Subcomisar de poliție Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache, femeia care a reformat Serviciul de Pașapoarte Vrancea

0
14461


Într-o lume din ce în ce mai dură, femeile reușesc să facă față tot mai multor provocări. Muncesc din greu, își depășesc limitele pe tot mai multe planuri și în ciuda eforturilor pe care le depun, se simt extraordinar datorită experiențelor pe care le trăiesc în fiecare zi. Una dintre femeile puternice din jurul nostru este subcomisar de poliție Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache, șefa Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple  (S.P.C.E.E.P.S) Vrancea. Simona este o femeie care și-a găsit echilibrul cu sine însăși: este omul cu chip angelic și cu un suflet la fel, prietenul pe care te poți baza în orice moment și profesionistul de care toate instituțiile au nevoie. Discretă și echilibrată, subcomisar de  poliție Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit multe lucruri interesante despre ea și despre activitatea ei, despre amintirile din copilărie legate de luna martie, luna în care se străduia să recite cât mai frumos poezia dedicată mamei la serbările organizate la școală,  despre pasiuni și multe altele.

    Primăvara, pentru că asta înseamnă din punct de vedere calendaristic luna martie, debutează cu povești despre femei puternice. Una dintre ele este subcomisar de poliție Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache, șefa Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple (S.P.C.E.E.P.S) Vrancea. Simona este mâna de fier de la Serviciul Pașapoarte, femeia care și-a depășit condiția prin efort personal și care zilnic face tot ce poate pentru ca cetățenii județului să beneficieze de cele mai bune servicii. Simona nu este doar un profesionist desăvârșit, ci și un om de o bunătate cum rar îți este dat să întâlnești și un prieten pe care te poți bizui în orice moment.
    Am discutat cu Simona despre carieră, familie, succes, prieteni și multe alte aspecte interesante pe care vi le vom împărtăși și dumneavoastră, cititorilor noștri. Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache are 35 de ani și lucrează în Ministerul Afacerilor Interne de 12 ani. „Pe data de 28 februarie a.c., am împlinit vârsta de 35 de ani, iar în cadrul Ministerului Afacerilor Interne activez de 12 ani, mai exact din anul 2006. Imediat după ce absolvit facultatea m-am încadrat la nivelul S.P.C.E.E.P.S Vrancea ca ofițer de poliție, ocupând funcția de consilier juridic. În toți acești ani am rămas în acest serviciu, nedorindu-mi să fac altceva pentru că activitatea pe care o desfășor aici mi-a intrat la suflet și pot spune că îmi îndeplinesc sarcinile de serviciu cu dăruire și seriozitate”, ne-a spus subcomisar de poliție Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache.
    Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache conduce Serviciul Pașapoarte de la finele anului octombrie 2015. Inițial a ocupat această funcție prin împuternicire, iar din luna februarie a anului trecut, conduce serviciul cu acte în regulă, urmare a concursului organizat de Direcția Generală de Pașapoarte. „Sunt șeful Serviciului din data de 7 februarie 2017, atunci când am ocupat, prin concursul organizat de Direcția Generală de Pașapoarte, acest post liber. Menționez că din luna octombrie a anului 2015 am fost înlocuitor la comanda Serviciului”, a adăugat șefa Serviciului Pașapoarte.

„Într-o societate deschisă primează respectul și aprecierea față de semeni”

    Ca polițist și mai ales ca om, Simona are principii care îi ghidează viața și care o ajută să fie un exemplu pentru cei din jurul ei. Consideră că orice polițist trebuie să aibă limite atunci când vine vorba de imagine și comportament. Afirmă că această meserie, pe care o face cu dăruire de 12 ani, are un caracter permanent și obligatoriu, polițiștii fiind obligați să cunoască, să înțeleagă și să respecte principiile fundamentale care guvernează conduita profesională. „Meseria de polițist impune un caracter permanent și obligatoriu. De aici desprindem faptul că este nevoie de o conduită și o etică adecvate, respectându-se toate obligațiile impuse de legislația incidentă. Acest lucru conduce la o conștiință și o conduită morală, dar și la înnobilarea spirituală a ființei umane. Practic, serviciul polițienesc este un serviciu în slujba comunității. În acest sens, nouă, polițiștilor, ne este necesar să cunoaștem, să înțelegem și să respectăm principiile fundamentale care guvernează conduita profesională, respectiv legalitatea, egalitatea, imparțialitatea și nediscriminarea, transparența, capacitatea și datoria de exprimare, disponibilitatea, prioritatea interesului public, profesionalismul, confidențialitatea, respectul, integritatea morală și loialitatea.
    Concluzionând, a avea un comportament etic și responsabil nu este o obligație, ci o formă rațională de comportament care presupune respectarea sistemului de valori al instituției din care faci parte, cât și activitatea pentru binele oamenilor, raportându-te în permanență la conduita celorlalți de la care aștepți să aibă același comportament. Într-o societate deschisă primează respectul și aprecierea față de semeni, față de valori și principii morale convenite și acceptate în societate, întrucât morala constituie o parte importantă a vieții noastre”
, a explicat Simona.

