Riscul de a muri prematur e mai mult decât dublu pentru tații celibatari în comparație cu mamele celibatare sau tații aflați într-o relație de cuplu, potrivit unui studiu dat publicității joi și realizat în Canada, relatează AFP. „Studiul nostru subliniază că tații celibatari au o mortalitate mai ridicată și demonstrează necesitatea unor politici de sănătate publică pentru a contribui la identificarea și susținerea acestor bărbați”, a afirmat autoarea principală Maria Chiu, cercetătoare în domeniul sănătății publice la Universitatea din Toronto.
Publicat de The Lancet Public Health, studiul are la bază chestionare de sănătate adresate unui număr de 40.500 de persoane între 2000 și 2012. În rândul celor 871 de tați participanți la studiu, rata de mortalitate a atins 5,8 la mie. Este în mod detașat mai mare decât în cazul mamelor celibatare (1,7 la mie) sau al taților într-o relație de cuplu (1,9 la mie). Å¢inând cont de factorii specifici la acești tați celibatari, în medie mai în vârstă și mai frecvent suferinzi de cancer sau de boli cardiovasculare, riscul de mortalitate rămâne de două ori mai ridicat. Motivul nu este stabilit cu certitudine, dar cercetătorii suspectează stresul și „modul de viață mai puțin sănătos”: alimentația mai puțin echilibrată, lipsa de exerciții fizice și consumul mai mare de alcool.
În plus, acești bărbați au, se pare, „mai rar o rețea socială, asistență socială sau susținere în educarea copiilor lor” decât mamele celibatare. În comparație cu acestea, care cel mai adesea au fost părăsite de partener înainte de nașterea unui copil, tații singuri sunt mai frecvent văduvi, divorțați sau separați după o relație durabilă. Despărțirile fac ca din ce în ce mai mulți copii din lume să trăiască cu un singur părinte.
În SUA, proporția a crescut de la 8 la 23% între 1960 și 2016, potrivit Biroului de recensământ. În Europa, Danemarca este, potrivit OCDE, țara cu cea mai mare proporție a gospodăriilor monoparentale (23% femei singure, 7% bărbați singuri). În Franța, proporțiile în cauză sunt de 19 și respectiv 4%. Un specialist al ONU în demografie, Joseph Chamie, a calculat în 2016 că „din cei 2,3 miliarde de copii din lume, 14%, respectiv 320 de milioane, trăiesc într-o familie monoparentală”.