Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Rezerva din ”Seiful Apocalipsei” a depășit un milion de eșantioane de seminţe


Rezerva mondială de semințe de la Svalbard, o prețioasă „Arcă vegetală a lui Noe” care protejează diversitatea genetică a lumii de conflicte și dezastre naturale, a depășit, luni, cu ocazia celei de-a zecea aniversări de la înființarea sa, un milion de eșantioane, relatează AFP. La temperaturi aproape polare, peste 70.000 de noi eșantioane de semințe de orez, grâu, porumb, fasole sau sorg s-au alăturat colecției aflată într-o clădire securizată, situată în acest arhipelag arctic, la mijlocul distanței dintre Norvegia continentală și Polul Nord.
Cu acest nou transport, ”Seifului Apocalipsei”, cum este supranumită banca de semințe construită la peste 120 de metri în interiorul unui munte, a ajuns să totalizeze după zece ani de la înființare 1.059.646 de soiuri, conservate în cutii aliniate pe rafturile sale. Această colecție de semințe, cea mai diversificată din lume, reprezintă o măsură de siguranță pentru cele 1.700 de bănci genetice înființate în lume pentru a face față riscurilor dezastrelor naturale, războaielor, schimbărilor climatice, bolilor și unor forme de handicap a oamenilor.
Seiful este deținut de Norvegia, însă semințele aparțin statelor și instituțiilor depozitare, care le pot folosi după bunul plac. Rezerva mondială de semințe a fost solicitată până acum de o singură instituție, banca genetică din orașul Aleppo a fost afectată de conflictul sirian, iar Centrul internațional pentru cercetări agricole din zonele aride (Icarda) a cerut să-și recupereze semințele. Conceput pentru a rezista dezastrelor, grânarul planetei a fost el însuși o victimă a schimbărilor climatice – creșterea temperaturilor din zona arctică a antrenat topirea permafrostului (sol care se presupune că nu se dezgheață niciodată) provocând în 2016 o infiltrație a apei în zona de intrare în tunel, însă nicio sămânță nu a fost afectată.
Oslo a anunțat, vineri, eliberarea a 100 de milioane de coroane (aproximativ 10 milioane de euro) în 2018 pentru realizarea unor lucrări de renovare, inclusiv construirea unui nou tunel de acces și ridicarea unei structuri cu scopul de menținere la distanță a sursele de căldură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?