Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Episcopii Unirii“, eveniment dedicat Centenarului Unirii de la 1918


Casa de Cultură din Odobești organizează azi, de la ora 11.00, în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Unirii de la 1918, evenimentul „Episcopii Unirii”. Pentru prima dată, slujitorii Bisericii Ortodoxe și ai Bisericii Greco-Catolice din Transilvania vor fi omagiați împreună, trecând peste animozitățile generate de politica duplicitară a regimului comunist, care a reușit să-i dezbine pe românii din Transilvania, după 1948, pe motive religioase.
Preoții, diaconii, monahii, ieromonahii și episcopii ortodocși și greco-catolici din Transilvania au fost în fruntea comitetelor unioniste și au condus delegațiile românilor la Marea Adunare de la Alba-Iulia. Dacă românii din Transilvania nu și-au uitat limba română și nici nu au abandonat legăturile cu frații lor moldoveni și munteni, s-a datorat slujitorilor Bisericii, care erau hirotoniți preoți și episcopi în Èšara Românească și Moldova, întreținând memoria apartenenței la același neam și aceeași limbă. Pentru atitudinea lor, episcopii Ilie Iorest și Sava Brancovici au fost încarcerați, iar ieromonahii Visarion Sarai și Sofronie de la Cioara au murit de frig în temnițele austriece din Kufstein, la fel cum au primit moartea preoții Moise Măcinic din Sibiel și Ioan din Galeș. Nu au fost iertați nici credincioșii care luptau pentru limbă, credință și neam, ca de pildă țăranii Oprea Miclăuș din Săliștea Sibiului, Ioan Oancea din Făgăraș, ca să nu mai amintim dramele unor români ca țăranul Tănase Todoran, care a fost ucis și tras pe roată.
Moartea martirică a sute de creștini le-a dat curaj românilor din Transilvania să-și păstreze limba și credința, să-și boteze copiii cu nume biblice pentru a nu mai fi maghiarizate, iar miracolul din 1918 a fost posibil. În memoria celor care au crezut și au murit cu credința că moartea lor nu va fi zadarnică, Casa de Cultură din Odobești le dedică evenimentul de astăzi. Vor fi omagiați episcopii ortodocși și greco-catolici care în acele momente au luptat de aceeași parte a baricadei pentru salvarea spiritualității românești. Ne referim la Ioan PAPP – episcopul ortodox al Aradului – capitala ortodoxă a Transilvaniei la acea dată, copreședinte al Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie 1918; ieromonahul Roman CIORAGARIU, inițiatorul și primul episcop al reînființatei Episcopii a Oradei; Miron CRISTEA, episcopul Caransebeșului, unul dintre conducătorii spirituali ai românilor ortodocși la Alba-Iulia; episcopul greco-catolic Demetriu RADU al Oradei; episcopul greco-catolic Valeriu Traian FRENÈšIU al Lugojului; Iuliu HOSSU, episcopul greco-catolic al Gherlei.
Cu această ocazie vor fi lansate volumele de studii Biserica Ortodoxă Română și Marea Unire, biografiile episcopilor Miron Cristea și Iuliu Hossu, un număr omagial din Ziarul „Lumina” dedicat Unirii de la 1918 și cartea poștală „Episcopii Unirii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?