„Funcția am privit-o ca pe o încercare și apoi ca pe o dorință de a-mi demonstra că pot”

    Despre funcția pe care o ocupă, Simona spune că mai întâi a privit totul ca pe o încercare și apoi ca pe o dorință, vrând astfel să-și demonstreze că poate. Colectivul a sprijinit-o în permanență, spunând că la Serviciul Pașapoarte oamenii lucrează în echipă. Astfel, nici reușitele pe plan profesional nu sunt doar ale ei, ci ale întregii echipe. Simona nu s-a bucurat doar de sprijinul colegilor în demersurile pe care le face, ci și de sprijinul familiei, care i-a fost în permanență alături.
    „Totul a venit de la sine. Această funcție am privit-o la început ca pe o încercare și apoi ca pe o dorință de a-mi dovedi mie că pot. Activitatea desfășurată la nivelul serviciului pentru mine a primat întotdeauna, făcând totul cu seriozitate și responsabilitate. Un mare sprijin l-am avut în toată această perioadă de la colectivul pe care îl conduc, care m-a  susținut în permanență. Suntem o adevărată echipă, iar succesul îl obținem împreună. În mod special am beneficiat și de sprijinul și susținerea familiei, în special al soțului meu care mi-a fost întotdeauna alături”, ne-a mărturisit șefa Serviciului Pașapoarte.
    Subcomisar Maghiaru Dumitrache spune că nu este nici greu, dar nici ușor să conduci Serviciul Pașapoarte. Îi place să lucreze cu oamenii, pentru că îi iubește pe ei, iar atunci când există respect și transparență totul devine mai ușor. În opinia sa „fiecare problemă trebuie să aibă o rezolvare”.
    Faptul că este femeie nu a împiedicat-o cu nimic să conducă un serviciu. „Faptul că sunt femeie nu mă împiedică cu nimic să conduc acest serviciu. Consider că trebuie să existe un echilibru în toate și ținând cont de faptul că ne petrecem o mare perioadă din timpul nostru la serviciu, consider că am binecuvântarea de a lucra într-un colectiv de oameni minunați. Atmosfera este primordială în buna desfășurare a activității zilnice. O prioritate pentru mine a fost crearea unui climat prielnic pentru a se putea lucra corespunzător. Este minunat să lucrezi cu oamenii și atâta timp cât guvernează respectul și transparența în activitatea desfășurată, totul este mai ușor”, a adăugat Simona.

Cum au fost îmbunătățite serviciile oferite cetățenilor

    Este știut faptul că Serviciul Pașapoarte este un serviciu de care au nevoie foarte mulți oameni. În acest context, numărul persoanelor care ajung la sediul acestuia, mai ales vara, este foarte mare. În aceste condiții, subcomisarul Maghiaru Dumitrache a făcut eforturi deosebite pentru a reduce cozile interminabile din alți ani de la ghișee. „Este cunoscut faptul că la nivelul serviciilor de pașapoarte perioadele mai aglomerate au fost mereu o problemă. În acest sens, pentru luna august 2017 m-am preocupat din timp pentru ca activitatea serviciului de lucru cu publicul să fie desfășurată într-un climat cât mai civilizat, transparent și deservirea exemplară a publicului solicitant, astfel încât am implementat câteva măsuri. Ne-a fost de mare ajutor sistemul de ordonare și dirijare a cetățenilor cu bonuri tip ticketing. Toate aceste aspecte au fost realizate cu mobilizarea și colaborarea extraordinară a colectivului pe care îl am în subordine.    
    În ceea ce privește îmbunătățirea activității serviciului, pot spune că prioritatea a fost relația cu cetățeanul, astfel încât în acest sens am acordat o atenție deosebită oferirii informațiilor necesare cetățenilor solicitanți. A fost creat un avizier nou cu date complete și concrete, site-ul instituției este în permanență actualizat, iar din luna noiembrie 2017 este funcțională și aplicația de programare online pentru cetățenii solicitanți. De asemenea, în luna decembrie a anului trecut a fost creat un al treilea ghișeu pentru preluare date astfel încât în perioada aglomerată a lunii august sperăm să nu se mai creeze cozile interminabile din alți ani. Pentru vara anului în curs, la nivelul S.P.C.E.E.P.S Vrancea, cetățenii solicitanți vor beneficia de programarea tip ticketing disponibilă la sediul serviciului, programarea online, activitatea de preluare date se va desfășura la trei ghișee”
, a explicat Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache.
    Șeful Serviciului Pașapoarte a adăugat că un aspect important care a dus la îmbunătățirea activității serviciului a fost și completarea statului de funcții prin ocuparea a trei posturi vacante, prin distribuirea de cadre absolvente ale Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și a Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”.

