Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Corelarea surselor de finanţare pentru investiţiile publice ale autorităţilor locale, o prioritate a Guvernului Dăncilă


    Premierul Viorica Dăncilă a declarat ieri, în cadrul întâlnirii Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), că una din prioritățile ei în acest mandat este corelarea surselor de finanțare pentru realizarea investițiilor publice ale autorităților locale. Premierul și-a arătat îngrijorarea și a susținut că este o situație specială legată de construirea celor trei spitale regionale din Cluj, Craiova și Iași. Aceasta a făcut apel către președinții celor trei consilii județene să găsească soluții pentru deblocarea proiectelor. „Corelarea surselor de finanțare pentru realizarea investițiilor publice ale autorităților locale atât din PNDL, cât și din fonduri europene sau prin programul de la Compania Națională de Investiții și Agenția Națională pentru Locuințe va reprezenta în continuare o prioritate pentru Guvern, astfel încât la finalul mandatului nostru, în 2020, să evaluăm împreună dacă țintele pe care le-am propus în programul de guvernare au fost atinse”, a afirmat Viorica Dăncilă.
    Aceasta a arătat că, din totalul de peste 6.800 de obiective finanțate în PNDL 2, peste 340, în valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei, sunt pentru consiliile județene, dintre care 5 miliarde au reprezentat finanțări pentru drumurile județene. „Din totalul de peste 6.800 de obiective finanțate în PNDL 2, în sumă de aproximativ 30 de miliarde de lei, peste 340 sunt la consiliile județene, în valoare de peste 5 miliarde lei, în procent de 16% finanțându-se în mod principal drumurile județene. În anul 2017 s-a reușit acreditarea tuturor autorităților de management și am introdus în legea salarizării acordarea unui procent de 25% pentru primarii, președinții de consilii județene, acolo unde avem proiecte pe fonduri europene. Cu toate acestea, gradul de absorbție nu este satisfăcător, fiind chiar risc de comitere a unei sume de 800 de milioane de euro pe Programul Operațional Regional”, a susținut premierul.
    Viorica Dăncilă a făcut apel către președinții consiliilor județene să deblocheze fondurile europene. „Cred că prin capacitatea și experiența de care dispuneți, precum și în calitatea de președinți ai agențiilor de dezvoltare regională, membrii în comitetul de monitorizare al Programului Operațional Regional, puteți sprijini creșterea absorbției (de fonduri UE -n.r.), iar problemele pe care le întâmpinați în accesare mi le puteți comunica în vederea soluționării lor de urgență. De asemenea, o situație particulară o reprezintă spitalele regionale. După cum știți, recent m-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul european pe politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei președinți ai consiliilor județene Iași, Cluj și Dolj să se implice în situația deblocării terenurilor, și aici mă refer la Cluj și Craiova, dar și pentru dezvoltarea proiectelor de utilități publice, acces la plasament și alte obiective. Am constatat întârzieri majore în realizarea acestor proiecte și, din acest motiv, numai cu implicarea dumneavostră acestea se pot transmite către Comisia Europeană pentru finanțare. Nu vreau însă să subliniez că vina este a președinților de consilii județene. Åžtiu că s-au întâmpinat multe greutăți, dar cred că datoria noastră este să soluționăm aceste probleme”, a mai spus premierul Viorica Dăncilă.

Echilibrare a bugetelor locale

    Aceasta a anunțat totodată că este finalizat Codul finanțelor publice locale, urmând să fie adoptat până la finele anului, care are ca element principal formula de echilibrare a bugetelor locale. „Ne-am propus ca 100% din impozitul pe venit să fie sursa bugetelor locale și echilibrarea să conducă la bugete minime de funcționare. După cum știți, în 2018 s-a stabilit 750 de lei pe locuitor. Consider că numai împreună, în spiritul practicii anilor precedenți a grupurilor de lucru, putem identifica cea mai bună variantă pentru această formulă. De exemplu, poate suma de 750 de lei va fi doar pentru un minim și va putea fi crescută în funcție de serviciile publice existente la nivelul fiecărei localități. Așteptăm de la dumneavoastră o propunere fundamentată și agreată cu toate structurile asociative din administrația locală, astfel încât acest proiect de lege important să fie cât mai repede promovat. (…)”, a detaliat Viorica Dăncilă.
     Ea a precizat că împreună cu viceprim-ministrul Paul Stănescu și cu ministrul Eugen Teodorovici va urmări implementarea măsurilor înscrise în legea bugetului pe anul 2018, respectiv regularizarea sumelor de echilibrare pentru fiecare UAT în conformitate cu execuția bugetară la 31 decembrie 2017, pentru a se asigura că veniturile anului 2018 nu vor scădea sub nivelul anului 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?