 de dolari la Ierusalim

0
348


O scrisoare a lui Albert Einstein a fost vândută marți pentru suma de 103.700 de dolari (circa 83.500 euro) la Ierusalim în cadrul unui eveniment organizat de casa de licitații Winner’s, informează AFP și Reuters. Scrisă de mână în limba germană și având drept subiect teoria gravitației, scrisoarea a fost trimisă de Albert Einstein în 1928 de la Berlin unui coleg matematician. Cumpărătorul său a rămas anonim.
Alte obiecte scoase la licitație la Ierusalim, printre care scrisori, autografe și fotografii ale savantului distins în 1921 cu Premiul Nobel pentru fizică au fost vândute pentru câteva mii de dolari. Printre acestea figurează o notă scrisă de Einstein în octombrie 1921 unei tinere cercetătoare italiene, care a refuzat să-l întâlnească. Potrivit casei de licitații, fizicianul, la acel moment în vârstă de 42 de ani, i-a scris această notă Elisabettei Piccini, o studentă la chimie care locuia cu un etaj mai sus decât sora sa, Maja, la Florența. În timpul unei vizite în oraș, „Einstein a fost foarte interesat să o întâlnească, însă Elisabetta era introvertită și prea timidă pentru a se întâlni cu o persoană atât de celebră”, a indicat casa de licitații pe site-ul său, în descrierea scrisorii vândute cu 6.100 de dolari. „Aceste scrisori dezvăluie personalitatea complexă a marelui om de știință”, a declarat pentru AFP directorul de la Winner’s, Gal Wiener.
În octombrie 2017, o notă scrisă de mână de Albert Einstein cu privire la secretul fericirii a fost vândută la Ierusalim pentru 1,56 milioane de dolari, după ce inițial fusese estimată la 5.000 – 8.000 de dolari. Einstein a refuzat să devină primul președinte al statului Israel, însă a fost guvernatorul nerezident al Universității Ebraice din Ierusalim până la moartea sa, în 1955.
Arhivele Einstein sunt accesibile cercetătorilor din campusul universității, care deține și manuscrisul teoriei relativității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here