Fermierii care păstrează terenurile agricole deținute pentru protejarea unor specii de păsări vor putea primi, începând din acest an, plăți compensatorii situate între 92 și 269 euro pe hectar anual, prin măsura 10 – Agro-mediu și climă din PNDR 2014 – 2020, fondurile totale alocate depășind un miliard de euro, informează, marți, un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). MADR a introdus din acest an 3 noi pachete pentru conservarea unor specii de păsări prin măsura 10 – Agro-mediu și climă din PNDR 2014 – 2020.
Astfel, prin Pachetul 9 – terenuri agricole importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina), nivelul plăților este de 200 euro/ha/an (sub-pachetul 9.1), însă pe parcelele angajate se vor lăsa fâșii necultivate/nerecoltate. MADR precizează că este interzisă utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor și cultivarea rapiței, porumbului și florii-soarelui, iar pe fâșiile necultivate se va desfășura doar activitatea agricolă minimă.
De asemenea, angajarea sub-pachetului 9.2 – pajiști permanente importante ca zone de hrănire pentru acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) poate aduce fermierilor un plus financiar de 269 de euro/ha/an în varianta 9.2.1, respectiv dacă realizează lucrări manuale pe pajiști importante pentru acvila țipătoare mică, sau 190 euro/ha/an dacă aleg să efectueze lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru acvila țipătoare mică (varianta 9.2.2). „Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafețe necosite până la 1 octombrie. Se vor respecta anumite limite pentru încărcătura cu animale pe pășuni și pentru cantitățile de gunoi de grajd utilizat în mod tradițional. Se interzic utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor, drenajul și folosirea utilajelor grele”, precizează MADR.
În cazul pachetului 10 – refugii ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor agricole, plata poate fi de 92 de euro/an/ha, dar pe parcelele angajate se vor lăsa fâșii necultivate, pe care nu se vor aplica îngrășăminte chimice sau pesticide. De asemenea, pe fâșiile necultivate se va desfășura activitatea agricolă minimă.
Potrivit datelor MADR, pachetul 11 – terenuri agricole importante pentru dropie (Otis tarda) are următoarele sub-pachete: 11.1 – terenuri arabile importante pentru dropie (Otis tarda), cu varianta 11.1.1 – conversia terenurilor arabile în pajiști, unde plata compensatorie poate ajunge la 255 euro/ha/an, dar pe suprafața angajată se va înființa pajiște; varianta 11.1.2 – zonă de protecție pentru dropie pe teren arabil – 100 euro/ha/an (pe suprafața angajată se va respecta în fiecare an un anumit asolament).
Potrivit sursei citate, pe suprafața angajată în cadrul ambelor variante suprafețele pe care s-au înființat culturi perene vor putea fi cosite după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafețe necosite până la 1 octombrie. Cositul se face dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, folosindu-se un dispozitiv pentru protecția păsărilor cuibăritoare la sol”, menționează MADR în comunicat.
În ceea ce privește sub-pachetul 11.2 – pajiști permanente importante pentru dropie (Otis tarda), acesta are varianta 11.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru dropie cu plăți de 269 euro/ha/an, varianta 11.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru dropie – 190 euro/ha/an, varianta 11.2.3 – lucrări cu utilaje grele pe pajiști importante pentru dropie – 169 euro ha/an. „Pe parcelele angajate cositul poate începe numai după 1 iulie, fiind necesară lăsarea unor suprafețe necosite până la 1 septembrie. Cositul se va realiza dinspre interiorul parcelei spre exteriorul acesteia, iar pentru varianta 11.2.3, utilajele grele vor fi dotate cu un dispozitiv pentru protecția păsărilor cuibăritoare la sol. Se vor respecta anumite limite pentru începerea pășunatului, încărcătura cu animale pe pășuni și pentru cantitățile de gunoi de grajd utilizat în mod tradițional. Se interzic utilizarea fertilizanților chimici și a pesticidelor și desfășurarea oricăror lucrări agricole pe timp de noapte”, arată comunicatul MADR.
Plățile compensatorii se acordă pentru respectarea angajamentelor pe o perioadă de 5 ani, fiind necesar ca fermierii să respecte cerințele de bază și cele specifice aferente pachetelor pentru care aplică și să țină o evidență a activităților agricole prin completarea caietului de agro-mediu. Indiferent dacă pachetul se aplică pe teren arabil sau pe pajiști permanente, nu este permis aratul sau discuitul pajiștilor existente în cadrul fermelor care au angajamente în derulare. Beneficiarii vor trebui să facă dovada deținerii cunoștințelor necesare implementării angajamentelor, precizează MADR.
Potrivit instituției, alocarea totală a acestei măsuri depășește un miliard de euro. Informații detaliate privind accesarea noilor pachete ale Măsurii 10 – Agro-mediu și climă și regulile pentru derularea în bune condiții a angajamentelor sunt disponibile pe site-urile MADR (www.madr.ro, www.pndr.ro, www.rndr.ro), APIA (www.apia.org.ro) si AFIR (www.afir.info), precum și la toate Centrele Locale și Centrele Județene APIA în format tipărit.