„Cyborgs” („Kiborgy”, în original), primul film de ficțiune ucrainean despre războiul împotriva separatiștilor proruși din Est, axat pe lupta teribilă pentru aeroportul din Donețk, umple sălile de cinematograf dintr-o țară marcată de patru ani de conflict, notează AFP. Această dramă cu accente patriotice povestește un episod al acestei bătălii care a durat 242 de zile și s-a încheiat cu victoria separatiștilor în ianuarie 2015. În pofida acestei înfrângeri, soldații ucraineni au fost omagiați pentru dârzenia de care au dat dovadă în fața inamicului, fiind porecliți admirativ „cyborgi”, după roboții umanoizi din lucrările de science fiction.
Aeroportul din Donețk, un important oraș industrial din estul Ucrainei, fusese complet reconstruit pentru a-i primi pe cei veniți să vadă meciurile Campionatului European de Fotbal din 2012. Doi ani mai târziu, terminalele sale noi fuseseră reduse la ruine după izbucnirea conflictului armat dintre forțele de la Kiev și separatiștii proruși. Atunci când rebelii au preluat controlul asupra Donețk-ului, soldații ucraineni au ocupat aeroportul. Așa a început o confruntare care urma să dureze peste opt luni. Forțele ucrainene, reunind membri ai armatei regulate și voluntari, s-au baricadat în ceea ce treptat a devenit un câmp de ruine, confruntându-se cu atacuri ale tancurilor și cu bombardamente neîncetate, în timp ce primeau un sprijin logistic limitat din partea Kievului. „Am încercat să realizăm un portret colectiv al ucraineanului în timpul războiului”, a declarat pentru AFP regizorul Akhtem Seitablaev, 45 de ani, care nu își ascunde simpatia pentru cei care au luptat împotriva separatiștilor proruși.
Dorința de a filma această peliculă a venit, explică el, după ce a descoperit că mulți oameni care se bucurau de o viață confortabilă au ales să își riște viața luptând ca voluntari. „Am avut onoarea de a întâlni mulți dintre acei bărbați care ne apără țara cu armele în mână și grație cărora pot să mă trezesc în fiecare zi, să îmi sărut copiii și să fac cinema”, a povestit regizorul. Pentru Seitablaev, determinarea de care au dat dovadă voluntarii ucraineni care au plecat să lupte voluntari în Est, contrastând cu demoralizarea și lipsa de pregătire a armatei regulate la începutul războiului, „poate contribui la nașterea unei noi națiuni politice” în această țară, adesea denunțată pentru corupția elitelor sale.
De la lansarea sa, în luna decembrie, filmul a avut încasări 22,2 milioane de hryvne (640.000 de euro) în box-office, fiind cel mai mare succes dintre filmele realizate cu finanțare din partea statului – în cazul „Cyborgs” aceasta ridicându-se la jumătate din bugetul său. Filmul are în centru viața zilnică a unui grup de militari profesioniști și de voluntari (profesori, ingineri, studenți, etc.) care învață să lupte împreună în condiții dificile, confruntându-se cu lipsa de apă, hrană și muniții. Potrivit mai multor estimări, circa 200 de soldați ucraineni și până la 800 de separatiști au murit în asediul aeroportului din Donețk.
Ministerul Apărării de la Kiev a furnizat o parte din recuzită, inclusiv tancuri, pentru filmarea acestei pelicule, iar unii dintre luptători au inspirat personaje sau au lucrat pe post de consultanți la producție. Unul dintre eroii filmului, un comandant care răspundea la numele de război „Serpen” („August”), l-a avut drept sursă de inspirație pe Andrii Charaskin (40 de ani), un actor plecat la luptă ca voluntar. Într-o scenă extrem de emoționantă, soldații baricadați în ruinele aeroportului le telefonează celor dragi în timp ce așteaptă un atac masiv din partea inamicului. „Chiar am spus ‘la revedere’ celor dragi. Am telefonat familiilor noastre pentru a le vorbi ultima oară”, își amintește Charaskin pe pagina sa de Facebook.
La Kiev, la sfârșitul unei proiecții într-un cinematograf plin, unii spectatori nu și-au putut opri lacrimile. „Spre surprinderea mea, mi-a plăcut filmul. De obicei, filmele de război au o parte propagandistică, însă în cazul de față aceasta este realistă”, a declarat o spectatoare, Kateryna Esmanova, pentru AFP. „Cyborgs” pune accent pe presupusul rol al Moscovei în conflictul din Est, soldat cu peste 10.000 de morți de la debutul său în aprilie 2014. Kievul și Occidentul au acuzat Rusia de sprijin financiar și militar acordat separatiștilor din Ucraina, însă acest sprijin a fost negat întotdeauna de către Moscova.