Premierul Viorica Dăncilă a declarat că are în vedere adoptarea unei soluții de sprijin pentru persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului care să fie cuprinse într-un pachet de sprijin, unde să fie incluse și alte categorii, respectiv copiii cu sindrom Down, boli rare și nevăzători. „Am vorbit cu asociațiile pentru autism, am văzut problemele pe care le întâmpină. În următoarea perioadă voi avea întâlniri și cu alte asociații, mă refer la copiii cu sindrom Down, la bolile rare, la nevăzători, astfel încât după ce am ascultat toate problemele referitoare la fiecare aspect să pot veni cu soluții. Nu am venit încă cu soluții. Vreau să văd ce se întâmplă, unde au nevoie de sprijin ca să pot să vin cu o soluție într-un pachet care să cuprindă toate aceste aspecte”, a declarat Viorica Dăncilă la plecarea de la Palatul Elisabeta.
Într-un comunicat al Guvernului pe tema întrevederii de la Palatul Victoria se precizează că în cadrul discuțiilor premierul a subliniat că va continua această serie de consultări, iar la final va fi propus „un pachet de măsuri care să răspundă acestor probleme, să ajute la integrarea în societate semenilor noștri”. „Vrem să lucrăm împreună pentru a face mai bună viața copiilor și a adulților cu dizabilități”, a subliniat premierul Dăncilă, citată în comunicat.
Sursa citată precizează că în discuțiile de vineri de la Guvern au fost punctate de către reprezentanții asociațiilor problemele legate de finanțarea terapiilor de care au nevoie copiii și adulții afectați de tulburări din spectrul autismului, precum și a centrelor și asociațiilor care le apără drepturile, asigurarea de servicii integrate de sănătate, educație și asistență socială și despre necesitatea înființării unei baze de date naționale privind persoanele afectate de tulburări din spectrul autismului și serviciile de care au nevoie.
Totodată, la finalul discuțiilor de la Guvern, Ana Dragu, vicepreședinte al Federației pentru Drepturi și Resurse pentru persoanele din spectrul autist, a punctat principalele aspecte ale discuțiilor purtate cu partea guvernamentală. „Întâlnirea de astăzi (vineri- n.r.) a fost ca urmare a unei petiții pe care noi copiii părinților cu autism am lansat-o în urmă cu două săptămâni și care are în jur de 14 mii de semnături. Am cerut niște măsuri punctuale pentru sprijinirea ONG-urilor care funcționează ca centre de terapie pentru copiii și adulții cu autism, dar și măsuri generale care să crească accesul la servicii, la decontarea serviciilor psihologice pentru toți copiii care au nevoie de psihoterapie și consiliere. Astăzi am fost întâmpinați, în primul rând, cu scuze și cu promisiunea fermă că fiecare punct din documentul nostru de poziție va fi analizat și se vor căuta soluții”, a declarat Ana Dragu.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au mai participat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.