REVOLTĂ pentru o pădure de salcâm de la Cândești, Dumbrăveni

0
3781


    Oamenii din Cândești, Dumbrăveni, se revoltă împotriva tăierii unei păduri de salcâmi din zona „Corbu”. Sătenii au fotografiat modul în care se taie pădurea bătrână de 30 de ani și au făcut reclamații inclusiv la primăria comunei Dumbrăveni. Imaginile au fost postate în mediul online pentru ca informațiile despre defrișarea pădurii să ajungă până la Ministerul Mediului. Pe o pagină de facebook a fost prezentată nemulțumirea oamenilor care nu înțeleg de ce trebuie tăiată o pădure ce protejează împotriva alunecărilor de teren, iar lemnul nu este vândut oamenilor din sat, ci unei firme din altă comună. „Coborâm la vale unde găsim și muncitorii și pe cel care a câștigat licitația și îi întrebăm de unde și până unde ei vin din Dumitrești să taie această pădure… Omul ne spune că el a câștigat acest drept în urma unei licitații organizate de Ocolul silvic și că el trebuie să termine cât mai repede pentru că au termen până pe 30 martie! Am vrea să știm oare Ocolul Silvic a gândit puțin ce se poate întâmpla după ce ei chelesc tot acolo? S-au gândit că acei salcâmi susțin terasamentul unde sunt așezări omenești? Au gândit că odată ce sunt tăiați acei copaci pot interveni alunecări de teren?…pentru că de cca 25 de ani de la așa zisa revoluție se tot taie legal în țara asta!!! Am vorbit și cu Domnul primar Tâlvar și mi-a spus că a fost ieri împreună cu agenții de poliție și le-au cerut documentația celor de acolo…și luni urmează să se prezinte la primăria Dumbrăveni cu toate actele…pentru că apoi pe lângă acest dezastru natural intervin alte repercusiuni…cu ce vor căra lemnele de acolo??…Nu vor strica drumul din Curături cu acele camioane mari?
Apoi mai am o întrebare…adică sătenii din Cândești care au plantat și îngrijit această pădure atâția ani nu meritau să beneficieze ei de aceste lemne? De ce să chemi de la mama dracului din Dumitrești pe cineva să facă acest lucru dacă tot ai hotărât că această pădurice face rău mediului înconjurător!!! Și culmea este că nu se vor opri aici…altcineva a mai câștigat altă licitație să taie și în altă parte de pe altă coastă din Corbu…și o altă parcelă de pe Seaca…Voi trimite aceste fotografii și la Ministerul Apelor și pădurilor…sau la Ministerul mediului…să vedem dacă e în regulă ce face acest Ocol silvic! Și nu pot să închei cu amărăciune…chiar așa se numește atunci când devastezi o pădurice…Tăiere de conservare???!!!”
, scrie Doru Sava, administratorul paginii de Facebook – Satul Cândești. Postarea integrală, însoțită de fotografii, o puteți vedea accesând http://bit.ly/2F5Ti88.
    Lucrările de exploatare sunt considerate perfect legale de conducerea Ocolului Silvic Dumitrești, care administrează pădurea. Șeful Ocolului Silvic, Laurențiu Dumitrache, ne-a spus că este vorba despre o lucrare silvică prevăzută în planul de exploatare. Pentru realizarea lucrării a fost organizată o licitație, adjudecată în condiții legale. Șeful de ocol a arătat că salcâmul are o durată de viață de circa 30 ani. După această vârstă, nu mai asigură stabilizarea solului sau protecția împotriva eroziunii, adică scopurile pentru care a fost plantat. Din aceste motive, silvicultorii efectuează lucrări de defrișare a plantațiilor de salcâmi, care sunt urmate de alte lucrări silvice pentru regenerarea salcâmilor în aceste zone, unde trebuie asigurată stabilitatea solului. „Pentru această lucrare a fost organizată o licitație, a fost adjudecată și este treaba agentului economic cum vinde lemnul. Știu nemulțumirea oamenilor din zonă, dar nu avem cum să intervenim noi și să îi spunem cui să vândă lemnul. Lucrarea este prevăzută în planul de exploatare anuală, totul este legal. După finalizarea acestora, urmează ca în toamnă sau în termen de maxim doi ani, dacă nu se poate acum, să facem lucrări pentru regenerare”, ne-a spus șeful de ocol Laurențiu Dumitrache. Acesta a amintit că, în anii trecuți, au mai fost reclamații referitoate la defrișarea unei plantații de salcâmi la intrarea în Dumitrești iar timpul a arătat că silvicultorii au avut dreptate iar plantația este foarte frumoasă, fără a fi create alunecări de teren sau alte probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here