„Tot ceea ce mi s-a întâmplat în viață consider că a fost și este un DAR”

    Subcomisar Simona Mădălina Maghiaru Dumitrache ne-a vorbit și despre principala trăsătură care o definește ca om, dar și despre ce face în timpul liber. Consideră că tot ceea ce i s-a întâmplat până acum, a fost un DAR de care se bucură în fiecare clipă.  „În ceea ce mă privește, tot ceea ce mi s-a întâmplat până acum în viață, atât din punct de vedere personal, cât și profesional, consider că este un DAR. Ca trăsătură de caracter, aș spune că mă definește loialitatea. Loialitatea, în ceea ce mă privește, însumează mai multe trăsături de caracter care mă definesc ca om: cinstea, corectitudinea, fidelitatea, sinceritatea, respectarea îndatoririlor. Sunt o persoană foarte deschisă și îmi iubesc foarte mult familia. Pot spune că este un mare DAR de la Dumnezeu că m-am născut în familia mea și că am fost binecuvântată cu un soț minunat. În timpul liber îmi place să mă plimb și să mă bucur de toate minunile naturii. De asemenea, îmi place grădinăritul și sunt o mare iubitoare de flori”, a adăugat Simona.
    Deși a trecut ceva timp de atunci, șefa Serviciului Pașapoarte păstrează și acum  amintirile copilăriei legate de zilele de 1 și 8 martie. Zilele în care primea mărțișoare și în care erau recitate cu emoții poezii în cadrul serbărilor organizate de Ziua Mamei. „Zilele de 1 și 8 Martie au avut întotdeauna o semnificație aparte pentru mine. Știam de la mama că băieții trebuie să ofere mărțișoare fetelor, iar noi le admiram și ne bucuram de ele pe parcursul întregii perioade. O atenție deosebită o acordam zilei de 8 Martie-Ziua Mamei, preocupându-mă în permanență  să recit și să îmi însușesc cât mai bine rolul la serbările organizate la școală în cinstea Mamei!.
    Pe această cale transmit tuturor doamnelor și domnișoarelor un gând frumos și fie ca odată cu mărțișorul, primăvara să ne umple sufletele și să ne aducă sănătate, dragoste și bucurii!”
, a conchis subcomisar Maghiaru Dumitrache.

FLASH INTERVIU

Cartea de pe noptieră: „Puterea prezentului” de Eckhart Tolle
Bărbatul ideal: Sincer, familist, afectuos. Într-un cuvânt: Soțul meu
Politica: Din punct de vedere al statutului pe care îl am, prefer să nu-mi exprim opțiunea politică pe care o am
Vacanța: Vacanțele ideale sunt cele petrecute cu familia
Filme/seriale/emisiuni: Îmi plac filmele de acțiune și cele romantice, la care mă uit atât cât îmi permite timpul
Frumusețe: Sunt o femeie căreia îi place să se îngrijească și țin foarte mult la aspectul meu fizic dar și la cel sufletesc, întrucât consider că frumusețea vine de acolo
Putere: Se dobândește prin perseverență și seriozitate
Televiziune/radio/ziare/internet: Urmăresc zilnic știrile din ziarele locale, în special cele din Monitorul de Vrancea, dar și știrile naționale pe care prefer să le citesc online. Sunt o persoană activă pe site-urile de socializare, iar atunci când am timp ascult Radio Kiss FM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here