Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Reporteri fără Frontiere denunţă violenţele împotriva jurnaliștilor care investighează asupra drepturilor femeilor


Hărțuiri în mediul online, agresiuni, detenție și chiar asasinate: jurnaliștii care investighează asupra drepturile femeilor se află în pericol în numeroase țări, denunță luni într-un raport organizația neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF), relatează AFP. În perioada 2016-2017, RSF a raportat peste 60 de cazuri de încălcări ale drepturilor jurnaliștilor din peste 20 de țări din cauza investigațiilor sau reportajelor privind condiția femeilor. Începând cu anul 2012, au fost înregistrate 90 de cazuri de abuzuri, cifre ‘mult mai mici față de numărul cazurilor reale’, precizează organizația neguvernamentală. Vinovați pentru aceste violențe, RSF menționează grupuri religioase (talibani), grupări de crimă organizată și guverne autoritare (în principal China, Turcia și Egipt).
Reporteri fără Frontiere menționează că în 12% dintre cazurile studiate a fost vorba despre jurnaliști de investigație uciși, amintind cazul mexicancei Miroslava Breach, care lucra pentru ziarele Norte și La Jornada, împușcată în 2017 de opt ori când se afla în propria mașină alături de copilul ei, în timp ce realiza o anchetă în legătură cu uciderea a sute de femei în Ciudad Juarez, și cea a indiencei Gauri Lankesh, redactor al unei reviste feministe, împușcată de doi bărbați pe o motocicletă. Alte pericole asupra celor care investighează cu privire la drepturile femeilor sunt: detenția (13%), agresiuni (28%) și violența online (43%).
Atacurile online vizează exclusiv femei jurnaliști, spre deosebire de alte abuzuri. ‘Aceste atacuri online reprezintă acum o amenințare pentru jurnaliști care trebuie luată foarte în serios’, a mai spus ONG-ul. În Franța, Reporteri fără Frontiere se referă la cazul jurnalistei de la Europe 1, Nadia Daam, țintă a unei campanii intense de hărțuire pe internet, cu amenințări la adresa familiei și încercări de a pătrunde în locuința acesteia, pentru că a denunțat sabotarea numărului telefonic pus la dispoziție pentru a ajuta femeile victime ale hărțuirii. În Statele Unite, jurnaliștii care scriu despre problema avortului sunt cu regularitate ținta hărțuirii online, se mai spune în raport.
Reporteri fără Frontiere face în jur de 30 de recomandări în raportul său, cerând în special Statelor Unite să lupte împotriva impunității legate de aceste violențe și instituțiilor ONU să țină seama de pericolele la care sunt supuși jurnaliștii care investighează asupra drepturilor femeilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?