Consiliul Județean a aprobat, ieri, în ședință ordinară, bugetul propriu al Județului Vrancea pentru finanțarea Unității Administrativ Teritoriale Județul Vrancea și a bugetelor instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Județean pe anul 2018. Proiectul de buget a fost supus dezbaterii publice și a putut fi consultat atât la sediul Consiliului Județean cât și pe site-ul instituției. Peste 242 milioane de lei este bugetul Consiliului Județean Vrancea și al instituțiilor subordonate pe anul 2018, alocat prin Legea bugetului de stat.
Peste 242 milioane de lei reprezintă bugetul Consiliului Județean Vrancea și al instituțiilor subordonate pe anul 2018, alocat prin Legea bugetului de stat, buget ce a fost aprobat, ieri, în ședință ordinară. Ca de fiecare dată, liberalii au votat împotriva bugetului motivând că au venit cu mai multe amendamente la proiectul de buget, majoritatea amendamentelor neprimind votul plenului, deoarece Comisia de buget finanțe a votat negativ acele amendamente, pe motiv că nu respectă prevederile legale. De reținut că liberalii au avut și amendamente care au fost aprobate. Unul dintre acestea a fost cel susținut de consilierul Ovidiu Burdușa, privind înființarea unui monument pentru vrâncenii care au murit în Diaspora, pentru care a fost alocată suma de 10 mii de lei pentru realizarea documentației tehnice. De asemenea, a fost aprobat și amendamentul consilierului liberal Ciprian Alexandru Epure privind alocarea sumei de 100.000 lei in vederea finanțării nerambursabile a unor proiecte de și pentru tineret.
Și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a depus un amendament prin care a propus diminuarea sumei de 350.000 de lei de la evenimentul „1 iunie – Ziua Internațională a Copilului” și redistribuirea după cum urmează: alocarea sumei de 50.000 lei pentru susținerea elevilor județului Vrancea la etapele zonale organizate în preambulul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (pentru învățământul primar și gimnazial) și a Olimpiadei Gimnaziilor din județul Vrancea (pentru învățământul gimnazial); alocarea sumei de 15.000 lei pentru organizarea ediției a XIII-a a Târgului de Carte Focșani; alocarea sumei de 175.000 lei pentru promovarea și reprezentarea județului Vrancea pe plan intern și internațional; alocarea sumei de 100.000 lei în vederea finanțării nerambursabile a unor proiecte de și pentru tineret, sumă care se va introduce în capitolul dedicat aplicării Legii nr. 350/2006, legea tinerilor. Amendamentul propus de președintele Marian Oprișan a fost aprobat și a devenit parte integrantă în bugetul pe acest an.
Proiectul mai sus menționat a obținut aviz favorabil din partea comisiei de specialitate. Cu toate că au primit explicații pertinente și legale privind amendamentele dar și structura bugetului pe anul 2018, consilierii PNL au votat împotrivă.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că până la finele actualului mandat vor fi realizate mai multe investiții, cele mai importante în infrastructură, precizând că până în anul 2020 toate drumurile județene vor fi modernizate. „Veți vedea, la finele mandatului nostru, în anul 2020, că toate drumurile județene vor arăta în mod absolut european. Noi știm să construim, avem resursele necesare și chiar dacă, în acest moment, unele drumuri au alocate o sumă mai mică, știți că există abordări strategice ale celui care administrează rețeaua de drumuri. Nu aveți de unde să știți ce o să facem cu drumul respectiv și pe ce program de finanțare o să îl introducem peste o săptămână, două. Visa cineva vreodată că o să facem Sihlea – Voetin-Tîmboiești – Bordești, visa cineva să facem Dragosloveni-Dumbrăveni-Gura Caliței-Tinoasa-Dumitrești, cu viaduct de 910 miliarde lei? Nu cred că visa cineva. Vorbind realist, e un mare efort pe care îl face județul Vrancea”, a spus președintele Consiliului Județean, care a precizat că multe investiții în drumurile județene sunt în localitățile conduse de edili liberali.
Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de peste 131 milioane de lei
Conform proiecției bugetare pentru anul 2018, aproximativ 20 de milioane de lei provin din cote defalcate din impozitul pe venit, peste 8 milioane de lei sunt sume alocate pentru echilibrare buget. Cea mai mare sumă, respectiv, 43,8 milioane de lei vor fi alocați din sume defalcate din TVA pentru descentralizare. Din sume defalcate din TVA pentru drumuri Consiliul Județean Vrancea primește 11,8 milioane de lei, iar din sume defalcate din TVA pentru echilibrare administrația județeană primește 33 milioane de lei. Subvențiile pentru finanțarea drepturilor persoanelor cu handicap reprezintă aproape 95 milioane lei.
Majoritatea bugetului alocat județului Vrancea merge la instituțiile subordonate. Cea mai mare sumă, peste 142 de milioane de lei, va fi alocată Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Åcoala „Elena Doamna” va avea un buget de 1,6 milioane de lei. Pentru susținerea Programului Național „Lapte și corn”, Consiliul Județean Vrancea va aloca suma de aproape 5,5 milioane lei. Pentru buna desfășurare a activităților, Muzeul Vrancei va primi aproape 4,2 milioane lei, iar Centrul Åcolar de Educație Incluzivă Măicănești va primi 882 mii lei, în timp ce Centrul Åcolar de Educație Incluzivă Mihălceni va primi 650 mii lei. Serviciul Public de Evidență a Persoanei va avea un buget de peste un milion de lei. La rândul său, Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” va avea un buget de peste 2,1 milioane lei. Centrul Cultural Județean va primi aproximativ 3 milioane de lei. Administrația județeană va aloca mai aloca bani pentru funcționarea aparatului neclerical pentru care a fost alocată suma de aproape 4,2 milioane lei, iar pentru Serviciul Salvamont a fost alocată suma de 1,2 milioane de lei.
Sunt, de asemenea, prevăzute fonduri pentru funcționarea bazinului de polo, sustenabilitatea proiectelor Crângul Petrești și Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial.
Pentru susținerea proiectelor de investiții, administrația județeană are prevăzută suma de peste 131 milioane de lei. În acest total sunt cuprinse sumele pentru finanțarea programelor de infrastructură prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțarea externă a unor proiecte aflate în derulare, dar și excedentul bugetar înregistrat la finele anului 2017. Astfel, pentru proiectele finanțate prin PNDL este prevăzută suma de 41,7 milioane de lei, pentru continuarea unor proiecte cu finanțare europeană este prevăzută suma de 50,4 milioane de lei, iar excedentul bugetar al anului 2017 a fost de 38 milioane de lei.