„Copilăria lui Nică este copilăria copilului universal”, spunea G. Călinescu.
La 181 de ani de la naștere sa, Ion Creangă fost sărbătorit de către elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, pe 1 martie 2018, prin diverse activități și s-a urmărit dezvoltarea dragostei pentru literatura română, dezvoltarea imaginației creative, deprinderea cu tehnica recitării și îmbogățirea vocabularului.
Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă a intrat în istoria literaturii române, în principal datorită operei autobiografice „Amintiri din copilărie”. Nică, personaj legendar al literaturii noastre românești, a fermecat generații de copii prin intermediul faptelor lui hazlii, prezentate cu deosebită măiestrie de către Ion Creangă.
Cu această ocazie, elevii școlii au aflat lucruri noi despre scriitorul lor preferat, în cadrul proiectului educativ „Ion Creangă, prietenul copiilor”, inițiat de biblioteca școlii în colaborare cu: înv. Coman Alina, înv. Toma Adina și profesor Bălan Petruța-Amelia. Au fost surprinse aspecte ale interferențelor culturale, prin reflectarea operei naratorului în arta plastică, muzică și teatru. A fost realizată o expoziție de desene, intitulată „Ion Creangă…. File din poveste”, de elevii clasei a II-a B, o expozitie de carte și foto-documente în holul școlii.
Într-o prezentare PPT a fost evidențiată viața și opera scriitorului, apoi au fost prezentate secvențe din filmul autobiografic „Amintiri din copilărie”. Sceneta „Judecata lui Nică”, pusă în scenă de elevii clasei a III-a D, a ilustrat una din faptele poznașului Nică, și anume furtul pupezei. După analiza faptelor din cadrul „procesului literar”, copiii au ajuns la concluzia că Nică se face vinovat pentru faptele prezentate și drept pedeapsă va trebui să ne încânte mai departe cu operele lui, să insufle copiilor de azi, de mâine și cât va fi viață pe pământ dragostea pentru lecturarea unei cărți. Copiii au înțeles că trebuie să asculte mereu de părinți și să reflecte ce este bine și ce este rău.
Activitatea s-a încheiat cu intonarea unor cântece despre copilărie.
Prof. Bălan Petruța-Amelia, consilier educativ Școala Gimnazială Ștefan cel Mare Focșani