Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

GALERIE FOTO: Judo – Acasă la campioni, adică în sala de antrenament!


    Seară de sfârșit de februarie cu cod portocaliu de vreme rea. În sala de judo amenajată într-un spațiu generos de dincolo de Kaufland, pe Brăilei, s-au schimbt turele. Au plecat cei mai tineri judoka ai LPS Focșani, pregătiți de sensei Stănică Grosu, au venit o parte din grupul de sportivi cu care lucrează sensei Iulian Surlă, recent întorși de la Campionatul național U 18.
    E șapte seara, afară e viscol și ger, înăuntru, cald și liniște spartă de bufnituri ce se aud de dincolo de pereți. Lovituri înfundate, de corpuri ce lovesc plesnind saltelele ce acoperă podeaua. Aveam să aflu de la sensei Iulian Surlă, multiplu campion european și medaliat mondial la judo – kata, că sunt saltele de calitate foarte bună și ar trebui să reziste câțiva ani loviturilor. Și uzurii produse de sportivii cere se antrenează.
    La ora documentării erau acolo campionii naționali Alexandru Matei și Lorenzo Ispas, medaliatul cu argint Emil Neagu, Elena Dinu, clasată pe locul al cincilea, și colegul lor Denis Dogaru – „a concurat la 18 ani dar are doar 14 ani, este o mare speranță”, îmi spune sensei Iulian Surlă. Îl cred, pentru că are mare experiență, este o mare autoritate în domeniu și, în urmă cu ceva timp, mi-a vorbit în termeni și mai optimiști despre Laris Borș, cel care avea să-l confirme în mod strălucit în 2017 când a câștigat șase titluri de campion național, inclusiv pe cel de seniori, premieră pentru un judoka vrâncean legitimat la un club din Vrancea. Mai sunt la antrenament Gabriel Farcaș, și el ocupant al locului al cincilea la campionatul național, Gabriel Peneață, Andrei Muscalu, Alin Perianu, Denis Stoica, Robert Cernica. Au terminat partea de încălzire cu aterizarea forțată pe saltea, o continuă cu alte mișcări, așa cum se poate observa și din fotografiile altăturate. Când au încheiat încălzirea, sensei permite o pauză pentru proaspăt campionii și vicecampionul U 18 care îmi dau câteva detalii despre ei!

Fișe de medaliați cu aur!

Alexandru Matei – are doar 15 ani, deci încă trei de participat la competițiile U 18. S-a născut la 22 octombrie 2002, la Caransebeș. „Cum ai ajuns la Focșani?”, îl întreb. Sensei Stănică Grosu m-a văzut într-un concurs și le-a propus părinților să vin pentru judo la Focșani. Am venit, s-au mutat și ei aici. Acum sunt în Austria, dar vin des acasă. „Nu am timp să le simt lipsa!”, îmi spune. A fost dus în sala de judo de tatăl său care a făcut lupte libere. „Îmi place mult ce fac, în judo mă regăsesc”, îmi mai zice. A lucrat de la început cu sensei Iulian Surlă. Este elev în clasa a 9-a la Liceul cu Program Sportiv unde are ca dirigintă pe profesoara Gabriela Bordei. Poate nu întâmplător obiectul predat de doamna Bordei îi place cel mai mult. S-a obișnuit la Focșani unde se simte, împreună cu colegii săi, ca într-o familie.
La Campionatul Național a avut meciuri foarte grele, dar cel mai dificil a fost în turul al doilea, cu foarte valorosul Bogdan Ilie de la Pitești. Și în finală a fost greu cu colegul lui, Emil Neagu, dar a câștigat cel mai bun la acel moment. Adică el, Alexandru Matei. Este posibil să lupte și la Campionatul național U 21 dacă îi permite sensei. E luptă dură și ar putea fi accidentat! El ar vrea, totuși!

Lorenzo Ispas – are 15 ani, s-a născut la 31 iulie 2002, în Austria. După care părinții lui s-au întors în țară. Acum sunt în Germania, el locuiește cu bunica. Are mare grijă de el, ca orice bunică! Dar pentru el familia mare – ca și pentru Alex Matei, este echipa de judo. „Suntem prieteni, tovarăși, frați!”, îmi spune și sunt convins că așa este pentru că așa i-am simțit pe judokani, ca și pe alți sportivi la pregătire ori în competiții. Este elev în clasa a 9-a, colegul de bancă al lui Alexandru Matei. Îi plac româna și engleza. La judo l-au dus părinții la sensei Stănică Grosu, cu care a început acest frumos sport și care îl avea elev pe fratele său mai mare. Vrea să devină antrenor de judo.
La Campionatul Național a avut un traseu greu, dar cel mai greu a fost în turul al treilea, când a întâlnit un sportiv din Miercurea Ciuc, Adam Radvanszki, cu medalii la Cupă Europeană. „A întors cursul meciului cu cel mai spectaculos procedeu tehnic al concursului și a câștigat meritat!”, mi-a spus antrenorul său.  

Fișă de vicecampion

Emil Neagu – are 16 ani, este din Măcrina, de lângă Rîmnicu Sărat. A fost descoperit de profesorul Stănică Grosu care l-a adus la Focșani, la judo. Povestea este interesantă și pilduitoare pentru modul în care poate fi valorificat un talent sportiv: „Domnul profesor Stănică Grosu a venit la noi în sat, la niște prieteni vecini cu noi, m-a văzut, m-a întrebat dacă vreau să fac judo la Focșani, i-am spus că da, dacă mă lasă părinții; părinții m-au lăsat, dar doar împreună cu fratele meu, mai mare, care face și el judo”. A venit de la Măcrina la Focșani unde senseii l-au modelat, i-au valorificat talentul, iar Emil Neagu le-a mulțumit în felul său: a câștigat medalia de argint la U 18 într-o finală focșăneană. Locuiește în internat unde se simte foarte bine și își dorește să facă performanță în continuare!
Toți cei trei medaliați de la U 18 mi-au spus că judo-ul i-a învățat disciplina, respectul, codul onoarei!

Sensei Iulian Surlă: „Toți cei trei medaliați sunt sportivi cu mari perspective. Sunt foarte muncitori și dacă vor continua așa pot face performanțe deosebite. De altfel, toți cei care sunt acum în sală au fost medaliați la categoriile de vârstă la care au concurat până acum”.

Am încheiat documentarea lăsându-i pe judoka să-și continue antrenamentul cu sensei Iulian Surlă. A doua zi urma să facă același lucru și să-și consolideze temelia pe care cresc viitoarele medalii la întrecerile naționale și, poate, internaționale!    
                         

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?