Camera superioară a Parlamentului Olandei a votat marți în favoarea unei legi controversate, în virtutea căreia fiecare cetățean olandez adult este inclus automat în registrul național al donatorilor de organe, cu excepția cazurilor în care locuitorii acestei țări precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în acel registru, informează DPA. Legea a trecut la limită în Senatul olandez, cu 38 de voturi „pentru” și 36 „împotrivă”.
Inițiativa legislativă fusese deja aprobată de Camera Reprezentanților – camera inferioară a Parlamentului Olandei – cu 75 de voturi „pentru” și 74 de voturi „contra”, în septembrie 2016. În prezent, registrul național al donatorilor de organe din Olanda are la bază un sistem bazat pe acord prealabil („opt-in system”). Persoanele care doresc să își doneze organele după moarte trebuie să se înscrie ele însele în registrul național al donatorilor.
Însă penuria de organe reprezintă de mulți ani o problemă cronică în Olanda, iar criticii guvernanților recomandă un așa-zis sistem bazat pe refuz explicit („opt-out system), în virtutea căruia oamenii sunt în mod automat considerați donatori de organe dacă nu își exprimă refuzul explicit față de această opțiune.