Telefonul mobil nu mai reprezintă de ani buni un mijloc de comunicare, ci a devenit precum o extensie a corpului nostru, provocând dependențe tot mai mari. Efectele negative ale acestei adicții se văd nu numai în rândul adulților, ci mai ales în rândul copiilor.
Un studiu dat publicității de Statista.com arată că, în 2016, tot mai mulți copii din Germania dețin un telefon mobil cu acces la Internet, studiu care poate fi extrapolat și la nivelul Uniunii Europene. Astfel, 80% dintre copiii cu vârste între 12 și 13 ani sunt posesorii unui smartphone cu acces la Internet, între 10 și 11 ani – 71%, între 8 și 9 ani – 38%, iar între 6 și 7 ani – 12%.
În opinia psihologului Lenke Iuhoș, telefonul mobil a devenit un surogat al familiei și al prietenilor, iar lipsa de interacțiune directă poate avea efecte asupra vocabularului activ, fiind restrânsă astfel capacitatea de comunicare verbală, nonverbală și paraverbală. „Cu orice oră în plus cu telefonul în mână, sistemul nervos se acomodează perfect la lumea formată, o lume în care, printr-o simplă atingere, deja ei, copii, schimbă lumea de pe ecran după bunul lor plac. Acestea provoacă în timp lipsa de răbdare, capacitatea de ascultare și analiză, capacitatea de a ține cont de reguli, iar capacitatea de concentrare este profund afectată. În schimb, lumea din telefon care se schimbă din secundă în secundă, îi provoacă stări de impulsivitate, ceea ce îi pot provoca dificultăți în perioadele de colaborare cu cei din jur. Cu cât copilul se află la vârsta în care trebuie integrat în comunitate, automatismele create de dependența de telefon mobil se vor răsfrânge nu doar la capitolul comunicare și cooperare, ci mai ales la capitolul de încredere în sine, inteligență emoțională, dezvoltare la un nivel inferior vârstei etc.”, explică psihologul Lenke Iuhoș, specialist în psihologia copilului și adolescentului.
În același timp, psihologul consideră că sunt cel puțin patru impedimente frecvent întâlnite la copii dependenți de telefonul mobil, anume:
1. Limitează creativitatea!
Creativitatea ne ajută să supraviețuim în situații limite, iar această calitate prinde rădăcini de la vârste fragede. În opinia specialistului, părinții ar trebui să le stimuleze mult mai mult această aptitudine, astfel încât să fie mai creativi cu lumea palpabilă, să poată să reacționeze eficient la pericolele sociale și cum să transforme, prin puterea gândului, cuvântului și acțiunii, lumea din jurul într-un loc mai bun.
„Toate aceste clipe, dacă sunt înlocuite doar cu folosirea în exces a telefonului mobil, copilul își va trăi scenariile doar în creier, astfel că dezvoltarea creativității se va produce doar la nivel cognitiv, nu va fi transpusă și în viața reală. Copilul, care e trimis să se joace cu copiii de vârstă apropiată, va fi un copil descurcăreț: va simți pericolul, va reacționa chiar neașteptat de matur la orice schimbare. Jocurile îi ajută să prelucreze fără niciun efort frustrările, supărările acumulate, prin joc scapă și de stresul evenimentelor zilnice. Copilul creativ e capabil să discearnă între ce este și ce nu este important pentru el, are o listă sănătoasă de priorități, știe să asocieze cauza cu efectul și astfel devine mai curajos”, afirmă psihologul Lenke Iuhoș.
2. Provoacă insomnii cronice!
Gălăgia lumii tastate pe telefon e tentantă, dar este un factor perturbator pentru copil, care îl ține treaz până la ore târzii. Când sunt pe punctul de a adormi, primesc o notificare pe Facebook, o alta pe Whatsapp, o alta pe Instagram sau Snapchat, iar sinapsele sunt puse din nou în funcțiune și apar în timp insomniile cronice.
„Din cauza folosirii telefonului mobil la ore târzii, fiind stimulați de multele notificări pe care le pot primi, mintea este într-o permanentă alertă, melatonina scade și nu se poate relaxa pentru a produce starea de somnolență. Chiar dacă va reuși într-un final să adoarmă, somnul copilului va fi sacadat, nu va fi destul de odihnitor, iar toate aceste efecte se pot observa din activitățile de dimineață. De asemenea, trezirea în timpul somnului este efectul unor factori psihologici: anxietate puternică, frici, depresie, reacții agresive oprite în timpul zilei. Intervenția părintelui, a cadrelor didactice, prin reducerea exigenței în performanță, e binevenită, schimbarea regimului de somn este imperios necesară până când acesta este echilibrat și poate reveni la activitățile obișnuite. Oboseala crește probabilitatea convulsiilor de noapte, iar reducerea utilizării telefonului în orele de seară crește eficacitatea somnului adânc”, menționează Lenke Iuhoș.
3. Indirect, este cauza obezității!
Confortul dat de sedentarism aduce cu el, în timp, dereglări în greutate. Potrivit observațiilor empirice realizate de psihologul Lenke Iuhoș la cabinet, copiii care se joacă în mod regulat pe aplicații, au abilitățiile motorii mai reduse în ceea ce privește finețea și exactitatea, nu dobândesc abilitățile de bază pe care le pot experimenta prin alte jocuri tradiționale, cum ar fi jocul cu plastelina.
„Mișcarea ajută la conștientizarea corpului, vor dezvolta o atenție asupra propriului său corp, vor avea în vedere să aibă grijă și de ceilalți. O viață mai activă pentru copii este, de asemenea, și un factor pozitiv în atingerea unor rezultate academice optime, dar și a unei vieți sociale benefice integrării lui. Confortul telefonului provoacă obezitate, mai ales că prin sedentarism crește dorința de a mânca mai des și haotic, astfel încât organismul se obișnuiește cu acel regim de viață”, explică specialistul.
În același timp, psihologul Lenke Iuhoș recomandă părinților să introducă în programul de activități al copilului nu doar jocuri consumatoare de timp, ci mai ales consumatoare de energie, precum alergatul, fotbalul, plimbările prin parc, drumețiile pe munte etc.
4. Distruge relația părinte-copil!
Copilul este exact cum ne comportăm noi cu el. Părintele care utilizează des telefonul, e perceput ca un părinte ocupat, care nu are timp de copil. Copilul va face același lucru: se va refugia, se va calma în lumea dată de telefon. Îl va folosi ca o metodă de respingere, când va fi chemat la masă, la teme, să se îmbrace și va refuza să le comunice părinților problemele cu care se confruntă.
„Copilul va găsi mult mai repede răspunsuri pe internet, va primi mult mai repede și mai ușor aprecieri, stimulente emoționale, prin prezența iconițelor de pe ecranul telefonului mobil decât de la părinte. Nu este vorba că părinții să nu folosească deloc telefonul mobil, până la urmă tehnologia este parte din viața noastră, însă sfatul meu este să încercați să reduceți utilizarea lui mai ales atunci când nu sunt urgențe. Este bine să răspundeți la un mesaj rapid sau să apelați pe cineva repede, mai ales dacă micuțul este afectat și are nevoie de prezența adultului. Bucurați-vă de timpul pe care îl puteți petrece cu ei, astfel încât să îi ajute să devină un adult echilibrat”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.
Dr. Tănase Tasențe, Plus Communication