Grecia a legalizat producţia de canabis în scop medicinal

0
456


Parlamentul grec a legalizat joi producția de canabis în scop terapeutic și de produse farmaceutice derivate, informează AFP. Proiectul de lege, care se înscrie în seria reformelor sociale promovate de guvernul lui Alexis Tsipras, a fost susținut de deputații majorității, în care sunt aliate stânga radicală și dreapta suveranistă, și de opoziția de centru-stânga. Opoziția conservatoare și neonaziștii, precum și partidul comunist KKE, au votat împotrivă. Raportorul opoziției conservatoare, Kostas Vlasis, a spus că reforma este susceptibilă să aducă țara în ritmul unui „interminabil joint”.
Într-o țară în care utilizarea recreativă a canabisului rămâne interzisă, textul de lege prevede condiții stricte pentru cultura acestei plante și fabricarea de produse farmaceutice derivate. Această reformă urmează „să deschidă calea pentru investiții grecești și străine”, a explicat recent pentru AFP Yannis Tsironis, adjunctul ministrului dezvoltării agricole. Cifra de afaceri care ar putea fi generată „este estimată la între 1,5 și două miliarde de euro”, a precizat el, subliniind că firme grecești, dar și israeliene sau canadiene sunt interesate.
Climatul însorit din Grecia este considerat foarte favorabil pentru dezvoltarea acestei culturi, după cum atestă de altfel și descoperirea de către poliție a unor plantații ilegale de canabis în mediul rural. Anul trecut, guvernul a autorizat, în anumite condiții, importul anumitor produse farmaceutice pe bază de canabis medicinal, precum și cultura de cânepă sau Cannabis sativa în scopuri industriale.
Cânepa poate fi utilizată în construcții, textile, papetărie, alimentație sau chiar în fabricarea de materiale compozite. În jur de zece țări din UE au autorizat cultivarea canabisului în scopuri medicinale, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here