Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Șeful Inspectoratului Școlar, supărat pe unii directori că „vorbește gura“ fără ei; în unele școli nu au fost introduse clase întregi în sistemul informatic


Directorii școlilor din județul Vrancea au fost sfătuiți ieri, de inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, să fie foarte atenți cum își gestionează bugetele deoarece sumele alocate sunt la limită, iar noțiunea de rectificare de buget nu intră în discuție. Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței cu directorii, ce a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea.
Șeful IȘJ a spus că trebuie făcute economii în primul semestru anului 2018, astfel încât să fie bani până la finalul anului bugetar, care se încheie pe 31  decembrie. De asemenea, la ședința cu directorii, de ieri, profesorul Dorin Cristea a adus în discuție situația școlilor mici, care trebuie ajutate să supraviețuiască. Una dintre soluțiile găsite de reprezentanții IȘJ este aceea de a transfera bani de la școlile mari, din orașe, care au excedente, către unitățile mici, din mediul rural, care nu se pot autosusține financiar. Totodată, se vor lua toate măsurile pozitive pentru a folosi cât mai chibzuit banii.
De asemenea, se vor comasa clase acolo unde este posibil și vor fi luate  măsuri care să aducă economii, dar care să nu perturbe sistemul educațional. „Sunt probleme și probleme și vă dați seama poate mai bine decât mine de inadvertențele dintre situația clară din teritoriu și legislație. Aceste inadvertențe cad pe umerii noștri și ai dumneavoastră, ca directori, pentru că ați descoperit deodată că vi se dă un impuls: funcția de ordonatori de credite. Era acea frumoasă lecție de management, pe care dumneavoastră acum o parcurgeți practic: sunteți într-un triunghi – triunghiul bermudelor, ca directori. Și aveți finanțarea, planul de școlarizare, la care lucrați, și normarea, pe care o realizați. Dacă pe toate acestea trei le puneți în acord, iese treabă bună. Vă rog frumos, faceți un efort și puneți-vă la punct cu acest triunghi, analizați foarte serios ceea ce se întâmplă, încercați să echilibrați cele trei aspecte și să găsiți soluții. Vă felicit pe mulți dintre dumneavoastră care au înfruntat consiliile locale, le-ați explicat și mulți nu au înțeles ceea ce se întâmplă. M-a durut că pe plan local s-a zis «lasă că vedem, până la sfârșitul anului mai este, vedem ce facem». Dar vă întreb ce facem din septembrie dacă nu mai sunt bani? Toți se dau la o parte, primărie, consiliu local. Mare atenție! Mă supărați unii, că vorbește gura fără dumneavoastră. Spuneți lasă că vedem noi, trebuie să ne dea. Nu mai este cu trebuie să ne dea! Atenție! Citiți legea foarte bine. Eu, ordonator de credite, vă dau banii și răspundeți. Nu mai răspunde IȘJ, IȘJ este doar o instituție de traversare a banilor care ia de la buget și vă dă. Dumneavoastră împărțiți banii!”, le-a spus Dorin Cristea directorilor prezenți la întâlnirea de lucru care a avut loc la IȘJ.
Cu precizări suplimentare a venit contabila IȘJ, Georgeta Ilie, care le-a solicitat directorilor să își analizeze foarte bine bugetele. „V-am transmis bugetul repartizat și o estimare a necesarului real și v-am rugat să îl analizați. Sunt unități care au între 50 și 60% încadrare în bugetul cost standard. Toate unitățile, în perioada următoare, vor calcula bugetul real necesar, față de bugetul repartizat pe costul standard, astfel încât să avem o situație clară a sumelor care sunt necesare și a sumelor care sunt disponibile. Sunt unități care au și sume disponibile. Față de bugetul calculat conform costului standard și bugetul alocat pe legea finanțelor, avem o sumă foarte mică, ce reprezintă 0,04%, ce se poate redistribui, iar noi avem mai multe unități de învățământ care au nevoie”, a completat contabila Georgeta Ilie.
Toate aceste discuții au fost necesare, mai ales că în luna martie vor apărea noi majorări salariale, ceea ce trebuie avut în vedere la analiza bugetului de salarii.


Introducerea datelor în SIIIR, sarcină grea pentru multe școli

Inspectorul general le-a mai atras atenția șefilor unităților școlare din județ să fie atenți la introducerea datelor în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), fiindcă au apărut foarte multe greșeli. Acesta a explicat că destule școli au uitat pur și simplu să înregistreze clase întregi în sistem. „Informaticianul IȘJ se confruntă cu problematica SIIIR și a celor care operează în unitatea dumneavoastră în această platformă. V-am rugat, din ședințele anterioare, mare atenție cum lucrați pe SIIIR, ce operați acolo. Dar văd că nu toată lumea a înțeles. Suferiți și apoi urlați că nu știu ce. Dar ce ați butonat acolo? De ce nu verificați ce ați introdus acolo sau ce a introdus omul pe care l-ați pus să o facă, pentru că vă afectează! Am avut clase întregi neintroduse. Păi ce faceți? Le uitați pe drum? Pleacă – vin, e clar – este mobilitate și trebuie permanent operat acolo. Nu vă mai spun că sunt situații în care completați total aiurea – la gimnaziu să existe eliminați și exmatriculați? Ce faceți, oameni buni? Uitați-vă! Nu știți ce se întâmplă în școala dumneavoastră? Cum ați eliminat elevul? Pe ce bază? Există în regulament eliminare sau exmatriculare la gimnaziu? Și atunci spuneți că suntem răi! Păi lăsați, că boabele le încasez eu”, le-a reproșat Dorin Cristea directorilor.
Tot ieri, la întâlnirea de lucru s-a mai discutat despre prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar, la ședință fiind invitați și reprezentanți ai Direcției Anticorupție Vrancea și ai IPJ Vrancea. Inspectorul Mihail Fâsan a făcut precizări privind mobilitatea personalului didactic și completarea datelor în SIIIR, despre simularea examenelor naționale, dar și despre evaluarea națională pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Totodată, li s-a atras atenția directorilor că Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) amendează unitățile școlare care nu au afișat la intrarea în școală programul „Laptele și cornul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?