Mitul Babei Dochia: ce înseamnă şi cum ne alegem baba

0
3687


Potrivit tradițiilor populare, primele nouă zile ale lunii martie sunt considerate „babe”. Mitul babelor este asociat în cultura populară cu Baba Dochia. Legenda spune că Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete, care ar fi adus acasă o fată, pe care a luat-o de nevastă, deranjând-o astfel pe mama sa, care nu era de acord cu această decizie. Într-o zi friguroasă de iarnă, Dochia a decis să-și facă nora să sufere, așa că a trimis-o la râu să spele un ghem de lână neagră până devine albă.
Tânăra fată a tot încercat să spele acea lână, dar oricât de mult ar fi insistat, lâna era la fel de neagră. Dorindu-și foarte mult să ajungă înapoi acasă la soțul ei și enervată că nu reușește să facă albă acea lână, a izbucnit în lacrimi. Se spune că în fața ei ar fi apărut Iisus Hristos și i-a oferit o floare roșie, spunându-i să spele acea lână cu ea. Imediat cum s-a apucat de spălat, a observat că lâna s-a făcut albă din neagră și era foarte fericită.
A ajuns acasă, iar Baba Dochia a aflat cele întâmplate și s-a gândit că cel care i-a oferit acea floare este Mărțișor, crezând astfel că a venit primăvara. Baba ar fi pornit la drum pe munte, îmbrăcată cu 9 cojoace pe ea, căutând primăvara. Pe drum, din cauza soarelui, s-a încălzit și a început să tot dea jos din cojoace până când a rămas fără niciunul și a înghețat de frig. Sloiul de gheață s-a prefăcut apoi în stâncă.
Din legenda Dochiei a pornit și așa zisul mit al babelor. Babele, în folclorul românesc, sunt considerate femeile care aveau leac pentru boală, precum ursitoarele sau moașele. Zilele Babelor sunt primele nouă din luna martie, pentru că sunt foarte schimbătoare, ba chiar capricioase, asemenea femeilor. Ca o mică paranteză, sunt femeie și afirm acest lucru: Clar suntem foarte capricioase!
Revenind, tradiția spune că pe data de 1 martie, imediat cum ne trezim, fără să ne uităm pe geam, să ne alegem o babă. Mai concret, o zi din intervalul 1-9 inclusiv, iar cum va fi ziua babei, va fi și anul nostru. Ca un horoscop anual, așa funcționează. Dacă de exemplu alegem ziua de 4 martie, suntem atenți la toate fenomenele meteo din ziua respectivă și vom face legătură cu lunile din anul în curs. Dacă vremea este frumoasă, vom avea un an bun și vom fi veseli. Dacă vremea este urâtă, este frig sau bate vântul foarte tare, este semn că nu va fi un an bun. „De mic copil știu că trebuie să îmi aleg o zi oarecare între 1 și 9 martie. Așa cum va fi în ziua respectivă, așa va fi și anul meu. Dacă este frumos, o să-mi fie bine în acel an, dacă nu, nu. Prea multe nu știu despre Dochia. Doar că era o bătrână care avea 9 cojoace, că de aici se și spune „Te-ai îmbrăcat ca Baba Dochia”, adică foarte gros. Până la urmă, anul va fi așa cum va fi să fie, nu cred că e adevărat și uit mereu să rețin cum a fost în ziua pe care mi-am ales-o ca la sfârșit de an să trag linie și să văd dacă așa a fost sau nu. Poate anul acesta nu mai uit și o să fiu atentă la vremea din ziua respectivă și de revelion să pot spune dacă funcționează sau e doar un joc”, a spus Andreea Matei, în vârstă de 30 de ani.

Cifra „destinului” pentru alegerea babei

Se mai spune că, de fapt, alegerea babei nu se face la voia întâmplării, ci se calculează. Are legătura cu ziua de naștere, cu cifra destinului, care este un număr foarte important, pentru că în ziua în care ne-am născut am fost înzestrați cu anumite calități, caracteristici pe care le vom avea pe tot parcursul vieții.
Pentru alegerea babei, ziua se calculează astfel: pentru persoanele care sunt născute începând cu data de 1 până pe 9 inclusiv, în orice lună, baba va fi exact în ziua respectivă, iar pentru cei la care data nașterii este formată din două cifre, ele se adună între ele până dă un număr, care va fi între 1 și 9. Exemplu: cei născuți pe 8 octombrie, baba lor va fi pe 8 martie; cei născuți pe 29 iunie, vor aduna 2 cu 9 și dă 11, apoi 1 cu 1 și va da 2, deci baba lor va fi pe 2 martie.
„Practic, baba face parte tot din destin, care ne este scris deja. Altfel de ce am mai calcula în funcție de data nașterii? Åžtiu că ne alegem baba după ce facem un mic calcul legat de ziua în care ne-am născut. Baba mea este mereu pe 7 pentru că sunt născută pe 25 noiembrie. Au fost ani când a fost vremea foarte urâtă și totuși mie mi-a fost bine și a fost un an bun. E doar un mit acesta cu babele, dar e bine că nu se pierd tradițiile. Îmi plac aceste datini, sunt comice și interesante. Ce e trist, e faptul că s-au transformat și nu se mai știe exact adevărul, de unde pleacă! Sunt o mulțime de variante noi. Nici nu mai știm ce să credem. Până și cărțile spun diferit, nu doar internetul”, a precizat Ioana Enache, de 57 ani.
Așadar, potrivit tradiției, conflictul dintre noră și soacră este de fapt confruntarea dintre anul nou și cel vechi, este antiteza iarnă-vară, frig-căldură, sterilitate-fecunditate.
Se mai povestește că pe 1 martie este baba de primăvară, pe 2 martie baba de vară și pe 3 martie baba de toamnă. Dacă plouă în una din zilele astea, vor fi ploi bogate în acel anotimp, sau secetos dacă nu va ploua. După asta se ghidau bătrânii când venea vorba de vreme bună sau rea!
Dragi cititori, alegeți-vă baba cu noroc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here