Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Proiect pentru reabilitarea Bisericii Cazaclii de la Odobești


    Primăria Odobești a început documentația tehnică a proiectului de protejare a clădirii monument istoric „Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel – Cazaclii”. Este pasul următor al autorităților odobeștene după ce, în 2009, au obținut introducerea Bisericii pe Lista Monumentelor Istorice și clasarea în patrimoniul național. Imaginile prezentate de autoritățile locale din Odobești arată că la biserică vor fi realizate lucrări de restaurare și conservare, vor fi montate pasarele de sticlă astfel încât ruinele din biserică să poată fi vizitate de public. În acest moment se află în lucru tema de proiectare privind emiterea certificatului de urbanism privind elaborarea DALI pentru acest moment, urmând ca după finalizarea acestuia să fie elaborat proiectul tehnic, să fie obținute autorizațiile de construcție și să înceapă efectiv lucrările de consolidare și restaurare.
    Reprezentanții Primăriei Odobești precizează că urmează să solicite finanțare de la bugetul de stat pentru aceste lucrări la monumentul Cazaclii, așa cum oferă posibilitatea legea 422 din 2001 privind protejarea monumentelor istorice. „Costul lucrărilor de proiectare, expertizare, conservare, reparare, consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, indiferent de grupa în care sunt clasate, ori a altor imobile din ansambluri sau situri istorice, aflate în proprietate publică ori privată, incluse în programe de importanță națională sau internațională, stabilite prin hotărâre a Guvernului inițiată la propunerea ministerelor implicare în realizarea acestora, poate fi acoperit integral ori parțial de la bugetul de stat”, se arată în legea referitoare la protejarea monumentelor istorice.
    Stadiul în care se află de ani de zile „Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel – Cazaclii” a fost verificat periodic de inspectorii Direcției de Cultură Vrancea care au constatat că se află în aceeași stare ca la momentul clasării, respectiv „construcție în ruină, azi părăsită”. Cu toate că în zonă au fost realizate lucrări la infrastructură, autoritățile locale s-au îngrijit ca acestea să nu afecteze clădirea bisericii.
    Conform documentației existente în arhivele Direcției pentru Cultură, în anii trecuți s-a solicitat Institutului Național al Patrimoniului includerea „Bisericii Sf. Apostoli Petru și Pavel – Cazaclii” în Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. Așa cum se poate vedea, acest lucru nu fost realizat. Biserica, ce nu a mai fost folosită din 1913 și a fost abandonată în 1940, se găsește în prezent în stare de colaps, fără a interveni deteriorări semnificative ale elementelor care s-au păstrat după prăbușirea totală a bolții altarului, arcului și calotei naosului.

Singura biserică ridicată de negustorii de vinuri

    „Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel – Cazaclii” este cunoscută mai degrabă ca Biserica negustorilor de vinuri cazaclii, fiind ridicată în a doua parte a secolului XVIII de breasla negustorilor de vinuri din Rusia. Este singura construcție religioasă a unei bresle de negustori de vinuri rămasă în picioare în Moldova. Abandonată după cutremurul din 1940, biserica a fost trecută de autoritățile odobeștene în inventarul propriu și au început demersurile pentru salvarea acestei biserici. Ctitorii bisericii sunt consemnați de documente începând cu secolul XVI. La început, negustorii cazaclii cumpărau vinurile din Odobești și le duceau în Imperiul Å¢arist. Cu timpul, și-au cumpărat pământuri la Odobești, în partea de jos a orașului, în special în comuna Grozești și, pentru că stăteau de primăvara până toamna la Odobești, au ridicat pentru sufletul lor un lăcaș de cult, sfințit în anul 1777. Deoarece comerțul cu vinuri a decăzut spre jumătatea sec. XIX, negustorii au părăsit viile și biserica din Odobești.
    Lăcașul a devenit filială a parohiilor din oraș până la cutremurul din 1940. Din cauza distrugerilor suferite nu s-a mai putut sluji, iar regimul comunist a interzis folosirea acesteia. Nu este mai puțin important de precizat că la biserica negustorilor a fost înființat primul cimitir public după 1874 și primul cimitir al eroilor căzuți în Primul Război Mondial, motive în plus pentru ca lăcașul să fie salvat și reintrodus în circuitul religios. „La prima vedere este o simplă ruină, însă în spatele acestei biserici se ascunde una din cele mai frumoase povești legate de vinurile de Odobești și nu numai”, a spus primarul Odobeștiului, Daniel Nicolaș la o prezentare a monumentului istoric, adăugând: „consolidarea și restaurarea Bisericii Cazaclii este un act de dreptate față de istoria localității și pentru cetățenii orașului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?