Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

ULTIMA ORĂ! O femeie și un bărbat, sunați de falși avocați; sfaturi de la polițiști pentru a nu fi victimele infractorilor


La data de 4 martie a.c., ora 16.30, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Vizantea-Livezi au fost sesizați de către o femeie, din localitate, cu privire la faptul că o persoană necunoscută a apelat-o pe telefonul fix, s-a recomandat a fi avocatul ginerelui său și i-a comunicat faptul că acesta ar fi provocat un accident rutier și că este necesar să ofere persoanei vătămate suma de 2000 Euro, pentru a nu depune plângere.
În cursul aceleiași zile, ora 17.00, polițiștii din cadrul Secției 10 Poliție Rurală Panciu au fost sesizați de către un bărbat, de 70 ani, din comuna Vizantea-Livezi cu privire la faptul că o persoană necunoscută  l-a apelat pe telefonul fix  și s-a recomandat a fi avocatul fiicei lui. 
Și în acest caz, apelantul i-ar fi spus că fiica sa este vinovată de producerea unui accident rutier și urmează să-i predea persoanei vătămate suma de 25.000 lei,  pentru a nu depune plȃngere împotriva sa. 
Convorbirile  s-au întrerupt la un moment dat, persoana necunoscută spunând că va reveni cu un nou telefon, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.
În cauze au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii tentativei la infracțiunea de înșelăciune.
Pentru a nu deveni victime ale acestui tip de infracțiune, polițiștii vrânceni vă recomandă:
Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat! ( de regulă, persoanele descriu  evenimente rutiere tragice în care sunt implicați membri ai familiei dumneavoastră.
Nu vă bazați pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacția emoțională puternică de moment. Întrerupeți imediat convorbirea și încercați să apelați imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul.
Chiar dacă cel care vă sună ,,vă recomandă” să fiți discret sau vă spune că nu puteți lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autoritățile i-au ridicat telefonul,  nu vă încredeți în el! Trebuie să știți că telefoanele mobile ale celor implicați în accidente rutiere nu se confiscă !
Notați numărul de telefon de pe care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați apelurile și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați!
Nu vă lăsați impresionați de povești tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obține diverse facilități! 
Accidentele de circulație nu „se rezolvă” la telefon!

CE TREBUIE SÄ‚ ÅžTIÅ¢I ?
În cazul unui accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări. 
Orice accident de circulație are două variante de soluționare: 
1) depunerea unei plângeri la unitatea poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 
2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.
În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112 și rețineți cât mai multe detalii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?