Senatorul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a participat la Conferința interparlamentară cu ocazia preluării președinției prin rotație a Uniunii Europene de către Bulgaria. La Conferință au participat toți președinții comisiilor de politică externă și ai comisiilor de apărare din țările membre UE. Printre cei care au luat cuvântul la Eveniment au fost președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, David McAllister, dar și Federica Magherini, vicepreședintele Comisiei Europene, comisar pentru politică externă și de securitate.
Federica Magherini, referindu-se la politica de securitate a UE, a subliniat nevoia de a trece la acțiuni concrete în contextul unui climat internațional de insecuritate în apropierea granițelor UE. Aceasta a arătat că răspunsul Uniunii Europene la această provocare trebuie să însemne mai mulți bani și sume cheltuite mai eficient pentru securitate de către țările membre. Federica Magherini a arătat că, deși țările Uniunii Europene cheltuiesc 50% din ceea ce cheltuiesc Statele Unite ale Americii pentru securitate, rezultatul sub aspectul eficienței pentru Uniunea Europeană este de numai 15% din cel al Statelor Unite ale Americii. Prin urmare, trebuie să creștem eficiența cheltuirii banilor prin politici mult mai coerente și eficiente. În această direcție, Uniunea Europeană a trecut de la faza de propuneri la cea de implementare a unor măsuri.
În ceea ce privește agenda internațională, Federica Magherini a relevat faptul că, în Siria, UE nu va avea rezultate corecte decât atunci când toate părțile implicate în procesul beligerant se vor așeza la masa negocierilor. Cu privire la Balcanii de Vest a menționat că există o mare fereastră de oportunitate pentru ca țările din Balcani să devină state membre ale Uniunii Europene. În ceea ce privește peninsula Coreeană, ea a precizat că abia după Jocurile Olimpice de Iarnă vom putea afla dacă semnele unei evoluții pozitive sunt cu adevărat pe un drum pozitiv.
În cea de a doua zi a Conferinței interparlamentare cu privire la Politica externă și de securitate comună și Politica de securitate și apărare a Uniunii Europene, a avut loc o sesiune dedicată politicii Uniunii Europene cu privire la Balcanii de Vest și politica de primire a țărilor din regiune în Uniunea Europeană. Într-o fază mai avansată a negocierilor se află Serbia și Muntenegru. „A fost un bun prilej ca în intervenția mea să subliniez că România susține intrarea într-un orizont de timp rezonabil a acestor țări. Celelalte teme de interes abordate în diferite sesiuni au fost legate de Strategia Dunării, de Politica Uniunii Europene cu privire la zona Mării Negre, despre politica comună de apărare și securitate”, a declarat senatorul Cristian Dumitrescu.
Membrii delegației Parlamentului României au avut intervenții de substanță vizând poziția și interesele țării noastre față de aceste importante zone de dezbatere pe teme europene. De altfel, trebuie să menționăm că la lucrări au participat din partea Parlamentului European și un număr de trei europarlamentari, Norica Nicolai, Victor Boștinaru și Ioan Mircea Pascu (vicepreședinte al Parlamentului European) care, alături de eurodeputatul David McAllister, președinte al comisiei de Politică Externă, au reprezentat conducerea Parlamentului European la Conferința de la Sofia. La acestea putem adăuga calitatea de invitat și key-speaker a lui Mihnea Moțoc, în calitate de oficial european, ca vicepreședinte al EPSC (European Political Strategy Centre).
Dacă avem în vedere că în cele trei workshop-uri au fost abordate și alte probleme de mare interes pentru politica europeană, cum ar fi relațiile Uniunii Europene cu China, conectivitatea energetică și relațiile Uniunii Europene cu NATO, putem spune că reuniunea și-a atins pe deplin obiectivele.
Declarația de la Sofia, adoptată de șefii de delegații, a fost una echilibrată și inovatoare, deschizând noi perspective de politică externă și de securitate și apărare pentru toate țările membre. Cele câteva precizări sub formă de amendament ale delegației României s-au referit la introducerea unui capitol special dedicat parteneriatului estic. „În condițiile în care, viitoarea Conferință interparlamentară va avea loc în toamnă la Viena, cu prilejul preluării președinției rotative pentru șase luni de către Austria, putem spune că am intrat în linie dreaptă în vederea organizării acestei Conferințe la București, în primăvara lui 2019, odată cu preluarea președinției de către România”, a mai spus senatorul Cristian Dumitrescu.