GALERIE FOTO: Cursuri de formare antreprenorială pentru vrânceni

0
1402


    Vrâncenii care vor să învețe cum să își dezvolte o afacere și chiar să primească fonduri nerambursabile pentru ideea lor se pot înscrie la cursurile de antreprenoriat realizate prin proiectul „DREAM – Dezvoltare Regională prin Expertiză Antreprenorială Multisectorială”. Proiectul este implementat la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, aceste cursuri fiiind organizate în județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea. Se poate înscrie în acest program orice persoană care a împlinit 18 ani, este absolvent de Bacalaureat și vrea să înființeze o afacere non agricolă în mediul urban unde să angajeze minim două persoane. Cursurile de antreprenoriat vor începe în luna martie și se vor derula pe parcursul a patru weekend-uri, adică 80 ore. La final va avea loc testarea cunoștințelor și susținerea planului de afaceri. În etapa a doua vor fi selectate cele mai bune planuri de afaceri, inclusiv prin interviu cu antreprenorul. Va urma o perioadă cu stagii de practică și cu sesiuni individuale și personalizate de consultanță și mentorat pentru îmbunătățirea planului de afaceri.
    Pasul următor este înființarea societăților, acordarea finanțării și implementarea planurilor de afaceri. Sprijinul financiar va fi de maximum 160.000 lei, acordați în două tranșe. Proiectul este implementat de Universitatea din București în parteneriat cu Camera Consultanților Fiscali. Prezentarea proiectului a avut loc, ieri, la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice. Proiectul își propune să asigure pregătirea pentru 384 de persoane din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est iar ulterior 47 de persoane vor primi finanțarea pentru planurile de afaceri. Proiectul a fost prezentat de Marin Burcea, conferențiar la Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea din București. „Proiectul își propune să dezvolte cultura antreprenorială care este baza unei adevărate economii a secolului 21 care, după toate analizele, este un secol antreprenorial. Nu mai putem vorbi de o economie în sens clasic, cu fabrici. Vorbim despre efortul individual al fiecărui individ de a contribui pe piață. Ori, asta înseamnă de fapt un comportament și o cultură antreprenorială de inițiere a unei afaceri în nume propriu, inițiere pe baza cunoștințelor a unui business”, ne-a spus Marin Burcea.

Portretul antreprenorului român

    Cursurile de antreprenoriat sunt utile pentru o perioadă în care economia românească începe să se așeze și sunt organizate pentru a lecui omul de afaceri de un handicap specific. Marin Burcea a explicată că românii se tem de eșec, de faliment, cu toate că acestea fac parte din viață. „Din studiile pe care le-am făcut, din activitatea practică, românii au un defect fundamental și trebuie să scăpăm de el. Este vorba despre teama de eșec. Nu poți să te dai bătut, trebuie să mergi mai departe. Suișurile și coborâșurile fac parte din viața noastră și din viața economiei”, a arătat conferențiarul. Acesta a subliniat că antreprenorii au nevoie de puțin mai mult curaj iar economia românească a început să se așeze. „Antreprenorul este un om vizionar, care știe să își anticipeze mișcările, un om care își cunoaște foarte bine semenii. El va trebui să slujească comunitatea prin produsele sau serviciile pe care le face. Este un om care, dincolo de faptul că slujește, colaborează cu ei în cadrul întreprinderii respective, este un om cu un acut simț al schimbărilor rapide care se petrec nu numai în societatea românească ci peste tot”, a spus Marin Burcea.
    Acesta a subliniat că „societatea românească nu mai este societatea capitalismului primar, gregar”. „Ne mișcăm spre un tip de societate capitalistă, așezată, în care busines-urile devin din ce în ce mai previzibile, din ce în ce mai stabile din perspectiva dezvoltării firești într-o economie de piață. Cu puțină atenție, puțină inteligență, nu cred că putem să vorbim de procente din ce în ce mai mari de falimente, încep să se restrângă. Începem să avem o clasă de antreprenori mai bine pregătită, a continuat Marin Burcea. Acesta a precizat că România are potențial de creștere iar ceea ce se întâmplă în România seamănă cu ceea ce face președintele Trump în America. „În general, noi am fost foarte impredictibili. Cred că modul în care se mișcă economia în momentul de față, cu noul tip de fiscalitate, va deveni mult mai predictibil. Imaginați-vă că, pentru prima dată, se separă costul muncii de costul capitalului, se pot face politici distincte pentru muncă și pentru capital. Ceea ce facem noi acum seamănă ca două picături de apă cu ceea ce face Trump în America. Sperăm să avem succesul lui”, a precizat conferențiarul Marin Burcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here