Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

DRAMATIC! Școli și grădinițe închise în Vrancea pentru că nu mai sunt elevi


Zeci de școli și grădinițe sunt desființate în fiecare an în Vrancea din cauza scăderii natalității, acesta fiind un fenomen îngrijorător despre care reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea susțin că nu au date. Potrivit inspectorului școlar general, profesorul Dorin Cristea, IȘJ nu ar avea o situație a școlilor închise, asta deși doar în urma avizului IȘJ primăriile pot închide o unitate școlară. „Noi nu avem o asemenea situație. Școlile au personalitate juridică, directorii sunt ordonatori de credite. Primăriile sunt cele care aprobă rețeaua școlară”, ne-a spus inspectorul Dorin Cristea.
Potrivit legislației în vigoare, consiliile de administrație ale școlilor  înaintează un raport către primărie, prin care solicită închiderea unei structuri. Primarul face un proiect de hotărâre, pe care îl înaintează consiliului local. La rândul său, consiliul local cere aviz de la inspectoratul școlar și abia după aceea aprobă sau respinge solicitarea școlii.
Monitorul de Vrancea a identificat cel puțin 10 unități școlare care își vor închide din structuri în anul școlar 2018-2019 din cauza lipsei de copii. Situația este îngrijorătoare dat fiind faptul că de la an la an natalitatea este în continuă scădere.
Astfel, în comuna Chiojdeni se va închide grădinița din satul Cătăuți. „La Cătăuți noi mai aveam doar doi copii de vârstă preșcolară. Deocamdată va rămâne doar școala primară, unde se învață simultan. Copiii nu sunt afectați de închiderea unității deoarece noi avem microbuz școlar, cu care îi preluăm din sat și îi ducem la grădiniță sau după caz, la școala gimnazială”, ne-a spus edilul Constantin Grigore.
La Cârligele, nu mai sunt elevi de vârstă preșcolară și se va pune lacătul pe grădinița din satul Dălhăuți, iar la Dumitrești se va închide școala din satul Dumitrești Față. Nici în satul Stupina din comuna Măicănești nu mai sunt copii, astfel că funcționarea unei grădinițe într-un sat îmbătrânit nu se mai justifică. „Erau puțini copii în Stupina și de când am reabilitat școala de la Râmniceni, copiii veneau acolo. Avem microbuz școlar, cu care îi preluăm din sat și îi ducem la școală și invers. Anul acesta nu am avut nici probleme cu zăpada, chiar nu se mai justifica întreținerea unității din satul Stupina”, ne-a spus primarul Costel Necula.
Și Grădinița Terchești, din comuna Popești, va deveni de domeniul trecutului în următorul an școlar. La Reghiu, se va închide școala cu clasele I-V nr. 3 Șindrilari.

Doi copii la grădinița din Bordeasca Nouă

La Suraia este o situație particulară, deoarece elevii arondați Școlii Dimaci învață de câțiva ani la școala de centru. S-a încercat, în urmă cu ceva  ani, o reabilitare a clădirii Școlii Dimaci, dar cum nu s-a mai finalizat, iar numărul elevilor a scăzut continuu, nu mai are nici un rost să se investească fonduri într-o unitate fără viabilitate. Odată cu mutarea elevilor la centru, au fost mutați și preșcolarii, astfel încât Grădinița nr.3 se va închide și în acte, nu numai în fapt. „La noi sunt închise de mult. Grădinița și Școala Dimaci nu mai erau funcționale de câțiva ani. Grădinița a intrat într-un program de reabilitare al Ministerului Educației, dar nu s-au mai alocat fonduri și lucrarea a rămas abandonată. Noi am predat clădirea Ministerului pe perioada lucrărilor, timp în care am dus copiii la școala din centru. Și numărul de elevi a fost în scădere și dacă tot am asigurat transportul copiilor, chiar nu mai avea nici un rost să facem o altă grădiniță. Un studiu făcut în zonă arată că natalitatea este în continuă scădere, așa că nu se justifica”, ne-a spus primarul Vasile Grosu. Potrivit edilului, la școala din Suraia învață aproximativ 460 de copiii.
La Tătăranu se va desființa Grădinița Bordeasca Nouă, în sat rămânând doar o familie cu doi copii de vârstă preșcolară. „Pentru anul viitor ar fi fost doi elevi. Nici nu aveau cu cine socializa. E un regret, pentru că noi ne doream copii în sat, dar asigurăm transportul cu microbuz școlar și copiii nu resimt. Avem două microbuze școlare și am putut face un program care să nu afecteze orarul elevilor și nici să nu se scoale foarte devreme”, ne-a precizat profesorul Bănel Bărbieru, primarul comunei Tătăranu. Potrivit acestuia, în unitățile școlare din localitate sunt înscriși până în 250 de elevi și preșcolari.
Din lipsă de elevi se va închide și Grădinița Colacu din Valea Sării, dar și Grădinița Mesteacănu, din comuna Vizantea Livezi. „Anul trecut am avut zece copii la această grădiniță, acum sunt patru copii. Consiliul de Administrație al școlii a decis că nu se mai justifică funcționarea acestei grădinițe. Învățător, femeie de serviciu, lemne pentru căldură, electricitate! Dar nu asta e problema, ci lipsa numărului necesar de copii. Și pentru copii este greu să fii numai patru într-o grădiniță. Noi avem microbuz școlar, care merge în sat pentru a prelua copiii de I-IV și gimnaziu, care îi va lua și pe cei mici. Avem grădiniță cu 50 de copii, unde s-au format grupe și se lucrează la un anumit nivel”, ne-a declarat primarul Dragoș Ciobotaru. Acesta ne-a mai spus că la nivelul comunei sunt 327 de elevi și preșcolari. În comună a mai fost închisă o școală în urmă cu 9 ani, în satul Piscul Radului, tot din cauza lipsei de copii. Potrivit informațiilor furnizate de edilul Dragoș Ciobotaru, în Vizantea Livezi, numărul deceselor este de patru ori mai mare decât cel al nașterilor. Acest lucru nu duce decât la scăderea populației școlare.
Din cauza numărului tot mai mic de copii, fenomenul închiderii școlilor va continua masiv în următorii ani. De asemenea, tot din același motiv, și școlile cu învățământ simultan sunt pe cale de dispariție. Trebuie spus faptul că și unitățile școlare unde se învață în două schimburi au început să fie din ce în ce mai puține în mediul rural. Unitatea din județul Vrancea cu cei mai mulți elevi rămâne, în continuare, Școala Gimnazială Slobozia Bradului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?